В далеку старовину казали, що ягоди горобини «від баб старість відганяли, дівкам красу давали, а діточок хвороба не брала». Як запалає рябінушка червоним кольором, тут все село перетворювалося. Ягідки на нитки нанизувалися і намистом та сережками носилися, грона у волосся закалывались. Йде така по селу – очей не відвести. Взимку снігової в морози люті висіла червона вітамінна біжутерія по стінах. Її знімали і настої робили. Хто тоді назва знав «вітаміни», а пили чаї горобинові з шматочком цукру, нахвалювали. Сили з’являлися і бадьорість невимовна.

Сьогодні лікарські препарати, в яких сировина рябиновое є застосовують зовнішньо і внутрішньо. Використовують його в компресах і припарках, лікують рани відкриті, настої приймають від простудних недуг, запорів, при хворій печінці і геморої.

Горобина червона зцілює і рятує від голоду


Про корисні властивості дерева з ажурними листками і червоними кетягами знали давно. Пізніше вчені та медики виявили у плодах:

  • пектини (усувають газоутворення в кишечнику);
  • сорбінову та парасорбінову кислоти (зупиняє ріст грибків і бактерій у продуктах, екологічно чистий консервант);
  • гіркоти і органічні кислоти (покращують травлення);
  • сорбіт (знижує холестерин в крові, зменшує жирові відкладення в печінці, перешкоджаючи гепатозу);

Всі рецепти народної медицини, у яких міститься рябиновое сировину з успіхом лікують різні хвороби.

  • Сироп використовують як проносний і сечогінний засіб, при недокрів’ї, ревматичних болях, авітамінозах, сечокам’яних хворобах сечового міхура і нирок. Для зміцнення і еластичності судин і капілярів.
  • Соком з плодів лікують анацидний гастрит при зниженій кислотності. Застосовують, як дієтичний лікувальний продукт при цукровому діабеті та ожирінні.
  • Ягоди корисні хворим на гемофілію, покращують згортання крові. Проте, у кого є проблеми з утворенням тромбів прийом горобиновий коштів узгоджувати з лікарем обов’язково.
  • Не тільки в Росії деревце рябиновое шанують. І тибетська медицина її плоди рекомендує для лікування багатьох хвороб, що людину мучить.

    Потужний засіб від геморою, запорів, дискінезії жовчовивідних шляхів

    Свіжовичавлений сік потрібно пити щодня по ? склянки і запивати холодною водою три рази. Полегшення настає від зняття запального процесу та знеболювання. Так, про геморої і забудете.

    При запорах сік пити потрібно кілька тижнів по 100 мл і запивати водою три рази в день. Цим засобом також лікується дискінезія, якщо перед кожним прийомом їжі за півгодини свіжий сік по столовій ложці приймати.

    Для здоров’я печінки та підшлункової залози

    Для лікування хворої печінки зібрати стиглих ягід на 5 кг і розім’яти до соку в емальованому посуді. Сік через марлю віджати. Макуха залити теплою кип’яченою водою, трохи проварити. Пити його з медом, як вітамінний засіб. До отриманого соку (1:1) додати цукровий пісок. І на вогні протомитися до стану густого сиропу. Уварювати 2 рази по 20 хвилин. Горобиновий сироп перелити в ємність темну і тримати в темному місці. Приймати на склянку гарячої води 2 столові ложки сиропу. Після прийому суміші пару годин лежати на правому боці, поки не припиниться больовий напад.

    Корисна стаття, Як і чим очистити печінку? Чищення печінки простими продуктами харчування.

    Застосовують горобину красноплодную в лікуванні підшлункової залози та ендокринної системи, так як у неї низький вміст цукру в плодах.

    рябина красная

    Йододефіцит

    Допоможе вона вирішити проблему з нестачею йоду в організмі і вітамінів: сік з ягід (1 склянка) змішати з молоком (1 склянка) додати мед (1 столову ложку). Розділити суміш на три рази і до їжі приймати. Через місяць сили повернуться, а тіло енергією і бадьорістю наповниться.

    В ягодах червоної горобини чверть корисних речовин з таблиці Менделєєва, які допомагають при багатьох недугах.

    Для серця, судин мозку

    Відновлює пам’ять. У каструлю на 1/3 засипати ягоди і доверху залити водою очищеною і теплою. Накрити чистим рушником і наполягати. Через півтора місяці засипати цукор. Його кількість вирахувати: від ваги ягід – 1/3 цукрового піску. Суміш почне бродити і плоди стануть підніматися і опускатися. Витримати ще півтора місяця. Готується еліксир довго – три місяці, але про користь його скаже відновилася пам’ять. Пити по чарці перед кожним прийомом їжі.

    Перемагає атеросклероз і заспокоює гіпертонію горобиновий відвар: на 2 кг плодів – 2 л води. Варити до м’якості ягід. Перелити в пляшки зі скла і приймати ? склянки до їди.

    Підтримує серце і судини в робочому стані, при атеросклерозі такий рецепт:

    • за 2 грона горобини червоної і калини;
    • 5 лимонів (шкірку не очищати);
    • 5 головок часнику (зубки чистити);
    • 20 гр. кореня лопуха.

    Все перекрутити і змішати з медом (0,5 кг). Настояти не менше тижня. Приймається засіб по столовій ложці після їжі через 2 години.

    Більше рецептів у статті Очистити судини допоможуть народні засоби.

    Рецепт вітамінного цілющого ласощі — горобина в цукрі

    Ласощі, що корисно і дорослим, і дітям. Такими білими вітамінними кульками раніше пригощали дітей.

    Після заморозків нарвати грон горобини і зняти ягоди. Близько 3 днів вимочити в солоній воді, а потім обов’язково просушити. У киплячу воду додати цукор і проварити до стану сиропу. На кілька хвилин опустити в нього плоди. Виймати шумівкою і обсипати цукровою пудрою. Підсушити ягідки в духовці при 50 градусах кілька хвилин. Зберігати корисної ласощі у вологонепроникній посуді в прохолодному місці.

    З горобиновий ягід готують желе, компоти, пироги, настоянки та вина, варення та джеми. Додають у салати. Горобина червоноплідна ще одне досконале рослина в Природі, яке допомагає людині – насичує і лікує.