Зберегти свою печінка здорової допоможе, в першу чергу, правильне харчування, а в другу – відмова від шкідливих звичок і важкої їжі. У сучасних умовах життя, коли полиці супермаркетів ломляться від напівфабрикатів, копченостей, всіляких солодощів та інших «смакоти», потрібно бути грамотним у виборі продуктів для раціону харчування.

Що потрібно їсти, щоб підтримати здоров’я печінки

Перелік овочів і фруктів, які допомагають печінці справлятися зі своїми обов’язками і сприяють відновленню клітин органу. Як правило, колір таких продуктів помаранчевий або червоний – морква, червоний і помаранчевий солодкий перець, помідори, абрикоси, курага, манго, обліпиха.

Гарбуз і диня

Баштанні овочі є натуральним джерелом магнію, який допомагає відновлювати структуру печінки. Рідкісний вітамін Т, який присутній в гарбузі, допомагає розвантажити печінку за рахунок того, що бере участь у процесі засвоєння важко перетравлюваної їжі (жирної, м’ясної і жирної). Тому включайте в свій раціон страви з гарбуза, особливо під час рясних святкових трапез. Насіння гарбуза настільки ж корисні, як і м’якоть.

Буряк

Цей коренеплід корисний для печінки в сирому, вареному або запеченому вигляді. Буряк має властивість очищати ШКТ від продуктів життєдіяльності. Максимальну користь органу принесе буряковий сік, завдяки наявності в його складі бетаїну, стимулює роботу печінки. З свіжих овочів корисно робити очисні салати, до складу яких, крім буряків, входять корінь селери, морква, яблука, лимонний сік.

Грейпфрут

Цей цитрусовий фрукт, багатий аскорбіновою кислотою і цілим комплексом антиоксидантів і мінералів, допомагає очистити печінку від отрут, токсинів і канцерогенів, які накопичуються в цьому органі.

Хурма

У складі цього фрукта присутні у великій кількості цукру – з них печінка робить запаси глікогену для організму. Хурма багата рослинною клітковиною і пектинами, що допомагають в роботі травної системи і покращують перистальтику кишечника. Для печінки дуже важливі вітаміни А і С, якими просто рясніє м’якоть цього солодкого плоду. Крім усього іншого в хурмі містяться мікроелементи (йод, залізо, магній, фосфор, кальцій, калій), дубильні речовини, корисні кислоти, білки, зола, вітамін Р.

Ядра волоського горіха

Високий вміст корисних кислот омега-3 і глутатіону в горісі допомагає печінці справлятися з очищенням крові від всіх шкідливих речовин. До складу горіхів входять вітаміни групи В, йод та магній. Жиророзчинний вітамін Е, природний антиоксидант, званий ще «вітаміном молодості», значно покращує стан хворих жировою дистрофією печінки. Аскорбінова кислота, якої багаті горіхові ядра, бере участь у процесі перетворення канцерогенів у речовини, розчинні у воді.

Зелень

Кріп, коріандр, петрушка, рукола, базилік, салат та інша городня зелень допомагають очистити печінку і привести її в порядок. При регулярному вживанні зелені зникає гіркота в роті і неприємний запах, який буває із-за збоїв в роботі очисного органу. В травах міститься велика кількість заліза, хлорофілу, селену, фосфору, цілий склад вітамінів та інших необхідних організму речовин. При болях у правому підребер’ї краще утриматися від вживання щавлю і шпинату.

Авокадо

Цей, не так давно з’явився в постійній продажу плід, займає лідируюче місце серед овочів і фруктів за кількістю мононасыщенных жирів, що містяться в його м’якоті. Вони сприяють відновленню клітин печінки, і допомагають органу зв’язувати токсини в групи, які потім простіше вивести з організму. Вживання авокадо допомагає знизити рівень «важкого» холестерину.

Капуста

Всі види овочів, особливо броколі та цвітна капуста, сприяють збільшенню вмісту глюкозинолата в крові і насичення їм печінки. Ця речовина сприяє очищенню організму від шлаків, канцерогенів, пошкоджених клітин, токсинів, які з часом можуть призвести до виникнення цирозу.

Яблука

Намагайтеся з’їдати в день по 2 штуки цього фрукта, з шкіркою, можна в запеченому вигляді. Яблука мають легкими жовчогінними властивостями, завдяки яким вони стають засобом профілактики хвороб жовчного міхура. Регулярно включаючи їх у свій раціон, можна запобігти появі холециститу і жовчнокам’яної хвороби. Яблука містять велику кількість пектинів – природних волокон, які обволікають і виводять з організму зайвий холестерин, накопичується в печінці.

Постарайтеся періодично влаштовувати своєї печінки «відпочинок». Для цього, крім включення в раціон корисних для неї продуктів, відмовтеся від усього, що несе для печінки зайве навантаження, шкоду і викликає руйнування клітин.

Небезпечні для печінки продукти

  • редька, хрін, редис;
  • жирні сорти м’яса і сало;
  • ковбасні вироби;
  • маргарин і всі страви з його використанням;
  • майонез;
  • солодка випічка, смажені пиріжки, біляші;
  • оселедець;
  • копченості;
  • смажені з додаванням олії продукти;
  • морозиво;
  • алкоголь;
  • продукти, що містять барвники, підсилювачі смаку та консерванти.

Міла Набогова