Малина — дуже популярна ягідна культура і не тільки в кулінарії, але і в народній медицині. У ній цінно все: і квіти, і ягоди, і листя, і стебла, і навіть коріння. Ягоди вживають в їжу як в свіжому, так і в сухому вигляді, варять варення, желе, компоти і роблять дивовижні за смаком, кольором і ароматом настоянки та вина. Інші частини рослини, поряд з ягодами, теж широко застосовуються в народній медицині.

Джерело вітамінів і корисних речовин, укладений в цьому рослині, робить малину просто незамінним при лікуванні різних захворювань, а особливо, застуди. Садові форми відрізняються великими ягодами і рясним плодоношенням, в той час як більше фітонцидів і корисних речовин виявлено в рослинах, які ростуть в дикому вигляді в лісах, на лісових просіках і узліссях.

Склад і корисні властивості ягід, листя, квітів, коренів малини

Всім добре відомо і доступно це унікальне за своїм біологічним складом рослина. Ягода малини на 80 — 90% складається з води, інша частина – це вуглеводи, моно – і дисахариди, вітаміни, пектини та інші біологічно-активні речовини.

Це унікальний список.

  • В ягоді, листках і коренях присутня дуже велика кількість легко засвоюваних вітамінів: А, вітаміни групи В, РР, але велика частка припадає на вітамін С.
  • У складі ягоди виявлені мікроелементи: калій, кальцій, фосфор, магній, хлор, залізо, мідь, селен, натрій.
  • Органічні кислоти – яблучна, лимонна, саліцилова, винна, мурашина, капронова. Сприяють очищенню крові і лімфи, посилюють кровообіг і лимфоток, сприяють очищщению організму від шлаків і токсинів.
  • Бета-ситостерин — унікальне органічне з’єднання, що володіє потужним противосклеротическим дією.
  • Кумарини знижують рівень протромбіну і сприяють нормалізації згортання крові.
  • Антоцианіни — ще одне протисклеротичну та зміцнює стінки судин речовина, що міститься в ягоді.
  • В ягодах, квітках та коренях також виявлені ефірні олії, пектини, каротин, дубильні і азотисті речовини, фруктоза, глюкоза, клітковина.
  • У насінні містяться жирні олії і фітостерини.

Малина — це досить низькокалорійна ягода, так як на 100 грам припадає всього близько 60 калорій.

ягоды малины

Завдяки своєму корисному складу, ця рослина займає лідируючі позиції серед інших ягідних культур і відрізняється широким спектром лікувальної дії на організм людини. При багатьох недугах малина просто незамінна, а особливо при захворюваннях простудного характеру і грипі.

Чаї і настої з листя, ягід, квітів і кореня сприяють знищенню хвороботворних бактерій, ефективні при таких захворюваннях, як ларингіт, ангіна, стоматит, бронхіт, запалення легенів. Це одночасно антисептик, антибіотик , протизапальну та спазмолітичну засіб одночасно.

Цікавий той факт, що 70% від усієї маси речовин, що містяться в малині, займає вітамін С. Тому рекомендується вживати її ягоди, відвари і настої в профілактичних і лікувальних цілях при простудних захворюваннях інфекційного і неінфекційного генезу. Завдяки вітаміну С підвищується імунітет і знижується температура. Це прекрасне жарознижуючий засіб та імуностимулюючий засіб.

Способи застосування малини для лікування застуди, ангіни та грипу

  • При перших симптомах застуди. 4 столові ложки сухих ягід (з гіркою) залити крутим окропом (1 літр). Наполягати 25-30 хвилин в теплому місці під кришкою. Процідити. Вживати в теплому вигляді 5-6 разів на день і обов’язково на ніч. Чай малиновий добре втамовує спрагу, зігріває, збільшує потовиділення. При заварюванні сухих ягід можна не додавати цукор, а використовувати мед. Поєднання малини і меду посилює потогінний ефект, сприятиме швидкому одужанню. Якщо немає сухих плодів, то можна використовувати малинове варення. Для цього 1 столову ложку заливають склянкою окропу, перемішують і п’ють напій гарячим. Якщо будете брати заморожені ягоди, то взяти з потрібно в 2-3 рази більше, ніж сушених, до напою додавати мед за смаком.
  • Рецепт від застуди для дорослих. При починається застуді наламайте паличок із стебел малини. Їх можна нарізати навіть взимку. Подрібнені палички залийте крутим окропом у чайнику. За обсягом приблизно палички повинні займати п’яту частину. Кип’ятіть 2-3 хвилини і залиште в теплому місці. Протягом дня пийте досхочу замість води, або додайте мед і пийте як чай. Перед сном на 1 склянку такого гарячого малинового чаю додайте 1 столову ложку меду і 1 столову ложку горілки хорошої якості. Випийте залпом. Гарненько укутати і лягайте спати. Вранці простуду як рукою зніме.
  • Вітамінний чай для підняття імунітету. 1 частина листя або подрібнених стебел малини, 1 частина листя або подрібнених стебел смородини, 1 частина кореня ехінацеї пурпурової, 3 частини квітів липи. Заварюємо 1 столову ложку суміші на 500 мл окропу на ніч. Вранці і ввечері п’ємо по склянці теплого напою. Терапевтичний курс — 10 днів.
  • Настій з листя малини для полоскання горла. При перших ознаках першіння в горлі беремо 2 столові ложки сухого листя малини і заливаємо 500мл окропу. Наполягаємо 20 хвилин, ретельно проціджуємо. Настій застосовується для полоскання горла на початкових стадіях ангіни. Полоскати 4-5 разів на день, обов’язково після їжі.
  • При гнійній ангіні, тонзиліті, пробках в гландах спочатку роблять полоскання розчином на 1 літр кип’яченої води чайна ложка солі, чайна ложка соди і 10 крапель йоду (або 10 крапель спиртової настоянки прополісу). Після цього полоскання горла настоєм полощуть малинових листя (2 столові ложки на 500 мл окропу), останню порцію малинового настою проковтують, щоб цілющий засіб потрапило якомога глибше. Перше полоскання відкриє і очистить пробки і гнійники, друге, малинове, сприятиме швидкому зняттю запалення і загоєнню мікротріщинок.
  • Малинова горілка від кашлю

    морс малиновый

    Влітку в сезон зберіть 3-літрову сулію ягід малини. Ягоди не мийте. Залийте вміст горілкою хорошої якості. Закрийте капроновою кришкою і приберіть в темне місце. Малина віддасть всі свої корисні речовини і знебарвиться. Приблизно через місяць настоянку потрібно процідити і зберігати в темному місці. Це чудові ліки для дорослих при застуді, що супроводжується болісним кашлем. Приймаючи по 2 столові ложки 3-4 рази на день, від кашлю можна позбутися за 3 дня. Ви самі відчуєте, як по бронхах буде розливатися приємне тепло, а напади кашлю будуть виникати все рідше і ставати м’якше.

    Якщо замучив кашель, що супроводжується мимовільним сечовипусканням, допоможе такий рецепт. Візьміть 2 столові ложки сухого подрібненого кореня малини, 1 столову ложку вишневих плодоніжок. Якщо немає вишневих плодоніжок, подрібніть вишневу гілку і візьміть 2 столові ложки цієї сировини. Заваріть суміш півлітра окропу, дайте прокипіти 2-3 хвилини під кришкою. Залиште настоюватися 30 хвилин. Процідіть і долийте окропом до літра. Приймайте настій по 1 склянці 5-6 разів на день. Курс лікування 3 дні. Вже на другу добу ви помітите значне поліпшення.

    Лікування кашлю у дорослих і дітей. У рівних пропорціях змішайте сухі ягоди малини, квіти мати-й-мачухи, траву материнки, лист подорожника. 1 столова ложка суміші на склянку окропу заварюється як звичайний чай. Дорослим 3-4 рази на день приймати по склянці теплого настою. Звичайний курс лікування 5 днів. Дітям заварювати цю суміш з розрахунку 1 чайна ложка на склянку окропу. Можна підсолодити травневим медом. Приймати по половині склянки 4-5 разів на день до припинення кашлю.

    При кашлі з астматичним компонентом. Якщо кашель носить задушливий, болісний характер, супроводжується нападами, допоможе корінь малини. 50 грам сухого кореня заливають крутим окропом у літровому термосі. Залишають на ніч, потім проціджують. При загостреннях і спазмах застосовують у 7 рази в день по 50 грам, для профілактики астматичних нападів і в період одужання прийом зменшують до 2 — 3 разів на день.

    Малиновий морс від температури

    При високій температурі, вище 39°, допоможе це жарознижуючий засіб. В період збору ягід можна заготовити цілюще морс. Для того зібрану малину варять, додавши цукор і воду. На 200 р малини, 100 г цукру, 1 літр води. Зберігають у закупорених банках в підвалі. При високій температурі приймати по півсклянки – склянці 4 рази на добу. Напій не повинен бути гарячим, але і не занадто холодним, кімнатної температури.

    Морс можна приготувати зі звичайної малинового варення. Для цього розчиніть пару чайних ложок варення в склянці кип’яченої води. Приймайте як жарознижувальний, тонізуючий засіб. Таке питво схоже по ефекту з прийомом ацетилсаліцилової кислоти, але не викликає подразнення слизової оболонки шлунка, як аспірин. У старовину морс взагалі не варили. Зібраними ягодами наповнювали діжки і заливали холодною джерельною водою. Зберігали у льосі довгі місяці, і він там не псувався. Вживали в якості охолоджуючого тонізуючий вітамінного напою.

    Якщо температура тримається невисока, 37°-37,5°, малинові ліки краще приймати в гарячому вигляді, щоб «розігнати кров. З потім і жаров вийдуть з тіла всі токсини. Допоможе малинове молоко. Збийте в блендері ягоди свіжої або розмороженої ягоди з цукром, залийте гарячим кип’яченим молоком. Приймайте замість чаю перед сном. Після такого напою ви неабияк пропотеете, і симптоми застуди як рукою зніме. Такий коктейль подобається і дітям, більше ніж чай. А ще він корисний тим, що в молоці міститься кальцій, що зміцнює імунітет і такий необхідний для зростаючого організму. Немає свіжих ягід? Не біда. У гаряче молоко можна додати малинове варення або малинове желе. Користь від такого напою буде не менша. Цей напій може повноцінно замінити сніданок або вечерю, додасть сил при млявості після хвороби. Тільки не варто після його прийому вранці відразу виходити на вулицю.

    Малиновий бальзам

    малиновое варенье

    Візьміть чистий бутель, об’ємом 3 літри. У сезон цвітіння зберіть склянка квітів малини, висипте в бутель. Додайте склянку цукру або півсклянки травневого меду. Залийте склянкою горілки. Закрийте бутель капроновою кришкою і приберіть в темне місце. У період плодоношення зберіть півлітрову банку ягід. Додайте в бутель з квітковою сумішшю. Сюди ж додайте склянку дрібно різаного листя малини. Ще стакан цукру і стакан горілки. В кінці літа наріжте гілок, які відплодоносили, шматочками по 1-2 см, за обсягом приблизно 1 склянка. Додайте в бутель. Сюди ж додайте півсклянки дрібно перемелених промитих і висушених коренів малини. І ще засипаємо склянку цукру і доливаємо склянку горілки. Через 2 місяці настоювання бальзам потрібно процідити, перелити в чисту скляну тару зберігати укупоренным в темному місці при кімнатній температурі. Це засіб швидко і ефективно виліковує будь-яку застуду, бронхіт, запалення легенів, допомагає в лікуванні грипу.

    Приймають по столовій ложці 3 — 4 рази в день, запиваючи гарячим чаєм або молоком. При сильному виснажливому, особливо в нічний час, кашлі – як знімає напад кошти по 1 столовій ложці на прийом, не запиваючи, до зникнення симптомів.

    Всім відомо, що грип — вірусне захворювання, таке ж, як і ГРВІ. Навіть антибіотики в таких випадках безсилі. Беручи противірусні препарати, рекомендовані лікарем, в період хвороби ви можете допомогти своєму організму зміцнити сили, підвищити імунітет, усунути неприємні симптоми. Скористайтеся наведеними вище рецептами, щоб швидше позбутися від хвороби.

    Нюанси лікування дітей малиною

    Червона забарвлення ягід малини і наявність у них цілого кмплекса біологічно активних речовин змушує багатьох батьків задуматися про доцільність її застосування для харчування та лікування постуды у дітей. Незважаючи на те. що багатьом малюкам ця ягода дуже подобається, вводити її в дитячий раціон потрібно обережно.

    Дітям, які перебувають на грудному вигодовуванні, малину вводять поступово з однорічного віку.

    Якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, то перший раз дати малину можна в 10 місяців.

    Перший рац ягода малини дається дитині вранці, в кількості 1 ягідки або навіть половинки. Потім цілий день спостерігають, чи не з’явиться алергічна реакція.

    Враховуючи те, що в малині є дуже дрібні кісточки, мальеньким дітям давати її у великих количесвах не рекомендується. Краще приготувати сік, наполовину розведений водою, компот або чай.