Суп, класична комфортна їжа, може запропонувати більше, ніж просто тепло в холодний день. Насичений овочами, квасолею, бульйоном та різними іншими інгредієнтами, він є багатим поживними речовинами продуктом, здатним підтримувати кілька цілей для здоров’я, від поліпшення здоров’я серця та зміцнення імунітету до допомоги в контролі ваги. Ось короткий огляд семи особливо здорових супів та поради щодо того, як зробити їх ще здоровішими.
1. Сочевичний суп: джерело клітковини
Сочевиця – справжній чемпіон з точки зору харчування, а сочевичний суп — це смачний спосіб отримати від неї користь. Всього півсклянки (100 грамів) сухих сочевиць містить приблизно 18 грамів клітковини – це близько 64% від рекомендованої добової норми. Достатнє споживання клітковини пов’язане зі зниженням ризику серцевих захворювань та діабету 2 типу і відіграє життєво важливу роль у підтримці здорової ваги.
Окрім клітковини, сочевиця пропонує цінні мінерали, такі як цинк та залізо, які необхідні для міцної імунної системи та загального здоров’я клітин. Вона також багата поліфенолами-рослинними сполуками, відомими своїми антиоксидантними та протизапальними властивостями. Ранні дослідження показують, що ці сполуки можуть знизити ризик раку та серцевих захворювань і можуть допомогти регулювати рівень цукру в крові та холестерину.
Щоб максимізувати користь, Подумайте про додавання інгредієнтів, таких як:
- Оливкова олія
- Часник
- Помідори
- Трави та спеції
Стандартна порція-одна чашка.
2. Суп місо: підтримка здоров’я кишечника
Суп місо, традиційно виготовлений з ферментованої сої, виділяється своїм вмістом пробіотиків. Пробіотики-це мікроорганізми, корисні для здоров’я кишечника, і хоча дослідження все ще перебувають у стадії розвитку, ці корисні бактерії можуть сприяти поліпшенню травлення, зниженню рівня «поганого» холестерину (ЛПНЩ) і потенційно знижувати ризик серцевих захворювань.
Деякі невеликі дослідження показують, що ферментовані соєві продукти, такі як ті, що містяться в супі місо, можуть забезпечити захист від раку молочної залози, товстої кишки та шлунка.
3. Курячий суп з локшиною: класика на всі часи
Курячий суп з локшиною, який часто називають засобом від застуди, пропонує нежирний білок, вітаміни та антиоксиданти. Хоча він не вилікує респіраторну інфекцію, він може полегшити симптоми.
Дослідження показують, що бульйонні супи, такі як курячий суп з локшиною, допомагають збільшити споживання рідини, що необхідно як для імунітету, так і для полегшення симптомів. Пар з бульйону також може допомогти пом’якшити слиз, зменшуючи закладеність носа. Додавання таких інгредієнтів, як імбир, часник або перець чилі, посилює антиоксидантні та протимікробні властивості супу.
Стандартна порція-одна чашка.
4. Томатний суп з базиліком: багатство антиоксидантів
Помідори є чудовим джерелом вітамінів Е і C, магнію та потужних антиоксидантів, таких як лікопін та флавоноїди. Багато досліджень пов’язують ці поживні речовини з поліпшенням здоров’я серця, запобіганням раку та більш стабільним рівнем цукру в крові.
Додавання базиліка до томатного супу-це не тільки смачний вибір. Дві нарізані столові ложки забезпечують приблизно 18% вашої добової норми вітаміну K, який важливий для здоров’я кісток і серця.
Порція томатного супу з базиліком зазвичай становить одну чашку.
5. Бульйон з кісток: поживний еліксир
Бульйон з кісток готується шляхом томління курячих або яловичих кісток з овочами (наприклад, цибулею і морквою) і невеликою кількістю оцту. Цей процес витягує корисний білок, кальцій, магній і фосфор, які корисні для здоров’я кісток. Дослідження також показують, що кістковий бульйон має протизапальні властивості і може підтримувати здоров’я кишечника.
Зазвичай порція – одна або дві чашки процідженого бульйону.
6. Мінестроне: суміш клітковини та білка
Суп мінестроне багатий інгредієнтами, які сприяють загальному здоров’ю. Поєднання квасолі, макаронних виробів, моркви, селери, часнику та помідорів забезпечує хороше джерело як білка, так і клітковини, що корисно як для травлення, так і для здоров’я серця. Клітковина також допомагає контролювати рівень цукру в крові, що особливо важливо для людей з діабетом.
Одна чашка (8,5 Унції) мінестроне містить приблизно 12 грамів клітковини та 13 грамів білка завдяки таким інгредієнтам, як:
- Лук
- Селера
- Квасоля
- Зелені боби
- Горох
7. Суп зі шпинату та білої квасолі: баланс поживних речовин
Суп зі шпинату та білої квасолі-чудове джерело клітковини та білка. Дієти, багаті квасолею, можуть допомогти регулювати рівень цукру в крові, незалежно від того, чи є у вас діабет чи ні. Додавання квасолі до вашого раціону також може знизити ризик метаболічного синдрому — комплексу станів, таких як підвищений артеріальний тиск і надлишок жиру в організмі, які можуть негативно вплинути на здоров’я серця.
Шпинат сам по собі допомагає контролювати рівень цукру в крові, допомагає підтримувати здорову вагу і підтримує здоров’я серця. Його антиоксидантні та протизапальні сполуки також можуть знизити ризик раку.
Зазвичай порція-одна чашка.
- Ключовий момент: * * вибір цільних продуктів і приготування супу вдома дає вам більше контролю над вмістом натрію і щільністю поживних речовин.
** Як зробити супи ще більш корисними:**
Методи переробки, упаковки та приготування можуть вплинути на поживну цінність супу. Консервовані або сушені супи часто втрачають клітковину та поживні речовини, а вміст натрію може бути значно вищим. Щоб максимально збільшити користь від супу, візьміть до уваги наступні поради:
-
-
- Готуйте вдома: * * приготування супу вдома дає вам повний контроль над інгредієнтами та рівнем натрію.
-
-
-
- Уважно читайте етикетки: * * Якщо ви купуєте консервований або сушений суп, перевірте вміст натрію та вибирайте варіанти з низьким вмістом натрію.
-
-
-
- Додайте свіжі овочі та трави:** додавання більшої кількості овочів ще більше підвищує щільність поживних речовин.
-
На закінчення, включення цих супів у свій раціон може бути смачним та ефективним способом підтримати здоров’я серця, зміцнити імунітет та контролювати рівень цукру в крові. Зосередившись на цільних, необроблених інгредієнтах і продуманій підготовці, Ви зможете розкрити весь потенціал цього універсального і заспокійливого страви.
