Не буде перебільшенням сказати, що більшість з нас чула про квасолі, але рідко хто знає, на скільки, корисний і смачний цей бобовий овоч для нашого здоров’я. За її корисні властивості в стародавній Русі стручкову квасолю іменували «царгородськими бобами».

Корисні властивості квасолі

  • Квасоля має сечогінну дію, оскільки містить дуже багато калію. І якщо ви страждаєте від набряків, можете сміливо вживати її.
  • Квасоля також знижує рівень цукру в крові. Бегонидины і препарати метформинового ряду, що володіють цукор знижувальним дією, знаходяться в стулках бобів. Вживайте зелену стручкову квасолю для пониження рівня цукру.
  • Звичайно, м’ясо, квасоля нам не замінить, хоча в ній містяться білки за складом амінокислот поступаються тільки м’яса.
  • Квасоля містить майже всі вітаміни, які відомі. А якщо порівнювати вміст вітаміну С, то в квасолі його в два рази більше, ніж, скажімо, у сливах або персиках.
  • На поліпшення апетиту і стану шкіри впливають вітаміни В1,В2 і РР.
  • Обмін білків і жирів в організмі регулює вітамін Е, що міститься в квасолі.
  • Квасоля містить фосфор, залізо, кальцій, магній і йод. При атеросклерозі та аритмії квасоля включають в дієтичне харчування хворих.
  • Як правильно готувати квасоля

    Але є і один мінус при вживанні квасолі – метеоризм. З’їдена квасоля при попаданні в шлунок практично не розщеплюється, т. к. в квасолі є речовини-інгібітори протеаз, які і не дають білку нормально розщеплюватися ферментами підшлункової залози.

    Не до кінця розщеплений білок погано засвоюється і відбувається метеоризм. Квасоля не рекомендується їсти на голодний шлунок. Метеоризм не небезпечний для здоров’я, він просто викликає неприємні відчуття.

    Тривала термічна обробка квасолі допомагає зменшити метеоризм. Замочіть квасолю в розчині соди на кілька годин (мексиканський спосіб) і варіть, поки не почне розварюватися. Це допоможе знизити метеоризм.

    Деякі вимочують квасоля в боржомі. Підберіть для себе правильний спосіб її приготування і регулярно вводите в свій раціон. І ще, червона квасоля викликає газоутворення набагато більше, ніж біла.

    Квасоля, приготована в томатному соусі, покращує травлення і засвоєння корисних речовин в шлунку. Можна квасоля вживати разом з молочнокислими продуктами, додаючи кріп, фенхель та іншу зелень.

    Людям, які страждають панкреатитом, подагру або захворюваннями, пов’язаними з шлунково-кишковим трактом варто обмежити вживання квасолі.