Чи знаєте ви, що корінь кульбаби (лат. Taraxacum) може зцілити від цілого списку захворювань. З приходом весняного сонечка настає сприятливий час для того, щоб збирати і заготовляти цю сировину. Кульбаба — найбільш поширений бур’ян, його коріння глибоко проникають у грунт і міцно там утримуються. Вся рослина — від коренів до квітки, володіє потужними лікувальними властивостями. Це справжня панацея від хвороб. Володіючи необхідними знаннями, кожен може повною мірою скористатися силою цього красивого ніжного рослини.

У чому користь кореня кульбаби

Корінь цієї рослини містить безліч корисних речовин для людського організму. Це й кальцій, калій, фосфор і залізо. Список буде неповним, якщо не додати в нього магній, мідь і цинк, а також селен і вітаміни А, С, Е, Ст. А ще в складі є в достатній кількості каротин і глікозиди, флавоноїди і полісахариди.

Якщо говорити про зміст білка в коренях, то це відмінний конкурент вівса і пшениці, а також іншими рослинами сімейства злакових.

З коренів кульбаби готують ліки, що мають жовчогінну, сечогінну та протизапальну дію. Крім того, це і легкі жарознижуючі засоби, а також розріджують мокротиння і знеболюючі. На основі коренів кульбаби готують заспокійливі нервову систему ліки.

З безлічі недуг, для лікування яких використовують корінь кульбаби, варто виділити цистит і мастопатію, цукровий діабет і анемію. Крім того, в список слід додати гепатит і знижену кислотність шлункового соку. Ефективний корінь і для лікування екземи, при порушеннях сну він теж незамінний. Те ж стосується атеросклерозу, фурункульозу та остеопорозу. У народній медицині цю рослину застосовують досить часто у зборах — разом з іншими цілющими рослинами в кілька разів посилюється дія.

Як збирати і заготовляти коріння кульбаби

Це робиться ранньою весною — найкращим часом є період з квітня до початку травня. У цей період важливо справити викопування до цвітіння кульбаби. Вибирайте для лікарської сировини великі корені — їх слід очистити від бічних дрібних корінців, після чого сировину підв’ялюють протягом декількох діб.

Далі залишається розрізати на шматки і засушити в спеціальних сушарках — також можна просто розкласти коріння на папері. Важливо, щоб приміщення провітрювалося. Що стосується температури при сушінні в духовці або сушарці, то вона повинна бути не більше 40 градусів.

Ще можна заготовляти коріння восени — з кінця вересня місяця.

Як використовують корені кульбаби у народній медицині

З них вийде ефективний відвар або настоянка — спиртова або горілчана. Крім того, коріння кульбаби заварюють в якості чаю або кави. Все це корисно для здоров’я.корень одуванчика

Як приготувати настій

Для цього підійдуть як свіжі, так і висушені корені кульбаби. Якщо використовувати свіжі, то необхідно взяти 1 ст. л. і розвести у двох склянках води. Якщо ж коріння висушені, то тут пропорція інша — пару чайних ложок на стакан води. А взагалі все залежить від того, наскільки важким є недугу.

Перед використанням, коріння слід подрібнить — так буде отримана максимальна витяжка. Потім їх слід залити крутим окропом. настоюється ліки протягом двох годин у закритому посуді. Дозування — третя частина склянки пару — трійку раз перед їжею.

Як готується відвар

Цей засіб найбільш ефективно за своїм цілющим властивостям. Способів приготування декілька.

Найпростіший — залити півлітра окропу 3 ч. л. сухих, заздалегідь подрібненого коріння. Потім це необхідно кип’ятити протягом 10 хвилин, після чого остудити і процідити.

Також можна для приготування відвару використовувати водяну баню — поставте посуд з ліками в каструлю з киплячою водою на п’ятнадцять хвилин.

Приймати відвар потрібно по чверті склянки від двох до трьох разів за добу.

Приготування настоянки

настойка корня одуванчика

Для того щоб як можна довше зберегти корисні властивості коренів кульбаби використовують горілчану настоянку. Для цього пів-літром горілки заливають половину склянки свіжих коренів кульбаби, з дрібно порізавши. Протягом двох тижнів слід тримати диво-засіб у темному прохолодному місці. Потім ліки проціджують і зберігають у холодильнику.

Можна приготувати ефективну настоянку, використовуючи соку, віджатий з свіжих коренів. Пропорція — п’ять частин горілки на одну соку.

Приймати такий засіб слід по 1 ложці кілька разів за добу — перед їжею. Ефективно такий засіб при хворобах, пов’язаних з порушенням обмінних процесів. Те ж стосується запалень і запорів, а також втрати апетиту.

Для лікування шкірних хвороб слід використовувати настоянку у вигляді примочок.

Приготування чаю з коренів кульбаби

Такий корисний напій швидко заварюється. Для цього вистачить неповної чайної ложечки коренів — залийте її чашкою кипяточка. Настоюйте протягом півгодини, а потім можна пити теплим або прохолодним.

Для тих, хто любить каву, можна приготувати замінює його напій із висушених коренів кульбаби — їх необхідно прожарити на сухій сковорідці або в духовці до бурого кольору, потім подрібнити в порошок за допомогою кавомолки й заварити 1 ст. л. порошку літром окропу. Прокип’ятіть хвилину чи дві, а потім відразу процідіть.

У такому напоях немає кофеїну, він володіє приємним смаком і містить всю користь коренів кульбаби. Крім того, він має підбадьорюючу дію і насичує вітамінами, прекрасно впливає на травну систему.

Застосування кореня кульбаби у лікуванні захворювань органів травлення

Приготуйте настій холодним способом — залийте склянкою кип’яченої холодної води 1 ст. л. сухих коренів. Необхідно подрібнити до стану порошку. Настоюйте не менше 8 годин. такий настій доречно приготувати перед сном, а потім цілий день пити по чверті склянки за 30 хвилин до їжі. Чотири рази за добу буде цілком достатньо. Такий рецепт буде корисний при гастриті зі зниженою кислотністю. Те ж стосується запорів і колітів. При відсутності апетиту він також ефективний.

На водяній бані слід нагріти суміш з рівних частин кореня кульбаби і цикорію, причому на склянку води необхідно взяти 1 ст. л. збору. Після охолодження, процідіть ліки. Дозування — півсклянки перед сном.

Ефективна суміш з коренів кульбаби, ревеню і квіток глоду. Пропорції — 2 частини першої, стільки ж другого складового і одна третього. Столова ложка суміші заливається склянкою окропу і приймається після настоювання по третій частині склянки тричі на добу, перед їдою.

Рівні частини кореня кульбаби, кори крушини, трави м’яти перцевої змішуються. Туди ж додається трава чистотілу в тому ж кількості. Склянку води вливають у 1 ст. л. збору, нагрівають тридцять хвилин на водяній бані, після чого вживають по половині склянки кілька разів за добу перед тим, як збираються їсти.

Змішайте в однаковій кількості коріння — кульбаби і цикорію. Додайте туди стільки ж плодів ялівцю і трави рутки лікарської. Три чайні ложки суміші слід залити 250 мл окропу. Лікарство настоюється і проціджують. Пити треба по половині склянки з ранку і ввечері при холециститі.

Звичайно, перед тим, як починати застосування якого-небудь з рецептів, краще всього проконсультуватися з лікарем. Адже тільки лікар може визначити справжню причину недуги, на основі досліджень поставити вірний діагноз. І тоді ви завжди зможете застосовувати той чи інший рецепт. Але в цілому — ніколи не зашкодить ліки, приготовлені на основі кореня кульбаби, та втім, і інших його частин.