Гемоглобін — це поєднання білків і заліза, яке міститься в червоних кров’яних клітинах. Основне завдання гемоглобіну — доставляти кисень з легень до всіх клітин організму, забираючи при цьому з них вуглекислий газ. Якщо рівень гемоглобіну знижений, в органи і тканини кисень не потрапляє в достатній кількості.

Симптоми зниженого рівня гемоглобіну

  • слабкість, стомлюваність, сонливість;
  • зниження працездатності
  • непритомність, запаморочення;
  • суха бліда шкіра, синці під очима;
  • ламкі волосся і нігті;
  • погіршення пам’яті;
  • зниження імунітету;
  • тріщини в кутах рота;

Основні причини падіння кількості гемоглобіну в крові

  • втрата крові при травмах, операціях, донорство;
  • недолік заліза для прийому їжі;
  • порушення засвоювання заліза кишечником;
  • хронічні хвороби, ГРВІ.

Рівень гемоглобіну визначається загальним аналізом крові. Норма для жінок-120-140 г/л, і 135-160 г/л для чоловіків.

Продукти харчування, які підвищують гемоглобін

В нормалізації рівня гемоглобіну багато що залежить від правильного харчування. Вважається, що підвищити рівень гемоглобіну можна, якщо вживати залізовмісні продукти, при цьому при поїданні продуктів білкового походження залізо всмоктується в організм краще, ніж якщо харчуватися тільки рослинними продуктами.

При складанні меню для збільшення кількості гемоглобіну в крові, потрібно враховувати потребу вашого організму в залізі:

  • для дітей це близько від 10 до 15 мг на добу;
  • для дорослих — 18 мг на добу;
  • для вагітних і годуючих — 10 мг на добу.

Рекомендовані продукти:

  • Білки тваринного походження, що містяться в яловичій печінці, м’ясі яловичини, баранини, конині, рибу, курку, м’ясо кролика, ікрі.
  • Багато заліза тваринного походження міститься в молюсках, для отримання добової норми досить вжити 100 грам молюсків.
  • Рослинні продукти, такі як хурма, шпинат, інжир, гранат, буряк, чорна смородина, зелений цибуля, хліб, редис, картопля.
  • Для підвищення засвоєння заліза з продуктів рослинного походження потрібно вживати аскорбінову кислоту, що міститься в обліписі, смородині, шипшині, зелені, цитрусових, капусті.
  • Також підняття рівня заліза в крові сприяє вітамін В12, що міститься в сирі, твердих сирах, яловичині.

Деякі продукти, навпаки, зменшують всмоктуваність заліза організмом, наприклад кава, яйця, чай, алкоголь.

Лікарські рослини, підвищують рівень гемоглобіну в крові

Величезна різноманітність рецептів для поліпшення показників гемоглобіну і пропонує народна медицина. Більшість її рецептів підвищення гемоглобіну пов’язано із застосуванням лікарських трав.

  • Кропива — один з найбагатших джерел заліза. З ошпарених молодих листочків кропиви готують салати, також можна залити їх окропом, дозволити настоятися і вживати замість чаю.
  • Відмінно допомагає відвар шипшини. Ягоди заливаються окропом і настоювати в термосі на ніч, після чого можна вживати отриманий відвар.
  • Настій медунки також дає хороші результати.
  • 1 кг листя алое подрібнюють м’ясорубкою, заливають 3 л кагору і додають 2 кг меду. Суміш настоюють 5 днів в темряві, потім вживають по столовій ложці натщесерце.
  • Береться по 1 столовій ложці листя первоцвіту, суниці, кропиви, подрібнених ягід шипшини, заливають 1 літром окропу, настояти до охолодження. П’ється по 1/2 склянки тричі на день до їди.
  • Змішуються в рівних частинах листя подорожника, насіння кропу, квітки лабазніка, корінь цикорію, листя волоського горіха. Пара столових ложок суміші запарюється двома склянками окропу, кип’ятять на водяній бані 2 хвилини, настояти кілька годин, ретельно проціджують і випивають протягом дня однаковими порціями перед їжею.
  • Свіжа морква натирається на дрібній тертці, заправляється сметаною і оливковою олією.
  • У рівних частинах змішати подрібнений сушені плоди чорної смородини, шипшини, барбарису, бузини чорної, горобини. Заварити як звичайний чай і вживати по 1/2 склянки 3-4 рази в день.
  • Курагу, волоські горіхи, родзинки змішують з медом і їдять по столовій ложці натщесерце кілька разів у день;
  • фитосборы для поліпшення засвоєння заліза також добре допомагають при низькому гемоглобіні. Всі компоненти беруться в рівних пропорціях, змішуються і заварюються в розрахунку 2 столові ложки на літр води
  • Листя звіробою, глухої кропиви, суниці, чорниці, деревію, корінь солодки.
  • Пустирник, золототисячника, квітки конюшини, листя малини, корінь кульбаби.
  • Листя суниці, калини, ожини, черги, полин, квітки гречки, листя чорної смородини, ісландський мох.
  • Покращує всмоктування заліза в організм додавання до трав’яним зборів куркуми, імбиру, кориці, насіння пажитника.
  • Порівну плодів анісу, фенхелю, коріандру, трави козлятника, чебрецю змішати. Пара столових ложок суміші заливається двома склянками окропу, настоюють 2 години. Вживати по 100 гр. до їжі.
  • Свіжозібрані квітки кульбаби заливається літром води і кип’ятити протягом години на повільному вогні. Можна додати кілька часточок лимона.
  • Суміш соку солодкого перцю і моркви п’ють по 2 чайних ложки в день, рівномірно підвищуючи дозу до 100 грам, протягом трьох тижнів.
  • Чайна ложка меду і їдальня мигдальної олії розчиняються в теплому молоці. П’ється 2 рази в день 10 днів.
  • Поєднання петрушки, селери і цикорію допоможе швидко відновити рівень гемоглобіну.

Взагалі, якщо рівень гемоглобіну має не критичні позначки, коли без лікарських препаратів уже не обійтися, краще використовувати засоби народної медицини. Однак перед використанням того або іншого рецепту потрібно дізнатися думку офіційної медицини на цей рахунок, можливо саме вам таке лікування не підійде або необхідно буде поєднувати методи народної медицини і ліки. Якщо ж рівень гемоглобіну продовжує залишатися низьким, то необхідно провести розширене обстеження для з’ясування причин анемії.