Вітамін С є важливою живильною речовиною, необхідним організму для розвитку і підтримки сполучної тканини, кровоносних судин і хряща. Це природний імуностимулятор. Вітамін С також необхідний для створення АТФ, допаміну, пептидних гормонів і тирозину. Як потужний антиоксидант, вітамін С допомагає зменшити окислювальний стрес для організму і, як вважають вчені, знизити ризик розвитку раку. Середня добова потреба у вітаміні С становить 60 мг. Нижче приведений список продуктів з високим вмістом вітаміну С.

Топ-10 продуктів, багатих вітаміном С

Доповнюйте цими продуктами щоденний раціон, і з вашим здоров’ям не буде проблем

№1: червоний і зелений перець чилі

Відмінний спосіб, щоб оживити супи, м’ясо і соуси. Зелений чилі містить більше, ніж інші плоди, вітаміну С. А це 242.5 мг на 100г. Червоні перці чилі забезпечать 144 мг вітаміну С на 100 р.

№ 2: плід гуави

На другому місці в нашому рейтингу екзотичні плоди. В залежності від сорту, гуава може забезпечити до 228 мг вітаміну С на 100 р.

№ 3: перець солодкий болгарський

Одним з основних продуктів соусів для макаронів і піци є солодкий перець. У ньому міститься велика кількість вітаміну С, що залежить залежить від кольору. Жовтий перець забезпечить найбільш вітаміном С — 184 мг в 100 грамової порції. Зелений перець забезпечить найменшу кількість вітаміну С — до 132 мг на 100 г м’якоті.

№ 4: Свіжі трави (чебрець і петрушка)

Свіжі і сушені трави буквально упаковані вітамінами і несе велику користь для здоров’я. Петрушка і чебрець можуть бути використані практично в будь-якому супі, тушкованому м’ясі, або в якості основного інгредієнта в салатах. Чебрець більше всіх інших трав містить вітаміну С, а це до 160 мг на 100 грамової порції. Петрушка містить 133 мг на 100 грамів.

№ 5: темна зелень (капуста Кале, гірчиця, крес-салат)

Темна зелень — більше, ніж просто джерело кальцію, вона напхана іншими вітамінами, в тому числі вітаміном С. Сира капуста кале забезпечує найбільш вітаміном С -120 мг в 100 грамової порції, подвійна добова норма. За нею слід гірчиця, яка забезпечує 70 мг на 100 грамової порції, крес салат забезпечує 69 мг на 100 грамової порції, або добову норму.

№ 6: броколі, цвітна капуста, брюссельська капуста

Броколі містить 89 мг вітаміну С на 100 г порції, 100г сирої цвітної капусти — 46 мг, у брюссельській — 75 мг.

№ 7: ківі (китайський агрус)

Ківі — фрукт багатий вітамінами. Їм часто прикрашають торти, а також це незамінне доповнення до будь-якого фруктового салату або десерту. 100г порція ківі забезпечить 93 мг вітаміну С.

№ 8: папайя

Крім доповнення раціону вітаміном С папайя також є відмінним джерелом вітаміну А і фолієвої кислоти (вітамін В9). Папайя містить 62 мг вітаміну С на 100 грамової порції.

№9: апельсини і клементини (мандарини)

Апельсини, цитрусові, і їх родзинка -цедра з шкірки, все має високий рівень вітаміну С. Апельсини забезпечать 59 мг в 100 грамової порції, клементини, або мандарини, — 49 мг.

№ 10: полуниця

Наша рідна і улюблена всіма полуниця дуже смачна. ароматна і дарує 59 мг вітаміну С на 100 грамів свіжих ягід.

Цей рейтинг склали американські медики. Але наша народна медицина знає і використовує для насичення вітаміном с і ряд своїх, всім відомих і доступних продуктів. А саме:

  • чорна смородина — 180мг на 100г;
  • диня — 67мг;
  • помідори -100мг;
  • вишня -65мг;

А крім того, багато вітаміну С в шипшині сушеному, барбарисе, обліписі, кропі, черемші, глід,горобину, грейпфруті, суниці, хрін , лимон, ананасі, щавлі, луе зеленому, зеленому горошку, редьці, картоплю, яблука, часник, огірки, буряк, морква.