Біологічно активні компоненти, що містяться в яскраво-оранжевою або сонячно-жовтої гарбузі, роблять її незамінним продуктом для лікувально-профілактичного харчування при різних захворюваннях організму. Низька калорійність овоча (всього 26 ккал) дозволяє використовувати страви з гарбуза в раціоні людей, які прагнуть схуднути. Клітковина, що міститься в м’якоті гарбуза, легко засвоюється навіть найвередливішим і чутливим шлунком і ослабленим важкою хворобою організмом. А вітаміни, мінерали, пектини, амінокислоти, білки і антиоксиданти підтримують та відновлюють працездатність всіх органів і систем.

Корисний склад гарбуза допомагає лікувати хвороби

До складу гарбуза входять вітаміни групи В, аскорбінова кислота, А, D, Е, РР, рідкісні вітаміни Т і К, які відсутні у складі більшості овочів і фруктів, органічні кислоти, фруктоза, глюкоза, сахароза, солі магнію, калію, міді, цинку, заліза, кальцію.

Вітамін К відповідає за згортання крові і необхідний для підтримки здоров’я ясен. Нестача цього вітаміну може викликати кровоточивість ясен або кровотеча внутрішніх органів.

Вітамін Т допомагає активізувати обмінні процеси організму і сприяє засвоєнню важкої м’ясної і жирної їжі. Гарнір з гарбуза бажано подавати до м’ясних страв з яловичини, баранини і свинини, щоб максимально прискорити процес травлення.

М’якоть гарбуза багата бета-каротином – природним антиоксидантом, що запобігає утворенню пухлин та є серйозною профілактикою онкологічних захворювань. Ця речовина має протизапальну дію і навіть допомагає відновити шкіру після сонячних опіків. За змістом каротину гарбуз в 4 рази перевищує моркву – визнаний джерело цієї речовини.

Гарбуз є постачальником в наш організм вітаміну молодості – Е, який відповідає за красу, відсутність зморшок і зовнішній вигляд шкіри, а також захищає від негативного ультрафіолетового вплив, що викликає фотостаріння. Так як вітамін Е є антиоксидантом, то він допомагає організму виводити вільні радикали, які є причиною більшості «поломок» в нашому організмі, раннього старіння і раку.

Присутність в гарбузі магнію, необхідного для підтримки нервової та імунної систем, здоров’я кісткової тканини і нормального функціонування серцевого м’яза, дозволяє включати в меню людей, які страждають порушеннями опорно-рухового апарату та серцево-судинними захворюваннями.

Калій у складі гарбуза сприяє нормалізації артеріальний тиск та водно-сольового обміну, допомагає у зміцненні кісток і просто необхідний для процесу вироблення енергії.

Завдяки своїм очищаючим властивостям (сечогінним і легким проносним), гарбуз надає допомогу в позбавленні від калових завалів в кишечнику, солей важких металів, накопичених шлаків і токсинів, отрут і канцерогенів. Дієтологи рекомендують включати в щоденний раціон цей овоч при захворюваннях травного тракту, печінки, жовчного міхура, нирок, сечового міхура і сечовивідних шляхів. Пектинові речовини (водорозчинні харчові волокна) в м’якоті овоча допомагають знизити рівень «непотрібного» холестерину і очистити організм.

Гарбузова дієта

Гарбузова дієта, заснована на вживанні свіжого, вареного і запеченого овоча, а також свіжовичавленого соку, призначається для зняття серцевих і ниркових набряків, виведення зайвої рідини з тканин організму, і для схуднення. Дотримання дієти може позбавити вас від 5-8 зайвих кілограм за півмісяця. Гарбуз виступає в ролі прекрасного джерела корисних нутрієнтів під час процесу скидання ваги.

Найбільш популярним варіантом вживання помаранчевого овоча є гарбузова (гарбузовая) каша. В якості крупи, доданої до гарбузі, використовують манку, пшоно або рис. Каша готується на воді або молоці, її роблять солодкою або солоною, заправляють вершковим або рослинним маслом. Регулярне включення в раціон гарбузової каші допомагає значною мірою знизити рівень холестерину і зміцнити внутрішні стінки кровоносних судин.

На відміну від сирої гарбуза, варена (печена) практично не має протипоказань, і з успіхом використовується в харчуванні хворих гепатитом, цирозом печінки, які страждають печінковими набряками. Однак, якщо у вас діабет або виразка, викликана зниженою кислотністю, то вживання сирої гарбуза вам протипоказано, а варену можна їсти тільки після консультації з лікарем.

Гарбуз при мастопатії

Відмічено позитивний вплив гарбузової м’якоті на лікування мастопатії. Серединку гарбуза — м’які волокна з серцевини звільняють від насіння і обкладають груди на ніч. Зверху — щільна х/б тканина. Процедуру починають на 12 день циклу. Курс -10 днів.

Гарбуз лікує від глистів

Помічено, що регулярне вживання очищених сирих гарбузового насіння сприяє профілактиці і вигнанню глистів. Для цього достатньо вживати півсклянки гарбузового насіння щодня.

Гарбузове насіння можуть підтримувати здоров’я простати

Існує доказ того, що олія насіння гарбуза може бути корисним у лікуванні доброякісної гіперплазії передміхурової залози (ДГПЗ). Увеліченная простата, труднощі в сечовипусканні і часті позиви до сечовипускання, запалення передміхурової залози лікують доомпоненты, що входять в олія насіння гарбуза. Це натуральне ліки може пригнічувати активність тестостерону, який викликає розростання передміхурової залози. Крім того, олія насіння гарбуза містить цинк, каротиноїди і амінокислоти, які живлять залози. ДГПЗ є станом, який потребує контролю з боку лікаря. Вживання насіння гарбуза, однак, є живильним доповненням до вашеу раціону і корисним для вашої простати.