Гипохолестериновая дієта для хворих на гіпертонію допоможе очистити судини, кров, вивести поганий холестерин і стабілізувати тиск і загальний стан. Якщо ви будете дотримуватися нижченаведених порад, ви забудете про підвищений тиск і поліпшити якість свого життя, не будете залежати від показників ртутного стовпчика.

Чим харчуватися при гіпертонії

1. Настій шипшини. Містить просто рекордну кількість аскорбінової кислоти, яка для людей з підвищеним тиском вкрай необхідна. Щодня потрібно випивати не менше 400 мл напою. Для любителів солодкого, можливо додавати в настій мед.

2. Червоний солодкий перець. Також є прекрасним джерелом вітаміну С.

3. Сир з низьким вмістом жиру. Цей продукт багатий не тільки кальцієм, корисним для кісток і зубів, але і магнієм і калієм, які покращують роботу серця. Щоденна норма вживання – не менше 100 гр.

4. Червона риба жирних сортів або делікатесна риба сімейства осетрових (сьомга, горбуша, кета, форель, лосось) та їх ікра. Абсолютно всі різновиди цієї риби володіють унікальним за своїми властивостями складом, який омолоджує та оздоровлює організм. Це найбагатше джерело незамінних омега-3 кислот, які нормалізують кров’яний тиск, розчиняють холестеринові бляшки, зміцнюють судини і імунітет. Рекомендована норма – 150 гр риби раз на два дні.

5. Овес. Вівсяна каша – самий «правильний» і корисний сніданок для гіпертоніка. Намагайтеся вварить натуральний неочищений овес, а не вівсяні пластівці, так як в ньому міститься в кілька разів більше біологічно активних речовин, включаючи вітаміни групи В, необхідні для живлення нервової системи, селен і клітковину. 2 ст. ложки крупи – необхідна ранкова норма.

6. Насіння гарбуза (не обсмажені). У них міститься багато цинку, який допоможе захистити організм від інфаркту. Щоденна доза – 20 гр, вжиті замість перекусу.

7. Мигдаль (не обсмажений). Саме цей сорт горіхів містить моножиры і допомагає істотно скоротити рівень «шкідливого» холестерину. В ядрах присутні магній, калій, кальцій та вітамін молодості Е, а поєднання саме цих речовин веде до плавного зниження тиску. Щоденна норма – 8-10 ядер мигдалю в добу.

8. Зелений чай. Регулярне чаювання допоможе розчиняти холестеринові бляшки в судинах. Цей сорт чаю містить максимальну кількість антиоксидантів і уповільнює процеси старіння. У країні висхідного сонця – Японії, де споживання зеленого чаю традиційно велика, гіпертонією майже не хворіють. У день рекомендується випивати не менше 2 чашок напою.

9. Чорний гіркий шоколад. Сприяє зміцненню серцевого м’яза, містить антиоксиданти і компоненти, що допомагають виробленню серотоніну – «гормону щастя та радості». 10-20 гр шоколаду в добу допоможуть знизити тиск на 5-10 мм.