Гемоглобін включається до складу червоних кров’яних тілець, він виконує функцію доставки кисню до всіх тканин організму. Як підвищити гемоглобін, якщо його показники далекі від норми? В нормі його вміст має бути на рівні 120-140 г/л. В період вагітності його рівень може бути злегка зниженим (до 110 г/л). Різке падіння гемоглобіну може бути обумовлено анемією, неправильним харчуванням або наближенням пологів. Для приведення його в норму необхідно ліквідувати нестачу заліза в організмі. Про те, як підвищити гемоглобін простими способами, читайте в наших Рецептах здоров’я.

Ознаки дефіциту заліза

Недостатній вміст в організмі людини заліза супроводжується млявістю, почуття апатії і втоми. При цьому знижується загальний емоційний тонус. Поява задишки і тахікардії також свідчить про можливі проблеми з рівнем гемоглобіну.

Нестача заліза призводить до гіпотонії м’язів, зниження апетиту, розладів травної системи, появи стоматитів і респіраторних захворювань, зниження імунітету, ламкості волосся, нігтів. Недолік заліза відбивається на зовнішності людини. Шкіра стає блідою, сухою, губи набувають синюшний відтінок.

Способи підвищення гемоглобіну

Підвищувати гемоглобін можна за допомогою залізовмісних вітамінних комплексів, частих прогулянок на свіжому повітрі в поєднанні з дихальними вправами і гімнастикою. Хороший ефект дає правильно складений щоденний раціон харчування.

  • З м’ясних продуктів найбільший вміст заліза в нирках, серці, яловичому мовою і печінки, білому курячому м’ясі, рибі, яловичині, баранині і кролятини. Багаті залізом гречана крупа, квасоля, жито, горох і сочевиця.
  • З овочів і фруктів необхідно щодня їсти, наприклад, помідори, молода картопля, цибуля, гарбуз, яблука, банани, хурму, гранати, абрикоси, груші, айву, персики.
  • Корисна вся зелень, особливо петрушка, шпинат і крес-салат.
  • Чорна смородина і журавлина приносить багато користі не тільки у свіжому вигляді, але і в замороженому.
  • Підвищується рівень гемоглобіну і від частого вживання суниці, полуниці, чорниці (але з ними необхідно дотримувати міру, так як вони можуть стати причиною алергічної реакції).
  • Якщо немає ніяких протипоказань, рекомендується їсти волоські горіхи, червону і чорну ікру, сухофрукти, сушені гриби і натуральний чорний шоколад.
  • Звичну чашку чаю чи кави краще замінити склянкою апельсинового, морквяного, бурякового соку. Сприятливо позначиться на стані організму і щоденне вживання двох ковтків гранатового соку.

При зниженому гемоглобіні доцільно скоротити споживання продуктів, багатих кальцієм, а також чорного чаю та кави, так як вони перешкоджають активному всмоктуванню та засвоєнню заліза.

Як бачите, щоб підвищити гемоглобін, досить збалансувати харчування, частіше бувати на свіжому повітрі і тримати м’язи в тонусі.