Застосування калини в нетрадиційній медицині описано неодноразово. Але далеко не всі люди знають про корисні, і головне, лікувальних властивостях всім відомого дикорослої рослини – калини. У лікувальних цілях можна застосовувати і кору, і листя і ягоди рослини. Крім того, ягоди калини мають широке застосування в кулінарії. Їх використовують для приготування желе і смачних начинок.

Також рослина використовується і для косметологічних цілей. З ягід калини готують маски, які сприяють зняттю запалення і усунення вугрової висипки.

Опис рослини

 ягоды калины

Калина є многоствольным раскидным чагарником, який може досягати висоти в чотири метри. Колір ягід яскраво-червоний, а ось колір кори в залежності від віку чагарника може змінюватись. Так, наприклад, у старій кора калини буде мати бурувато-сірий відтінок, а ось колір молодих пагонів буде світло-зеленим.

Коли калина починає цвісти, її щітки спрямовуються вгору, а от з появою плодів, вони опускаються вниз. Квіточки можуть бути декількох видів: великими пятилепестковыми – не мають маточок і тичинок, тобто не дають плодів, і дрібними з зеленуватим відтінком з наявністю маточок і тичинок, які приносять плоди.

Колір плодів також може змінюватись, вони можуть бути яскраво-червоними, оранжевими. Досить рідко, але все ж, можна зустріти плоди жовтого кольору.

Цвітіння рослини припадає на травень-червень. Збирати врожай вже можна з середини вересня.

Росте рослина, як правило, переважно в місцях з підвищеною вологістю (краю боліт, береги річок і потічків), загалом, там, де є велика кількість вологи і світла.

Ця рослина відомо багатьом народам, приміром, у Німеччині калину іменують «сніговою кулею», а голландці «голландської розою».

Хімічний склад рослини

Плоди чагарнику багаті вітамінами (С, А, В, Р), органічними кислотами, білками, мінеральними елементами: фосфором, калієм, кальцієм, магнієм, залізом, марганцем, йодом, міддю і кремнієм.

Також в рослині міститься глікозид вібурнін, власне з-за якого ягоди трохи гіркуваті на смак. Речовина здатна надавати судинозвужувальну дію, воно часто застосовується в гінекології (для зупинки кровотечі).

Терпкість калині надають амігдалин і дубильні речовини.

Крім того в калині є велика кількість каротину та аскорбінової кислоти.

Використання калини у народній медицині

Про корисні властивості цієї рослини було відомо ще нашим предкам. Рецепти ліків передавалися і передаються з покоління в покоління. Саме тому калина широко застосовується при різних захворюваннях і проблемах зі здоров’ям.

Ягоди мають:

1) потогінну;

2) загальнозміцнюючу;

3) протинабрякову;

4) кровоспинну;

5) ранозагоювальною дією.

Неврози, гіпертонія, гастрит, захворювання печінки – всі ці недуги можна вилікувати, просто застосовуючи калину.

Рецепти приготування лікарських засобів

Приготування настою з калини

Для цього обзаведіться сухими плодами рослини. Для настою потрібно взяти пару столових ложок сировини, залити їх склянкою кип’яченої води, накрити кришкою і нагрівати на водяній бані 20 хвилин. Потім настій потрібно остудити і процідити.

Вживати в розведеному вигляді – 1/4 склянки тричі на день.

А якщо ви додасте в приготовлений настій мед, то його можна застосовувати як жовчогінний, кровоспинний, протизапальний засіб. Крім того, він сприятиме лікуванню від гіпертонічної хвороби та усунення судинних спазмів.

Просто залийте одну столову ложку ягід склянкою кип’яченої води. Залиште настоюватися на кілька годин. Не забудьте укутати ємність з рідиною. Після цього додайте дві ложки меду. Вживайте по дві ложки чотири рази на день.

Приготування цілющого соку

Для того щоб приготувати сік вам знадобляться плоди калини (пара пензликів). Гарненько вимийте ягоди і залийте їх кип’яченою водою. Залиште настоюватися на п’ять хвилин.

Після цього вам потрібно розім’яти ягоди і процідити. Розведіть окропом до 200от грам. В обов’язковому порядку вживайте напій гарячим. Можете замінити чай і кава.

Цей засіб застосовують для лікування простудних захворювань, у разі поганої роботи печінки, при перееданиях і різних порушеннях роботи органів ШКТ.

Лікувальний відвар для лікування дерматозів і екзем

Для приготування відвару візьміть десять грам кори рослини, залийте сировину кип’яченою водою. Поставте на 30 хвилин на водяну баню. Охолодіть, процідіть, якщо потрібно доведіть до необхідного об’єму кип’ятком. Вживайте після кожного прийому їжі по дві ложки.

Протипоказання

Кому не можна застосовувати засоби на основі калини?

  • В обов’язковому порядку перед застосуванням ліків з калини проконсультуйтеся у лікаря. Інакше ви можете сильно нашкодити своєму здоров’ю.
  • Лікарські препарати з калини протипоказані людям з наявністю лейкозу, схильності до утворення тромбозів і підвищеної згортання крові.
  • Не рекомендується використовувати калину в лікувальних цілях гіпотонікам, так як вона сприяє зниженню АТ.