З початком зими на прилавках магазинів з’являється журавлина. Багато хто з дитинства пам’ятають її кислий смак, але не всі знають про її цілющі властивості. Журавлина може стати вашим домашнім косметологом і доктором. Читайте Рецепти здоров’я на основі журавлини і насолоджуйтеся цим безцінним даром природи.

Журавлина — рослина лікарська!

Журавлина являє собою вічнозелений чагарник з гнучкими укорінюються стеблами. Їх довжина становить від 15 до 25 сантиметрів. Журавлина зацвітає в кінці травня, і триває цей період пару тижнів. Але дозріває вона тільки у вересні. Не завжди журавлину збирають одразу після її дозрівання. Після «зимівлі» під снігом, вона стає набагато солодший. Ягоди журавлини нагадують по виду червоні намистинки. Всередині них багато насіння.

У своєму складі журавлина містить: вітаміни серії В, цукор, дубильні речовини, фітонциди (речовини, що пригнічують зростання шкідливих мікроорганізмів), деякі кислоти: лимонну, хітинову, бензойну та ін. Також ягоди журавлини багаті мікроелементами – залізо, йод, фосфор, магній, срібло і безліч інших.

Журавлина — відмінний природний антисептик (із-за вмісту аскорбінової кислоти). Тому ягода є практично незамінною у сезон застуд.

Крім цього, журавлина має жарознижуючу і загальнозміцнюючим засобом. Її сік втамовує спрагу (краще, якщо він буде розведений кип’яченою водою). Можна заварити чай з ягід, зварити кисіль або приготувати знаменитий журавлинний морс і давати його хворому, щоб знизити температуру.

При кашлі журавлина також буде вашим незамінним помічником. Для цього потрібно розвести журавлинний сік з медом у рівній пропорції і приймати через годину по 15-20 крапель.

Крім всіх перерахованих вище властивостей, журавлина покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, знижує високий кров’яний тиск, рятує від авітамінозу. Ще її застосовують при лікуванні сечового міхура і нирок.

Так як журавлина містить протимікробні речовини, то можна зробити висновок, що вона є профілактикою онкології. А ще вона знижує холестерин в крові і сприяє правильному засвоєнню їжі. Журавлину протипоказано їсти при виразці шлунка.

Журавлинний відвар при проносі

40 г суміші ягід і листя журавлини заливають 2 склянками теплої кип’яченої води, доводять до кипіння і залишають стояти на слабкому вогні 10 хв. Проціджують, попередньо охолодивши. Всю отриману рідину приймають протягом одного дня.

Загальнозміцнююча настоянка з журавлини

Стакан ягід тиснуть, заливають 1 пляшкою горілки і додають пару ложок меду. Настоюють тиждень у темному місці в закритій скляній банці. Проціджують через марлю.

Проти жирної шкіри і розширених пор

Журавлину використовують в косметології для рівного кольору обличчя. Для цього сік журавлини розводять у співвідношенні 1:1 і протирають їм шкіру. При дуже жирній шкірі сік журавлини можна застосовувати нерозведеним.

Проти жирної шкіри також застосовують журавлинні маски. Для цього збивають яєчний білок, перемішують з 1-2 ч. л. соку ягід журавлини. Наносять на обличчя косметичної пензлем. Чекають 5 хвилин, поки шар висохне, потім наносять другий. Потім можна нанести третій.

Змивають через 7 хвилин ватним тампоном, змоченим в теплій воді.

Очищаюча маска для шкіри

Журавлинний сік (10 мл) і кип’ячену воду (10 мл) розмішують і додають крохмаль (20 мл), наносять на шкіру на 15 хвилин, змивають теплою водою. Після такої маски шкіра стає більш здоровою на вигляд.

При підвищеній пітливості

20 мл журавлинного соку змішують з 80 г вазеліну. Добре збовтують. Змащують шкіру протягом декількох днів.

Для додання блиску та об’єму волосся

50 мл соку журавлини розводять в 1 літрі теплої кип’яченої води. Отриманою сумішшю обполіскують волосся після миття.

Їжте журавлину і застосовуйте її в своїх рецептах здоров’я і краси!