Обліпиха є листяним чагарником, произрастающим у великих районах Азії та Європи. Її вирощують у багатьох країнах, таких як Франція, Данія, Нідерланди, Німеччина, Португалія, Росія, Непал, Китай і так далі. Це колючий чагарник відноситься до роду Hippophae родини Elaeagnaceae, і має шість видів і дванадцять підвидів. Сам обліпиха використовується в приготуванні джемів, пирогів, лікерів і багатьох інших страв. Не менш популярним, ніж сама ягода, обліпихова масло. Саме про нього сьогодні і піде мова.

Обліпихова олія — еліксир здоров’я

Обліпихова олія – прекрасний протизапальний і болезаспокійливий засіб, допомагає при опіках, виразках, внутрішніх та зовнішніх запальних процесах. В силу своїх корисних якостей, обліпихова олія широко застосовують у різних сферах медицини. Переваги обліпихової олії очевидні. Тому що воно:

Підвищує імунітет

Плоди обліпихи містять велику кількість вітамінів, жирних кислот, амінокислот і інших корисних поживних речовин. Обліпихова олія містить 106 поживних речовин та інших біологічно активних сполук. Це багате джерело вітаміну А, С і Е, флавоноїдів, жирних кислот і поживних елементів, таких як залізо, марганець і цинк. Ці речовини допомагають підвищити імунітет організму людини.

Запобігає ріст ракових клітин

Дослідження довели, що обліпихова олія має антиканцерогеннами. Антиоксиданти, що містяться в олії, здатні запобігти утворення і ріст ракових клітин в тілі людини. Споживання обліпихової олії сприяє збільшенню кількості антитіл в організмі людини, які допомагають протистояти мутації ракових клітин.

Лікує шлунково-кишкові розлади

Обліпихова масло утворює свого роду захисне покриття на внутрішній частині шлунка і кишечника, яке захищає їх. Крім того, олія містить ряд речовин, що володіють протизапальними властивостями. Все це створює сприятливі умови для нормального функціонування травної системи.

Допомагає при серцево-судинних захворюваннях

Багато серцево-судинних проблеми пов’язані з високим рівнем жирів у крові. Обліпихова масло зменшує рівень жирів і підвищує кількість здорових кровоносних судин в організмі людини. Одна з ненасичених жирних кислот — олеїнова, яка міститься в маслі, сприяє зниженню рівня холестерину. Лінолева кислота допомагає регулювати кров’яний тиск і сприяє правильному обміну речовин.

Знижує ризик виникнення захворювань печінки

Масло сприяє запобіганню ожиріння печінки за рахунок поліпшення метаболізму ліпідів. У зв’язку з цим знижується ризик виникнення раку печінки і атеросклерозу.

Надає сприятливу дію на шкіру

У зв’язку з тим, що обліпихова олія є джерелом вітаміну С і володіє високою антиоксидантною цінністю, воно добре впливає на шкіру. Допомагає перемагати такі шкірні проблеми, як дерматит, псоріаз, опіки, екземи і іншими запальними захворюваннями. Крім того, воно знижує ефект пігментації шкіри. Масло також використовують проти зморшок і веснянок. На додаток до цього, відомо також, що обліпихова олія здатне захистити шкіру від ультрафіолетових променів.

облепиховое маслоІнші переваги:

  • вбиває мікроскопічних паразитів
  • лікує прищі і шкірні алергії
  • допомагає схуднути
  • запобігає випадання волосся
  • прискорює загоєння ран
  • знижує ефект опромінення, спричиненої хіміотерапією, лазерною хірургією тощо
  • допомагає при запорах
  • знижує рівень тригліцеридів у крові

Побічні ефекти і протипоказання

В деяких випадках, після застосування обліпихової олії, можна помітити темне забарвлення сечі. Крім того, застосування його на шкіру викликає жовтувате забарвлення шкіри. Це цілком нормальні і тимчасові явища.

Обліпихова олія, що приймається всередину, покращує кровотік в артеріях і венах. Враховуючи це, не слід приймати обліпихова масло в поєднанні з судинорозширювальними препаратами.

Досі не ясно, як обліпихова олія впливає на плід. Тому якщо ви вагітні або тільки збираєтеся і плануєте вагітність, краще відмовтеся від вживання обліпихової олії.

Не рекомендується вживати дітям до 12 років.

Прийом цього масла у великих кількостях може призвести до зневоднення. Передозування та тривале застосування обліпихової олії може викликати проблеми з нирками в майбутньому.

Як правильно приймати обліпихова олія

При проблемах зі шлунком — по чайній ложці тричі на день за півгодини до їжі. Курс — 1 місяць. Якщо у вас підвищена кислотність, рекомендується запивати масло склянкою негазованої мінеральної води.

Для профілактики атеросклерозу – по десертній ложці тричі на день протягом місяця.

При простудних захворюваннях обліпихова масло можна застосовувати для інгаляцій – у окріп додайте 1 чайну ложечку олії. Лікуватися таким способом рекомендується не менше трьох разів на день. Курс – 10 днів.

Якщо вас турбує ангіна, розчиніть велику ложку масла в теплій кип’яченій воді і використовувати для полоскання. Полоскати горло краще двічі в годину.

Якщо у вас себорея, втирайте масло в шкіру голови.

Як приготувати масло в домашніх умовах

Настільки корисне масло обліпихи можна без особливих зусиль приготувати і в домашніх умовах. Нижче ми наведемо кілька рецептів приготування обліпихової олії.

1 спосіб приготування.

Дозрілі плоди необхідно очистити від стороннього сміття, ретельно вимити і просушити. Висушити плоди можна і в духовці при температурі 60 градусів. Потім плоди слід подрібнити в ступці або кавомолці. Варто відзначити, що чим дрібніше ви або кавомолка подрібніть плоди обліпихи, тим більше масла у вас вийде. Масу, яка у вас вийшла, перекладіть в скляну банку, гарненько утрамбуйте. Наступний крок – це підготовка масла. Візьміть рослинна рафінована олія, це може бути оливкова, соняшникова, кунжутне масло і розігріти його до температури 40-50 градусів. Залийте олією обліпихи, воно повинно трохи покривати плоди. Банку щільно закрити і поставити в темне місце. Банку необхідно щодня струшувати і перемішувати масу протягом тижня. Коли закінчиться тиждень «перебування» обліпиховою маси в темному місці, слід віджати вміст банки, профільтрувати, почекати поки масло не стане прозорим і злити.

2 спосіб приготування

Так само плоди очищаємо від непотрібного сміття, але відбираємо цілі і «тугі». Добірну обліпиху слід промити і обсушити. Віджати сік. Справа в тому, що обліпиховий сік дуже швидко розшарується, ваше завдання – зібрати верхній шар, він самий густий і темно-оранжевого кольору. Акуратно ложкою зберіть його в скляну ємність і розведіть холодною, але кип’яченою водою (все повинно бути в рівних кількостях). Вміст перемішайте. В результаті цієї операції масло знову утворює верхній шар, його знову потрібно акуратно зняти і залити холодною кип’яченою водою. Дану процедуру необхідно повторити 3-4 рази. Потім маслянисту масу заливаємо рослинним маслом, підігрітим до температури 40 градусів. Відстоюємо протягом 3-4 днів. І знову: знімаємо верхній шар масла, а решту масу заливаємо водою і так робимо кілька разів. Обліпихова олія відстоюємо кілька разів, поки воно не очиститься.

3 спосіб приготування

Переберіть плоди і промийте їх під проточною водою. Розподіліть на папері або рушник, щоб трохи підсохли. Потім за допомогою преса отдавите сік. Отриманий сік злийте в банку і залиште в темному місці 14 днів. По закінченні двох тижнів на поверхні утворюється шар масла, яке необхідно зібрати піпеткою або невеликий ложечкою. Його необхідно обов’язково пастеризувати.

На завершення варто сказати, що масло обліпихи, заготовлене будинку, рекомендується тримати у нежаркому місці у щільно закритому посуді.

Язикова Ольга