Тяжкість в шлунку зазвичай виникає після рясного обіду або вечері. Неприємні відчуття вгорі живота часто з’являються після швидко поглиненої і погано пережованої їжі. Погіршення стану може викликати вживання копчених, жирних, перчених або солодких продуктів. Дратують слизову шлунка міцний кава, газовані та алкогольні напої.

Як позбутися важкості у шлунку

Позбутися від неприємного відчуття в животі, якщо воно не носить постійний характер і не є симптомом серйозного захворювання, допоможуть перевірені бабусині рецепти. Однак, перш ніж приступити до лікування в домашніх умовах, потрібно проявити силу волі і відмовитися від усього, шкідливо впливає на шлунок. Також важливо з’ясувати причину появи тяжкості.

Розглянемо рецепти народної медицини, які сміливо можна застосовувати при виникненні цієї проблеми.

1. Тяжкість і тупі больові відчуття в шлунку пройдуть, якщо пити такий відвар. Беруть трохи подрібненого в порошок кореня оману (приблизно 1 ч. ложку), заливають його повним склянкою води і томити на дуже тихому вогні протягом півгодини щільно закритим кришкою. Те, що залишилося, слід пропустити через марлю і пити двічі на день (по 60 мл).

2. Відрегулює роботу шлунка трава пустирника. Необхідно приготувати такий настій. Потрібно перед сном взяти ложку трави і залити її півлітра теплої води. Наполягати до ранку. Приймати, проціджений настій за півгодини до їжі. Норма: 50 мл

3. Від неприємного симптому позбавить настій з листків евкаліпту. Його готують так: 10 г сухої подрібненої сировини заливають півлітра окропу і дають постояти під щільно закритою кришкою. Готовий настій приймають по чверті склянки до 7 разів на добу.

4. Зніме тягар або спазми у шлунку ця кропова вода. Її готують таким чином: беруть свіжу рослину і подрібнюють у блендері. На одну ложку маси потрібно половинка чайної ложки цукру. Суміш заливають водою в кількості 150 мл Приймають засіб або проціджене, або ж разом з зеленою масою: пів чайної ложки.

5. Тяжкість в шлунку від переїдання знімуть відвар із збору трав: звіробою і календули. Їх змішують у рівних пропорціях, беруть одну велику ложку заливають склянкою окропу. Ставлять на вогонь і доводять до кипіння.

6. Хороший заспокійливий ефект при неприємних відчуттях в епігастральній області дає прийом кошти, приготованого на основі настойки прополісу. Його готують таким чином. Готову аптечну настоянку прополісу або приготовлену в домашніх умовах змішують 1:1 з обліпиховою олією. Приймають за одну годину до їди, розбавивши в невеликій кількості теплого молока або ложці води: 25 крапель.

7. Також при порушенні роботи шлунка, важкості та печії може допомогти відвар лікарських трав з додаванням настоянки прополісу. Його готують таким чином. Змішують в рівних частках: листя м’яти, подрібнений корінь солодки, суцвіття липи, насіння кропу. Далі відокремлюють дві ложки (столові) суміші, заливають її півлітра окропу. «Маринують» засіб при мінімальній температурі плити – 25 хвилин, а потім відставляють і настоюють ще одну годину, попередньо додавши до складу 2 ложки меду і чайну ложку прополісу. Приймають по половинці склянки задовго до їжі. Бажано за 2,5 години.

8. Широко відоме у народі лікування прополісом і таким способом. В півлітра коров’ячого, а ще краще козячого молока опускають шматочок прополісу (25 г). Суміш нагрівають на мінімально розігрітій плиті, помішуючи. Коли прополіс розчиниться, молоко знімають з вогню. Приймають цілющий напій за півтори години до їжі. Оптимальна норма разового вжитку — півсклянки.

9. Позбутися від неприємних відчуттів допоможе чай з квіток ромашки. На склянку окропу слід брати одну чайну ложечку цілющої сировини.

10. Це засіб відрегулює роботу шлунка. Слід змішати згідно з такого співвідношення 3:2:1:1, подрібнену кору крушини, листя трифоли, салату посівного і траву деревію. Одну велику ложку рослинного збору заварюють склянкою окропу і потім дають настоятися півгодини. Засіб необхідно приймати перед сном по 200 мл

11. При тяжкості в шлунку допоможе такий засіб. Беруть один кілограм соковитих листя алое, зрізують всі колючки і перекручують на м’ясорубці. Потім додають в цю масу один літр меду і стільки ж добре очищеного самогону. Суміш відправляють в темне місце і настоюють два тижні. Вживають ліки перед їжею.

12. Зніме запалення в шлунку народний рецепт. Беруть 100 г чебрецю і заливають одним літром домашнього білого вина. Дають настоятися засобу не менше 5 днів, щодня його збовтуючи. Потім цю настойку ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Через 3 години ліки буде готове до вживання. Його приймають по ложці до їжі.

13. Якщо з’явилася важкість у шлунку можна пожувати свіжий лист м’яти або меліси. Це швидко усуне неприємні симптоми.

14. Дуже часто наші бабусі при тяжкості в шлунку і печії використовували питну соду. Її необхідно взяти чверть ложечки і розчинити в невеликій кількості теплої води.

15. Відомо, що від важкості в шлунку, що виникла після вживання алкоголю, дуже добре допомагає томатний сік.

16. Якщо з’явилося відчуття тяжкості, потрібно вранці до прийому їжі пити картопляний сік. Доцільно вживати не менше 100 мл такого напою щодня. Снідати після такого соколечения дозволяється тільки через годину. Курс фітотерапії складається з 10 днів прийому і 10 днів перерви. Рекомендується провести не менше двох курсів лікування.

При появі відчуття тяжкості в шлунку, слід з’ясувати причину і постаратися його прибрати. Якщо проблема полягає в неправильному харчуванні, необхідно терміново перейти на щадну дієту і дотримуватися режиму прийому їжі. Застосовуючи народні рецепти, не нехтуйте порадами досвідченого гастроентеролога. Його консультації та призначення допоможуть швидше відновити роботу шлунка і позбутися від неприємних симптомів.