Хто вже з нас не любить гриби. Збирати їх — одне з найбільш захоплюючих занять. За поживну цінність ихназывают «лісовим м’ясом». Одні з найсмачніших, красивих і корисних – лисички. Їх можна смажити, варити, запікати, маринувати. Будь-яке блюдо з ними неймовірно смачне.

Проте мало кому відомо, що лисички окрім кулінарних переваг наділені ще й цілющими властивостями. У давні часи люди знали про лікувальні властивості грибів і використовували їх для лікування різних захворювань. Сьогодні про їхню користь дещо забули. Про корисні властивості та їх застосування в нетрадиційній медицині ви дізнаєтеся з цієї статті.

Опис гриб лисичка

В народі їх називають півником, лопастником трубчастим, лисичкою справжньої або ворончатой. Лисичка звичайна належить до родини Лисичковых. Плодове тіло схоже з шляпконожечными грибами, однак у лисички і капелюшок і ніжка є єдиним цілим. Забарвлення світло-жовтий або жовто-оранжевий, капелюшок може досягати діаметром дванадцяти сантиметрів. Що стосовно м’якоті, то вона щільно-м’ясиста, жовто-білувата.

Володіє кислуватим смаком і слабким нагадує запах корінців або сухофруктів ароматом. Характерна особливість гриба – при натисканні його м’якоть стає злегка червонуватим. Ніжки суцільні, гладкі, щільні, суджені до низу. Довжиною сягають восьми сантиметрів, а товщиною – трьох. Місця зростання — змішані і хвойні ліси. Час розповсюдження та збору – початок літнього та осіннього періоду.

Кілька рекомендацій щодо збирання та заготівлі лікарської сировини

Для виготовлення лікарських засобів використовують, як правило, порошок лисичок. Саме з цією метою проводять збір та заготівлю. Збір можна здійснювати як влітку (у червні), так і восени (у вересні). Збирати рекомендують вранці. Переважно підрізати ножем біля основи, а не виривати з коренем.

Укладіть гриби в корзини неглибокі. Так ви попередьте їх розламування. Після збору очистіть їх від бруду за допомогою м’якої щіточки, промийте і просушіть.

Розкладіть їх на папері і просушіть на вулиці. Підсушені гриби необхідно подрібнити в порошок. Зберігати його потрібно в теплому сухому місці. Використовувати порошок можна протягом року.

Корисні властивості

Лисичка не використовується офіційною медициною. Однак у деяких країнах, наприклад, в Китаї, гриб зарекомендував себе як потужний протипаразитарний та гепатопротекторну засіб. У європейській медицині він є практично незамінним засобом при гепатиті. Завдяки багатому складу сприяє очищенню печінки та відновлення її функцій.

У східній медичній практиці вважається, що лисички допомагають у поліпшенні зору, запобігання розвитку запалень в очах, зменшення сухості слизових оболонок, а також підвищення стійкості організму до інфекційних патологій.

Цілющі і корисні властивості лисичок обумовлені їх складом. В цьому грибі міститься значну кількість:

  • харчових волокон;
  • вітаміну А;
  • бета-каротину;
  • вітаміну В12;
  • аскорбінової кислоти;
  • калію;
  • міді;
  • кобальту;
  • хитинманнозы;
  • марганцю;
  • ергокальциферолу;
  • амінокислот;
  • ергостеролу;
  • полісахаридів;
  • траметонолиновой кислоти.

Відомо про противопаразитарном, гепатопротекторном, антибактеріальному, протипухлинну, иммуностимулирующем, протитуберкульозному, загальнозміцнювального, антиоксидантній дії.

Застосування в нетрадиційній медицині

Лисички використовують для виготовлення різних лікарських засобів, зокрема порошку, настоянок, настоїв і відварів. Кошти з грибів ефективні в терапії гепатиту, варикозного розширення вен, геморою, депресії, безсоння, псоріазу, патології ССС, панкреатиту, глаукоми, гельмінтозів, туберкульозу, ожиріння, наривів, фурункульозу, ангіни.

Ліки з лисичок сприяють:

  • підвищення захисних властивостей організму;
  • нормалізації тиску;
  • усунення дратівливості;
  • поліпшення зору;
  • запобігання розвитку онкологічних хвороб;
  • зміцненню м’язового тонусу;
  • нормалізації функціонування ССС;
  • формування кісткової тканини;
  • поліпшення стану шкірних покривів;
  • очищення організму від паразитів;
  • нормалізації травлення;
  • виведенню з організму радіонуклідів і солей важких металів.

Способи застосування лисичок: рецепти лікарських засобів

Існує велика кількість рецептів ліків з лисичок. Засоби ефективні та дієві в боротьбі з різними патологіями. Однак, щоб отримати від ліків виняткову користь, необхідно дотримуватися зазначених у рецептах дозувань і не зловживати складами. Крім цього, не варто займатися самолікуванням, це може призвести до плачевних наслідків. Перш ніж застосувати той чи інший склад, проконсультуйтеся у лікаря щодо його доцільності.

  • Настоянка у боротьбі з паразитарними патологіями і недугами підшлункової залози і печінки. Це ліки ефективно в терапії аскаридозу, ентеробіозу, опісторхозу та інших гельмінтозів. Зібрані гриби необхідно добре висушити, а після подрібнити до порошкоподібної консистенції. Засипте три ложечки сировини в скляну пляшку і залийте якісною горілкою – 300 мл Щільно закрийте ємність і приберіть в прохолодне затемнене місце на півтора тижні. Не забувайте періодично струшувати складу. Крім цього, потрібно на деякий час знімати кришку, щоб засіб трохи «подихало». Вживайте по 20 мл зілля один раз на день – увечері. Тривалість терапевтичного курсу – два тижні. При появі хворобливих відчуттів у правому підребер’ї або епігастрії, від прийому настоянки краще утриматися.
  • Для терапії панкреатиту та гепатиту інших недуг підшлункової залози і печінки рекомендують вживати по 10 мл препарату один раз на день. Тривалість терапевтичного курсу – 90 днів.
  • Масло проти ревматичних болів. Для приготування кошти змішайте в рівних пропорціях лисички з підберезники і білими грибами. Залийте сировину підігрітим рослинним маслом. Приберіть ємність в тепло на добу. В приготованому засобі просочити тканину і прикладіть до хворих суглобів. Це масло сприяє усуненню ревматичних болів, набряку і запалення в суглобах.
  • Настій для профілактики онкологічних недуг. Залийте ложку порошку лисичок киплячою водою – 200 мл Залиште складу настоятися півгодини. Вживайте по 100 мл напою двічі на день. У боротьбі з новоутвореннями можна приймати порошок лисичок – по ложечці кошти щоденно. Перш ніж почати вживати ліки, не забудьте проконсультуватися у лікаря.
  • Застосування в косметології

    Цей гриб має досить широке застосування в косметології. Маски з лисичок сприяють поліпшенню стану шкірних покривів і оздоровлення дерми. Крім цього, регулярне застосування масок сприяє попередження старіння шкіри, а також її підживлення і омолодженню.

    Ось рецепт ефективної живильної маски. Запарте пару столових ложок зеленого чаю закип’ятила води – 500 мл Приберіть складу в тепло на півгодини. Далі подрібніть до стану борошна вівсяні пластівці – 50 грамів і змішайте масу з подрібненими лисичками – 30 г і зеленим чаєм — 50 мл. Добре перемішайте компоненти і нанесіть на очищену дерму обличчя на півгодини. Залишки складу видалити вологим ватним диском.

    Лисички для схуднення: рецепти страв

    Лисички надовго вгамовують відчуття голоду. Ці гриби низькокалорійні. Якщо ви хочете схуднути, але не можете довго дотримуватися дієти, просто замініть ними м’ясо. При цьому зовсім не обов’язково повністю відмовлятися від вживання м’яса. Досить лише чотири дні на тиждень замість м’ясних страв вживати грибні. На цій нескладній дієті можна скинути до п’яти кілограм за місяць.

    У раціон рекомендують ввести варені або тушковані гриби з соусом із знежиреного йогурту, свіжого кропу, зеленої цибулі та спецій. Корисно для схуднення приймати порошок висушених лисичок. Вживати радять по 10 грам порошку двічі на день. Важливо приймати засіб натщесерце і запивати водою. Особливо цей спосіб ефективний, якщо ожиріння спричинене неправильним функціонуванням печінки.

    Існує багато рецептів страв з лисичками, які дієтологи радять вживати людям, які бажають скинути зайву вагу. Ось кілька з них.

    Каша для швидкого схуднення. Очистіть і відваріть кілограм лисичок. Варити їх необхідно протягом півтора годин. Злийте воду і подрібніть за допомогою м’ясорубки. Можна їсти як самостійне блюдо, а можна поєднувати з іншими стравами і соусами.

    Мус з грибів з гречаною кашею. Обсмажте на олії 200 грамів грибів. Додайте трохи води, коньяк – 30 мл, вершки – 150 мл Тушкуйте на малому вогні до готовності. Подрібніть в блендері і посоліть. Для приготування гарніру вам знадобляться білі гриби – 300 г, гречана крупа 300 г, ріпчаста цибуля – 100 грам і свіжа петрушка. Відваріть гречку. Поріжте кружечками боровики і обсмажте на рослинному маслі. Додайте до грибів нарізану соломкою цибулю і продовжуйте смажити ще хвилини три. Зніміть з вогню. Додайте гречку, подрібнену петрушку і перемішайте. Викладіть на тарілки, сверхуполейте мусом.

    Протипоказання

    Лисички надзвичайно корисні і цілющі гриби. Проте вживати їх в їжу, так само як і лікуватися засобами з них не рекомендується людям з індивідуальною непереносимістю та гострими розладами ШКТ. Не варто також брати кошти з лисичок при вагітності і годуванні груддю. Не радять використовувати склади з грибів для терапії маленьких дітей.

    Відгуки

    Олена, студентка, 23 роки.

    Я обожнюю ці гриби. Тато у мене грибник, тому вдома завжди є свіжі, мариновані або сушені лисички. З допомогою цих грибів мені вдалося скинути шість кілограм за три тижні. Причому в їжі я себе не обмежувала. Відмінний засіб для схуднення.

    Оксана, кондитер, 39 років.

    У сина були глисти. Мама порадила спробувати настоянку лисичок. Потрібно було приймати по ложці настоянки раз в день. Загалом, пропили ми її два тижні. В аналізах паразитів не виявили.

    Тетяна, домогосподарка, 51 рік.

    У мене ревматизм. Раніше сильно боліли суглоби. Мазі і гелі приносили ефект, але короткочасний. Подруга дала рецепт масла лисичок. Я все зробила, як у ньому зазначено. Як з’явилися болі, тут же змастила суглоби маслом. Ефект тривалий і досить швидкий. Тепер навіть не купую мазі в аптеках. Дуже хороший засіб.