Високий імунітет – це відмінне самопочуття, захист від безлічі захворювань, починаючи від грипу, грибкових поразок і закінчуючи онкологією. Овочі родини хрестоцвіті у своєму складі мають сполуки сірки (вони відповідають за різкий смак). Потрапляючи в організм з їжею, сірковмісні сполуки, в процесі хімічних реакцій перетворюються у ізотіоціанати. Ці речовини допомагають у захисті організму від ракових клітин і володіють імуномодулюючими властивостями.Що потрібно їсти, щоб підвищити імунітет

У складі деяких овочів вченими були виявлені антибактеріальні та противірусні молекули. До них належать: усі види капусти, зелень рукколи, буряк кормовий, крес-салат, редька, гірчиця, хрін. Але не тільки хрестоцвіті рослини допомагають зміцнити імунітет.

Морква

Високий вміст бета-каротину, міді, кальцію, заліза, калію, ряду вітамінів і антиоксидантів, робить моркву незамінним продуктом для посилення захисних сил організму. Особливо корисний для людей зі зниженим імунітетом свіжоприготований морквяний сік.

Журавлина

Ця червона ягода – визнаний лідер за вмістом вітаміну С, без якого неможлива злагоджена робота всіх органів і систем організму. Крім цього журавлина має противірусні та антибактеріальні властивості, здатна надавати протизапальну дію. Журавлинний морс – відмінне підмога в боротьбі за високий імунітет. Схожими властивостями володіє чорниця й чорна смородина. Подбайте про те, щоб у весняно-зимовий період, у вас була можливість регулярно вживати ці цілющі ягоди. Їх можна засушити, заморозити або приготувати варення або джем.

Часник

У його складі присутній речовина алліцин, що перетворюється в органосульфіди. Ці органічні сполуки виступають у ролі захисників клітин від пошкоджень та збоїв в їх роботі. Часник здавна застосовується для профілактики ГРВІ, допомагає в боротьбі з раковими клітинами і володіє імуномодулюючими властивостями. Часник може надати сприяння у лікуванні вікових захворювань: атеросклероз судин, інсульт, катаракта, артрит, старіння мозку.

Синій лук

У ньому, як і в часнику, є аліцин, правда в меншій кількості. Червоні і сині сорти цибулі багаті антоціанами – природними антиоксидантами, що відрізняються дуже високою активністю. У складі цибулі знаходиться і протиракову речовина – кверцетин. Вчені ведуть дослідження, і планують застосовувати кверцетин для створення судинних і антигістамінних препаратів.

Прянощі і городня зелень

Вживаючи в їжу деякі прянощі (лавровий лист, корицю, червоний гіркий перець, імбир), можна значно підсилити імунітет. Всім відома зелень (петрушка, селера, рукола, коріандр, кріп), завдяки багатому вітамінно-антиоксидантній складу, повинна регулярно містилися в раціоні людей з ослабленими захисними функціями організму. Трави можна вживати і в сушеному або замороженому вигляді.

Цитрусові

Ці фрукти, особливо лимони, просто зобов’язані щоденно фігурувати у вашому меню. Високий вміст аскорбінової кислоти, незамінною для захисних сил організму, і антиоксиданти, допоможуть зміцнити бронхо-легеневу та імунну системи.

Болгарський червоний перець

У його складі присутні вітамін С і бета-каротин, що дозволяє називати цей овоч імуностимулятором. Зелені, помаранчеві і жовті сорти солодкого перцю також містять ці речовини, але в менших кількостях.

Займаючись своїм здоров’ям і зміцнюючи імунітет, обов’язково враховуйте, що може призвести до ослаблення захисних властивостей організму.

Фактори, що сприяють зниженню імунітету

  • прийом антибіотиків
  • часте вживання кави або міцного чорного чаю;
  • переохолодження (особливо ніг);
  • неякісне і нерегулярне харчування, нестача вітамінів, що надходять з їжею;
  • сидячий спосіб життя;
  • алкоголь і нікотин (червоне сухе вино в помірних дозах припустимо);
  • робота в нічний час, перевтома;
  • стреси і депресії.

Міла Набогова