На сьогоднішній день встановлено, що близько 80% холестерину, необхідного для оптимального функціонування всіх систем організму, синтезує наша печінка. Інші жири ми отримуємо з їжі. Щоб запобігти збільшення рівня шкідливого холестерину, слід збалансувати своє харчування. Існує ряд продуктів харчування, що допомагають істотно знизити вміст небезпечного холестерину в крові. Дотримання дієти дозволяє вирішити цю проблему, не вдаючись до допомоги дорогих синтетичних препаратів.

Які речовини в продуктах призводять до зниження холестерину

1. Клітковина

Харчові волокна або клітковина не тільки зв’язує і виводить надлишки жиру, але і приводить до очищення кишечника від продуктів розпаду, активізації процесів травлення і засвоєння їжі, а також стимулює метаболізм. Клітковиною багаті злаки, свіжі фрукти і овочі. Вживайте на сніданок овес, коричневий рис, гречку, гарбузову кашу з пшона.

Введіть у свій раціон чорнослив, яблука, морква або морквяний сік, всі види капусти, включаючи морську і квашену, сирі горіхи і насіння, а також цільнозерновий хліб або випічку з висівками.

Крім того, в аптеках продається клітковина з гарбузів, пшениці, льону, розторопші, яку слід щодня вживати в якості корисної харчової добавки. Регулярно вживаючи необхідну кількість клітковини, ви не тільки знизити рівень холестерину, але і нормалізуете масу тіла, а також очистіть організм від шлаків, токсинів і калових завалів.

2. Омега-3

Жирні сорти морської риби, мигдаль, бразильський і волоський горіх, насіння льону, авокадо, лляне і гарбузова олія – природні джерела корисних поліненасичених жирних кислот під назвою омега-3. Додавши в свій щоденний раціон ці продукти, ви нормалізуете ліпідний обмін в організмі, поліпшите стан судин, якість крові, роботу серця і головного мозку.

3. Ягоди

Не забувайте включати в меню свіжі і сушені ягоди, які є просто джерелом вітамінів, мінеральних речовин, мікроелементів, харчових волокон, пектинових сполук і антиоксидантів. Завдяки потужному біохімічному складу ягоди сприяють нормалізації всіх активних процесів в організмі, включаючи жировий обмін. Особливо корисні: лісова суниця, чорниця, лохина, ожина, малина і кизил.

4. Часник

З’їдайте в день 2-3 часточки часнику. Активні фітонутрієнти цього овоча ефективно знижують рівень небезпечного холестерину в крові, очищає судини від бляшок. Крім цього, часник дієво підвищує імунітет, очищає кров, допомагає серцевому м’язі качати кров, відновлює клітини печінки, позбавляє від паразитів і пригнічує патогенну мікрофлору в кишечнику.

Народна медицина давно використовує часник і препарати на його основі при лікуванні атеросклерозу та інших судинних захворювань. Якщо ви побоюєтеся за свіжість свого дихання, то приймайте готові часниковий таблетки, їжте часник у вечірній час або ковтайте його, не розжовуючи, як пігулки, запиваючи водою. Також часниковий дух допоможе нейтралізувати незбиране молоко, випите під час трапези, або свіжа зелень петрушки, яку потрібно пожувати після їжі.

5. Виноград

Щодня з’їдайте невелику кисть винограду або пийте свіжовичавлений сік виноградний. Цей продукт допомагає тримати рівень холестерину під невсипущим контролем. Ізюм також рекомендується для поліпшення стану серцево-судинної та бронхо-легеневої систем.

Від чого слід відмовитися для зниження рівня небезпечного холестерину

  • Жири тваринного походження, шкідливі насичені жири, трансжири, які містяться у великих кількостях в стравах фаст-фуду, майонезі, кулінарному жирі, , маргарині і всіх кондитерських виробах на його основі (а це практично вся магазинна випічка, торти, тістечка і печиво).
  • Смажені страви. І тваринні і рослинні жири при нагріванні розкладаються, утворюючи канцерогенні сполуки, які дуже негативно позначаються на обмінних процесах і стан клітин, не кажучи вже про травній системі.
  • Гідну заміну тваринних жирів являють собою рослинні олії холодного віджиму, рафіновані, наприклад, олія волоського горіха, кукурудзяна, олія, лляна, виноградних кісточок, обліпихова, шипшиновий і т. д. Проте, слід пам’ятати, що їх не можна нагрівати понад + 50°С. Тому заправляйте рослинними оліями салати, додавайте їх у вже готові гарячі страви, картопля, каші, макаронні вироби.

    Оновивши свій раціон харчування з урахуванням вищенаведених рекомендацій, вам надалі не доведеться піклуватися про рівень холестерину, так як він прийде в норму природним шляхом. Будьте здорові!

    Міла Набогова