Не буде перебільшенням сказати, що більшість з нас чула про квасолі, але рідко хто знає, на скільки, корисний і смачний цей бобовий овоч для нашого здоров’я. За її корисні властивості в стародавній Русі стручкову квасолю іменували «царгородськими бобами».
Корисні властивості квасолі
Як правильно готувати квасоля
Але є і один мінус при вживанні квасолі – метеоризм. З’їдена квасоля при попаданні в шлунок практично не розщеплюється, т. к. в квасолі є речовини-інгібітори протеаз, які і не дають білку нормально розщеплюватися ферментами підшлункової залози.
Не до кінця розщеплений білок погано засвоюється і відбувається метеоризм. Квасоля не рекомендується їсти на голодний шлунок. Метеоризм не небезпечний для здоров’я, він просто викликає неприємні відчуття.
Тривала термічна обробка квасолі допомагає зменшити метеоризм. Замочіть квасолю в розчині соди на кілька годин (мексиканський спосіб) і варіть, поки не почне розварюватися. Це допоможе знизити метеоризм.
Деякі вимочують квасоля в боржомі. Підберіть для себе правильний спосіб її приготування і регулярно вводите в свій раціон. І ще, червона квасоля викликає газоутворення набагато більше, ніж біла.
Квасоля, приготована в томатному соусі, покращує травлення і засвоєння корисних речовин в шлунку. Можна квасоля вживати разом з молочнокислими продуктами, додаючи кріп, фенхель та іншу зелень.
Людям, які страждають панкреатитом, подагру або захворюваннями, пов’язаними з шлунково-кишковим трактом варто обмежити вживання квасолі.