Плоди обліпихи крушиновоидной давно відомі своїми цілющими властивостями. З них виготовляють масло обліпихи, яке особливо часто застосовується в домашній медицині. Рецепти здоров’я приготували вам сюрприз -три способу приготування обліпихової олії в домашніх умовах!

Застосування обліпихової олії

  • В першу чергу це прекрасне обезболююче засіб. Крім цього воно сприяє прискоренню загоєння ран, завдяки чому широко застосовується при лікуванні опіків і обморожень.
  • При захворюваннях шлунково-кишкового тракту (гастритах, виразках) обліпихова олія застосовується всередину. При виразці шлунка по 1 ч. л. за півгодини до їди, а при виразці дванадцятипалої кишки – по столовій ложці. Також всередину воно застосовується і при захворюваннях серцево — судинної системи, особливо при коронарної хвороби серця та гіпертонії.
  • При хворобах верхніх дихальних шляхів (гаймориті, тонзиліті, ангіні) слід прополоскати рот водою, взяти в рот чайну ложку масла і потримати кілька хвилин.
  • При захворюваннях суглобів (ревматизмі, поліартриті) слід робити примочки і компреси на основі обліпихи.
  • Обліпихова олія відомо і як засіб, що очищає організм від радіації та солей важких металів, що особливо актуально в наш час, коли практично у кожній області нашої країни розташовані діючі атомні станції.
  • Крім усього перерахованого вище обліпиха застосовується і при інфекційних захворюваннях. За рахунок своєї бактерицидності вона пригнічує збудників таких захворювань як тиф, дизентерія. Здатна вона впорається і з кишковою паличкою та стрептококами. Олія з обліпихи необхідно приймати по 4-5 ложок і після перенесеного захворювання, оскільки в ньому містяться практично всі спектр вітаміни, необхідні ослабленому організму, що особливо актуально це для хворих, які перенесли обширні операції.
  • Але слід пам’ятати, що обліпихова олія протипоказано хворим з панкреатитом і жовчнокам’яну хворобу.

    Як приготувати обліпихова масло в домашніх умовах

    Обліпихова масло готується шляхом екстракції рослинними оліями, в них розчиняється олія, що міститься в соку і шкірі плодів обліпихи. Для цієї мети використовуються соняшникова, оливкова, кукурудзяна та соєва олія. Небажано використання бавовняного масла.

    Існує кілька способів приготування масла в домашніх умовах.

  • 1 кг добірних ягід слід добре промиваємо кілька разів холодною кип’яченою водою і просушуємо. Потім розтираємо все в емальованому посуді, краще всього це зробити дерев’яним товкачем. Потім віджимаємо сік через бинт, зливаємо в скляну ємність і прибираємо на добу остстоятся. Через добу на поверхні отстявшегося соку спливає масло, яке за кольором трохи світліше соку. Якщо ж масло не зняти, то воно просто законсервується і його можна буде зберігати кілька місяців при кімнатній температурі.
  • Як і в попередньому способі сік віджимається, але використовується не він, а що залишилася після нього мезга. Її ми ретельно підсушуємо спершу просто на повітрі, після в незакритій духовці на слабкому вогні до тих пір, поки вона не стане темно-коричневим і не почне кришитися в руках. Якщо мезгу недостатньо просушити, то вона може покритися пліснявою і олію з неї точно не вийде. Потім ми її перемелюємо на кавомолці і заливаємо в співвідношенні 1:3 теплим рослинним маслом (обов’язково рафінованим) у скляній або керамічній посудині. Настоюємо 3 тижні в темному місці, час від часу перемішуючи. Вистояне масло проціджують і даємо йому відстоятися, після чого зливають з осаду.
  • Добре висушену і перемелену в кавомолці мезгу ділимо на 4 частини. Першу поміщаємо в емальовану каструльку, заливаємо теплою рослинною олією і закриваємо кришкою. Отриману масу тушкуємо на водяній бані протягом 12-16 годин, причому її температура не повинна бути більше 50 градусів. Потім теплу масу віджимаємо і отриманим маслом заливаємо другу частину мезги і все повторюємо. Також і з іншими частинами. Потім все отримане масло зливаємо в скляну ємність і відстоюємо тиждень в прохолодному темному місці, зливаємо з осаду про знову відстоюємо. Повторюємо 2-3 рази.
  • Зберігати отримане в домашніх умовах масло необхідно в холодильнику, ретельно закритих скляних баночках. Термін придатності – 2 роки.