Їсти для людського організму не тільки корисно, але й дуже важливо. Їжа – це не тільки задоволення, це підживлення організму необхідною енергією. Але спожита їжа повинна десь перероблятися і засвоюватися. Для цього процесу передбачена система, яка складається з тонкого і товстого кишечника.

Основні функції кишечника — травлення та видалення неперетравлених решток. Травлення – це як раз і є сфера відповідальності дванадцятипалої кишки і тонкого кишечника. Рухова – за цю функцію відповідає товстий кишечник. Коли система травлення дає збій це відбивається на всьому організму. Виникає дефіцит поживних речовин. Хвороби тонкого кишечника носять загальна назва ентерити. Вони рідко зустрічаються як самостійна форма, частіше в комплексі з іншими захворюваннями ШКТ.

Лікування тонкого кишечника залежить від причин, вызваших захворювання

1. Зовнішні причини:

  • різноманітні інфекції – сальмонельоз, віруси, різні стафілококи, віруси;
  • паразити;
  • дія токсинів (включаючи деякі лікарські препарати), іонізуючого випромінювання;
  • постопераційні ускладнення.

2. Внутрішні.

  • Хвороби сусідніх органів – панкреатит, хвороба Крона.
  • Гепатити, цирози.
  • Онкопатології.

Основна симптоматика розладу роботи тонкого кишечника

  • Болі, бурчання в животі.
  • Нудота та блювання, діарея.
  • Запори, здуття живота.
  • Загальна слабкість і розбитість.
  • Може підніматися температура тіла.
  • Зневоднення організму.

Лікування призначається лікарем-гастроентерологом після проведення огляду. Обов’язково робиться УЗД та рентген черевної порожнини для виключення онкопатології.

Як допомогти собі в домашніх умовах

Початкові рекомендації і традиційної медицини, і народної схожі. При гострих ентеритах перші два дні потрібно дотримуватися голодної дієти. Потім при поліпшенні ситуації переходять на щадну дієту. Що це означає? Це дотримуватися принципів здорового харчування. Потрібно забути про смаженої, важкої, жирної і гострої їжі. Також слід виключити алкоголь і тютюн.

Лікування травами

Методики фітотерапії широко використовуються для лікування і профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту. Але потрібно пам’ятати, що трави – це теж лікарські засоби. Вони мають як показання, так і протипоказання до застосування, побічні дії. Лікування призначає лікар. З ним потрібно узгоджувати всі призначення і фітотерапію.

1. Зелений чай. Це джерело вітамінів і мінералів, який є на кухні практично у будь-якої господині. Він відмінно допомагає при розладах ШКТ. Але потрібно пам’ятати, що пил невідомого походження в заварювальних пакетиках не підійде. Беремо пачку якісного крупнолистного зеленого чаю і розтираємо його в порошок. Це можна зробити або в ступці, або в блендері.

Приймати по половині чайної ложки перед їжею до 4-х разів на день. Полегшення стану можна помітити вже на наступну добу. Курс лікування становить один місяць.

2. Насіння льону. Можна використовувати як компрес на хворе місце. Дві столові ложки насіння запарюються в 1 літрі окропу, остуджувати і прикладають на хвору область.

Відвар з лляного насіння також має протизапальну і обволікаючу дію. Але при діареї не варто приймати насіння льону, так як воно додатково може послабити.

3. Відвари трав – ромашка, кора дуба, шавлія, деревій. Можна заварювати кожен вид окремо, а можна комплексом. Трави заварюються за єдиною технологією – 1 чайна ложка сировини на склянку окропу. Залишити настоюватися до повного охолодження. Відрізняється лише робота з корою дуба. Пропорції трав’яну сировину/вода – стандартні, але настоюватися відвар повинен довше. Приймається настій по 1 чайної ложки до 6 разів на день.

4. Чорниця. Ягода смачна і корисна. Народна медицина пропонує лікувати шлунково-кишкові проблеми киселем з чорниці. Ягода миється, подрібнюється в блендері – на 300 гр. чорниці 1,5 літра води, цукор за смаком. Після того як маса закипіла додати 2 або 3 ст. ложки крохмалю, розведеного в холодній воді.

Смачний і корисний продукт можна вживати без обмежень не тільки в лікувальних цілях. Крім киселю можна пити відвар чорничного листа – по півсклянки 3 рази на день.

5. Відвар горця зміїного робиться аналогічно будь відвару з трав. Пити по 2 ст. ложки 3-4 рази на день.

6. Квіти календули, листя ожини і м’яти. Всі компоненти беруться в однаковій кількості. Взяти 1 чайну ложку трав’яної суміші залити 1 склянкою окропу. Настоювати до повного охолодження. Приймається 3 рази на день по півсклянки.

Засоби народної медицини, безумовно, гарні і користуватися ними можна і потрібно. Але тільки після постановки правильного діагнозу кваліфікованим лікарем. Травна система – це наріжний камінь в організмі. Тому неписьменним самолікуванням можна дуже серйозно нашкодити своєму здоров’ю. Зробіть правильний вибір і будьте здорові!