Основним джерелом енергії для людини вважається глюкоза, яка надходить в організм разом з вуглеводами і виконує безліч життєвоважливих функцій для повноцінної життєдіяльності людського організму. Багато вважають, що глюкоза надає негативний вплив, що призводить до ожиріння, але з медичної точки зору, це незамінна речовина, що покриває енергетичні потреби організму.

У медицині глюкозу можна зустріти під терміном «дектоза» або «виноградний цукор», вона повинна бути в крові (еритроцитах), забезпечувати клітини головного мозку необхідною енергією. Проте для організму людини глюкоза може бути небезпечна як в надмірній кількості, так і при дефіциті. Спробуємо більш детально ознайомитися з глюкозою, її властивостями, характеристикою, показами, протипоказами та іншими важливими аспектами.

Що таке глюкоза. Загальні відомості?

Глюкоза відноситься до простих вуглеводів, які добре засвоюються організмом, легко розчиняються у воді, але практично не розчиняються у спиртових розчинах. У медицині глюкоза випускається у формі гіпертонічного або ізотонічного розчину, які широко використовують для комплексного лікування багатьох захворювань. Сама глюкоза надає собою білий порошок з безбарвними кристалами, має злегка солодкий смак без запаху.

Близько 60% глюкози потрапляє в організм людини разом з продуктами харчування у вигляді складних хімічних сполук, серед яких знаходиться полісахаридний крохмаль, сахароза, целюлоза, декстрин і невелика кількість полісахаридів тваринного походження, які беруть активну участь у багатьох обмінних процесах.

Після надходження вуглеводів у шлунково-кишковий тракт, вони розщеплюються на глюкозу, фруктозу, галактозу. Частина глюкози всмоктується в кров’яний потік і витрачається на енергетичні потреби. Інша частина відкладається у жирових запасах. Після процесу перетравлювання їжі починається зворотний процес, в якому жири і глікоген починають перетворюватися в глюкозу. Таким чином, відбувається постійна концентрація глюкози в крові. Вміст глюкози в крові при нормальному функціонуванні організму вважається – від 3,3 до 5,5 ммоль/л.

Якщо рівень глюкози в крові знижується, тоді людина відчуває почуття голоду, знижуються енергетичні сили, відчувається слабкість. Систематичне зниження глюкози в крові може привести до внутрішніх порушень і захворювань різної локалізації.

Крім забезпечення організму енергією, глюкоза бере участь в синтезі ліпідів, нуклеїнових кислот, амінокислот, ферментів і інших корисних речовин.

Для того щоб глюкоза добре засвоювалася організмом, деяким клітинам потрібна гормон підшлункової залози (інсулін), без якого глюкоза не зможе проникнути в клітини. Якщо відзначається дефіцит інсуліну, тоді велика частина глюкози не розщеплюється, а залишається в крові, що призводить до поступової їх загибелі і розвитку цукрового діабету.

Роль глюкози в організмі людини

Глюкоза бере активну участь у багатьох процесах організму людини:

  • бере участь у важливих обмінних процесах;
  • вважається головним джерелом енергії;
  • стимулює роботу серцево – судинної системи;
  • використовується в лікувальних цілях для лікування багатьох захворювань: захворювання печінки, хвороби центральної нервової системи, різні інфекції, інтоксикації організму та інших хворобах. Глюкоза міститься у багатьох протыкашлевых препаратах, кровезаменителях;
  • забезпечує живлення клітин головного мозку;
  • усуває відчуття голоду;
  • знімає стрес, нормалізує роботу нервової системи.

Крім перерахованих вище переваг глюкози в організмі людини, вона покращує розумову та фізичну працездатність, нормалізує роботу внутрішніх органів і покращує загальний стан здоров’я.

Глюкоза – показання та протипоказання до застосування

Глюкоза часто призначається лікарями різних областей медицини, вона випускається в декількох лікарських формах: таблетки, розчин для внутрішньовенного введення по 40; 200 або 400 міл. Основні показання до призначення глюкози:

  • патології печінки: гепатит, гіпоглікемія, дистрофія печінки, атрофія печінки;
  • набряк легенів;
  • лікування хронічного алкоголізму, наркоманії або інші інтоксикації організму;
  • колапс та анафілактичний шок;
  • декомпенсація серцевої функціональності;
  • інфекційні захворювання;

Глюкозу для лікування вищезазначених захворювань частіше використовують в комплексному лікуванні з іншими препаратами.

Протипоказання — кому глюкоза небезпечна

Крім позитивних якостей глюкози, вона, як і будь-який лікарський препарат має кілька протипоказань:

  • цукровий діабет;
  • гіперглікемія;
  • анурія;
  • важкі стадії дегідратації;
  • підвищена чутливість до глюкози.

Якщо глюкоза противопоказанна пацієнту, тоді лікар призначає ізотонічний розчин натрію хлориду.

У яких продуктах міститься глюкоза?

Основним джерелом глюкози вважаються продукти харчування, які повинні повною мірою надходити в організм людини, забезпечуючи його необхідними речовинами. Велика кількість глюкози міститься в натуральних соках фруктів і ягід. Велика кількість глюкози содержиат:

  • виноград різних сортів;
  • вишня, черешня;
  • малина;
  • полуниця, суниця;
  • слива;
  • кавун;
  • морква, білокачанна капуста.

Враховуючи, що глюкоза відноситься до складних вуглеводів, вона не міститься в продуктах тваринного походження. Невелика її кількість міститься в яйцях, кисломолочних продуктах, бджолиному меді, деяких морепродуктах.

Коли призначають глюкозу?

Препарати глюкози часто лікарі призначають у вигляді внутрішньовенних інфекцій при різноманітних порушеннях та захворюваннях організму:

  • фізичне виснаження організму;
  • відновлення енергетичного балансу – характерно для спортсменів;
  • медичних показниках при вагітності – кисневе голодування плода, хронічна втома;
  • гіпоглікемія — зниження рівня цукру в крові;
  • інфекційні захворювання різної етіології і локалізації;
  • хвороби печінки;
  • геморагічні діатези — підвищена кровоточивість;
  • шок, колапс — різке зниження артеріального тиску.

Дозу препарату, курс лікування призначається лікарем індивідуально для кожного пацієнта залежно від поставленого діагнозу, особливостей організму.

Бродіння глюкози

Ферментація або бродіння надає собою складний біохімічний процес, в період якого відбувається розпад складних органічних речовин на більш прості.

Бродіння за участю глюкози відбувається під впливом певних мікроорганізмів, бактерій або дріжджів, це дозволяє отримати інший продукт. В процесі бродіння сахароза перетворюється на глюкозу і фруктозу, також додаються інші інгредієнти.

Наприклад, для приготування пива додають солод і хміль, горілки — тростинний цукор з наступною перегонкою, а вина – виноградний сік і природні дріжджі. Якщо процес бродіння відбувається всі етапи, тоді виходить сухе вино або світле пиво, ну а якщо бродіння передчасно зупинено, тоді вийде солодке вино і темне пиво.

Процес ферментації складається з 12 етапів, в яких потрібно дотримуватися усіх правил та норм приготування того чи іншого напою. Тому такі процедури повинні проводити фахівці, що володіють певними навичками і знаннями.

Рівень глюкози в крові має великий вплив на здоров’я людини, тому лікарі рекомендують періодично здавати лабораторні аналізи крові на рівень цукру в крові, це допоможе стежити за внутрішнім середовищем організму.