Приймати висівки для очищення кишечника має стати нормою життя для кожної людини, і ось чому. Кишечник – це орган, відповідальний за процес травлення та очищення організму від шлаків. Здоров’я і стан організму в цілому надзвичайно залежить від правильної роботи і регулярного спорожнення цієї частини травної системи. Чистота кишечника безпосередньо пов’язана з харчуванням. І саме висівки можуть зробити процес прочищення найбільш мяким і ефективним.

Чому потрібно чистити кишечник

Зашлакованість кишечника органу призводить до порушення очисної (видільної) функції, збоїв в обміні речовин і зниження імунітету. Процес травлення проходить через два сегмента: тонку і товсту кишку.

Тонкий кишечник бере участь у перетравленні їжі і всмоктуванні поживних речовин через свої стінки в кров і лімфу. Незасвоєні залишки їжі просуваються в товсту кишку, де формуються калові маси і згодом видаляються з організму.

кишечник

Порушення дефекації призводить до різних патологій: запалення, коліту, проносів, закрепів, виразковим хвороб. Нерідко в кишечнику людини поселяються і «непрохані гості»: глисти або хвороботворні мікроби. Про їх існування часто дізнаються тільки після медичного обстеження.

За станом кишечника необхідно стежити. Накопичені роками шлаки отруюють кров, псують колір обличчя і послаблюють організм. Оздоровлення кишечника слід починати з його очищення. Методів очищення цього органу дуже багато: гідроколонотерапія, фітотерапія, розвантажувально-дієтична терапія, клізми і так далі. Досягти позитивного результату в оздоровленні організму можна і за допомогою висівок. Цей доступний і простий спосіб очищення кишечника в домашніх умовах підходить практично всім. У чому ж користь висівок? Познайомимося з ними ближче.

Читайте також: «Як нормалізувати прохідність кишечника народними засобами«.

Склад і користь висівок як эффиктивного чистильника кишечника

Висівки отримують шляхом переробки злакових зерен в борошно. Цей продукт на 75-85%% складається з клітковини. Промисловість виробляє різні види висівок: пшеничні, гречані, просяні, житні, вівсяні та інші. Багато виробників додають у свій продукт різні натуральні наповнювачі, що підвищують його цілющі властивості. Так висівки з морквою насичують організм бета-каротином, з яблуком – залізом, з буряком – корисними мінералами, з розторопшею – антиоксидантами.

Рослинні волокна злакових містять величезну кількість корисних біологічно активних мікроелементів. Висівки – це цінний поживний продукт. Їх калорійність в середньому становить 180 ккал на 100 грам.

Харчові волокна зернових багаті вуглеводами, білками і амінокислотами. Крім цього, вони містять рослинні жири, флавоноїди, жирні кислоти, вітаміни, залізо, калій, натрій, фосфор, магній і кальцій. Багато в висівках: хрому, цинку, селену, міді.

Користь висівок

Сучасний спосіб життя і неправильне харчування поступово призводять до відкладення калових каменів на стінках кишечника і порушення травлення. Це призводить до запорів, погіршення самопочуття, кольору особи, до випадання волосся, ламкість нігтів. Лікарські препарати часто не вирішують проблему повністю, а лише дають тимчасовий лікувальний ефект.

Оздоровлення кишечника слід починати з його очищення. За допомогою висівок виконати це нескладно. При їх вживанні незабаром настає поліпшення самопочуття та зовнішнього вигляду. Цей продукт працює як «мітелка»: виводить шлаки, холестерин, токсини, радіонукліди.отруби овсяные

Особливо неоціненні висівки в очищенні організму від важких металів (ртуті, алюмінію, свинцю, миш’яку). Клітковина виконує роль природного адсорбенту. Завдяки цій якості, нормалізується робота кишечника, поліпшується його мікрофлора, припиняються запори. Розбухаючи в шлунку, висівки надовго притупляють почуття голоду, ніж сприяють зниженню зайвої ваги.

Вони також успішно регулюють рівень цукру в крові. Багаторічні наукові дослідження довели, що регулярно вводяться в харчовий раціон рослинні волокна, служать потужним профілактичним засобом проти онкологічних захворювань товстої кишки.

Медики рекомендують вживати висівки людям, страждаючим гіпертонією, атеросклерозом, дисбактеріозом, захворюванням жовчного міхура. Рослинна клітковина перешкоджає застою жовчі, що запобігає розвитку дискінезії, варикозного розширення вен та утворення тромбів.

Широко застосовують висівки в косметології. З їх допомогою проводять пілінг шкіри обличчя і тіла. Найбільш часто для цієї мети використовують рисові, вівсяні і мигдальні волокна. З висівок готують різноманітні живильні маски для шкіри і волосся, які покращують їх структуру.

Клітковину з зерен злакових культур можна додавати в різні страви при приготуванні їжі. Вони зроблять їх більш корисними, різноманітними і поживними. Придбати сьогодні висівки не представляє ні найменшого праці: вони продаються в будь-якій аптеці або супермаркеті.

Очищення кишечникас допомогою висівок — рецепти

Для очищення кишечника висівки використовують як самостійний засіб, так і з іншими компонентами. Народна медицина знає чимало рецептів з цим продуктом, який допоможе істотно поліпшити здоров’я.

1.Очистити кишечник і позбутися від запорів за допомогою висівок можна наступним чином. Протягом одного-двох місяців їх вживають три рази в день по дві столові ложки за 20 хвилин до їжі. Попередньо продукт заливають окропом, а потім воду зливають. Під час прийому висівок протягом всього дня необхідно пити багато рідини, інакше лікувального впливу не відбудеться. Такі курси очищення кишечника і організму в цілому достатньо проводити один раз на рік в осінній період.

2. Цей простий рецепт також ефективно почистить кишечник. Висівки приймають по схемі:

  • 10 днів по одній чайній ложці тричі на день;
  • 10 днів по дві чайних ложки тричі на день;
  • 50 днів по дві столові ложки тричі на день.

3. 100 грамів висівок (пшеничних, вівсяних) заливають окропом на 15 хвилин. Після цього воду зливають і масу пропускають через м’ясорубку з наступними продуктами: чорносливом (250 г) та родзинками кишмиш (100г). Вживають готову суміш по півтори – дві столові ложки три рази на день протягом 15 днів. Не забувають пити побільше води (до 2-х літрів).

4. Позбавлять від запорів, очистять стінки кишечника і допоможуть скинути вагу вівсяні висівки з нежирним кефіром. Для цього вранці слід вживати 2 столових ложки висівок (попередньо розпарених) з кефіром.отруби льняные

4. Добре допомагають від запорів висівки з гарячим молоком. 1,5 – 2, 5 столових ложки клітковини запарюють в склянці молока. Додають трохи меду (за бажанням). Приймають засіб вранці і на ніч.

5. Зернові висівки (рис, пшеницю, жито, овес) в кількості 2 столових ложок заливають кефіром або йогуртом, додають мед, фрукти і горіхи. Вживають таку суміш замість сніданку протягом 1 місяця. Після двотижневої перерви курс повторюють. Запори підуть.

6. Цей рецепт допоможе очистити кишечник від шлаків, нормалізувати мікрофлору і знизити зайву вагу. Дві ложки висівок (пшеничних, гречаних, вівсяних або житніх) запарюють в окропі. Через 25-30 хвилин воду зливають і вживають масу, запиваючи настоєм з лікарських трав. Для цього знадобиться збір: 2 ст. ложки ромашки, 1 ст. ложка хвоща польового, 3 столових ложки анісових насіння, 3 ст. ложки зелених верхівок петрушки (можна свіжі). Добре перемішують усі компоненти трав і відокремлюють 1 ст. ложку. Заливають 180 мл окропу. Настоюють 20 хвилин в термосі. Приймають висівки з настоєм три рази в день.

7. Покращують перистальтику, позбавлять від запорів, очищають кишечник від калових відкладень і знизять холестерин в крові ячмінні, рисові або вівсяні висівки. Для цього з них готують такий відвар: 3 чайних ложки пластівців заливають 180 мл гарячого молока. Кип’ятять на водяній бані. Його приймають тричі на день протягом двох місяців.

Корисні рецепти в статті «Як вилікувати хронічний запор»

При запорах під час вагітності

Лікарі настійно рекомендують під час вагітності в раціон харчування включати клітковину. Вона запобігає виникненню запорів, геморою, нормалізує роботу кишечнику і регулює цукор в крові. Вживання висівок багатих вітамінами і мікроелементами корисно і майбутній мамі, і дитині. Цей продукт виконує також санітарно-очисну функцію.

Клітковина ефективно виводить з організму всі шкідливі речовини. Однак дієтологи застерігають вагітних жінок від вживання висівок у великій кількості. Зловживання цим продуктом може викликати важкість у шлунку, метеоризм, коліки в кишечнику.

еда с отрубямиДобова доза для вагітних не повинна перевищувати 4 столових ложок. Найбільш корисними для вагітних є вівсяні, гречані та кукурудзяні висівки. Їх можна вживати з будь-яким блюдом: супом, салатом, кашею, кефіром, йогуртом, сиром. Щоб груба клітковина не дратувала слизову оболонку шлунка і кишечника, а також швидше і краще засвоювалася, її рекомендують перемолоти на кавомолці.

Дієтологи рекомендують під час вагітності використовувати в харчуванні висівки не грубого, а тонкого помелу. Потрібно пам’ятати, що вживання клітковини має супроводжуватися обов’язковим прийомом достатньої кількості рідини.

Лікування запорів у дітей висівками

Сьогодні проблеми з травленням нерідко починаються вже в дитячому віці. Педіатри зазвичай дозволяють включати висівки в дитячий раціон при відсутності протипоказань по здоров’ю вже з 10-ти місяців. Для цієї мети використовують продукт самого дрібного помелу.

Клітковина допомагає поліпшити травлення, сприяє підвищенню рівня гемоглобіну в крові, позбавляє дитину від запорів, зміцнює імунітет, попереджає ожиріння. Прийом висівок рекомендується при алергії, частих ГРЗ, отруєння, поганому апетиті.

Корисні мікроелементи у клітковині благотворно впливають на розвиток і ріст дитини. Вживання рослинних волокон сприяє зміцненню кісткової і нервової системи малюків, поліпшенню обміну речовин, нормалізації мікрофлори кишечника. Висівки виводять алергени і токсини з дитячого організму.

Проте, слід пам’ятати, що надмірне споживання висівок може нашкодити здоров’ю та порушити процес всмоктування необхідних дитині речовин. Продукт вводять в їжу обережно. Початкова добова доза висівок для дітей становить не більше половини чайної ложки. Кожні чотири дні їх кількість поступово збільшують. Дозування продукту та тривалість курсу слід обов’язково погоджувати з дитячим лікарем.

Педіатри радять давати відвари з висівок немовлятам. Вони зміцнюють імунітет і підвищують захисні сили організму. Продукт дрібного помелу можна додавати в усі дитячі страви після 3 років. Найбільш корисними для дітей вважаються пшеничні, вівсяні, гречані висівки. Їх часто виробляють з різними добавками вітамінів, фруктів і овочів.

Рецепти приготування висівок для дітей при запорах

  • Для дітей до року готують відвар. На 100 мл окропу беруть 1 чайну ложку висівок. Проварюють на спокійному вогні 3-5 хвилин. Настоюють і проціджують через марлю. Готовий відвар ділять на три частини і дають дитині пити протягом дня. Його можна додавати в їжу, наприклад, суп, овочеве пюре, каші.
  • Дитині після року можна давати такий настій. Для його приготування беруть 1,5-2 чайні ложки висівок, заливають окропом, настоюють. Проціджують і дають пити, або додають в їжу.
  • Після 3-років висівки додають у страви в сухому або розпареному вигляді. До 5 років денна доза становить 1-1,5 чайних ложки в день. З 5-10 років – 2 чайні ложки. Після 10 років – 3 чайних ложки. Денну дозу ділять на три – чотири прийоми. Висівки чудово поєднуються з овочевими соками, киселями, супами і кисломолочними продуктами. Тривалість прийому харчових волокон не повинна перевищуватися більше 2-х місяців. Під час курсу лікування потрібно давати дитині пити більше рідини.
  • Слід також пам’ятати, що висівки заборонено давати дітям при запаленні кишечника, гастриті, виразці дванадцятипалої кишки, коліті.

    Протипоказання та можливу шкоду

    ребенок за столомЯк вже згадувалося вище, крім корисних якостей висівки мають і протипоказання для вживання. Їх не можна приймати при захворюваннях шлунку, кишечника, спайки в очеревині і ерозіях.

    Слід суворо дотримуватися призначеного лікарем дозування і курсів прийому висівок. При появі некомфортних станів в травному тракті під час лікування цим продутом необхідно скасувати його і проконсультуватися з лікарем. Часто під час прийому висівок без вживання належної кількості води спостерігається здуття і підвищений метеоризм. Потрібно більше пити рідини (не менше 1,5 л). Тривалий прийом висівок може призвести до гіповітамінозу.

    Відгуки про очищення кишечника висівками

    Спосіб очищення кишечника за допомогою висівок простий, доступний і ефективний. Позитивних відгуків з цього продукту безліч. Кількість бажаючих вживати висівки зростає. Прихильники харчування харчовими волокнами стверджують, що з допомогою такого продукту вони легко очистили кишківник, позбавилися від запорів і поліпшили своє здоров’я.

    На різних Інтернет-форумах залишено багато позитивних відгуків щодо успішного зниження холестерину і цукру в крові завдяки висівки. Гіпертоніки відзначають позитивний вплив клітковини на свідчення ПЕКЛО. Багато хто стверджує, що клітковина допомогла їм покращити стан здоров’я, підвищити настрій, зміцнити волосся і нігті.

    І на закінчення

  • Чистка кишечника висівками із зерна різних злакових культур не тільки позбавляє від калових каменів, токсинів і алергенів, але і запускає процес самоочищення кровоносних судин. Після курсу прийому харчових волокон поліпшується або повністю відновлюється формула крові, зникають головні болі, нормалізується артеріальний тиск.
  • З забрудненістю кишечника відступають біль у суглобах, поліпшується їхня рухливість і гнучкість. При регулярному вживанні висівок поліпшується стан шкіри, волосся і нігтів. Цей продукт збільшує енергію і працездатність, поліпшує зовнішній вигляд і настрій.
  • Кожен вид висівок багатий клітковиною, але попутно з очищенням кишечника несе свою користь для здоров’я. Підібрати відповідний продукт можна, вивчивши додаткові якості харчових волокон:
  • Пшеничні, кукурудзяні висівки – містять нерозчинну клітковину, яка є профілактичним засобом від запорів і раку товстого кишечника. Вони нормалізують роботу серця і судин.
  • Рисові, висівки ячмінні – багаті розчинною клітковиною, корисні при високому холестерин.
  • Вівсяні висівки – знижують холестерин і сприяють схудненню.
  • З усього викладеного вище можна зробити висновок: якщо немає протипоказань по здоров’ю, висівки слід ввести в свій раціон харчування якомога швидше. Цей натуральний продукт обов’язково принесе здоров’я!