Нормальна робота кишечника – це дуже важливий процес. Від функціональності травної системи безпосередньо залежить наше самопочуття, працездатність і настрій. Порушення регулярності стільця пояснюється поганою прохідністю кишечника. Найбільш частою причиною цього є банальні запори. Такою проблемою сьогодні страждає більше 50% міського населення. Пояснення цього факту криється у веденні людьми малорухливого способу життя, неправильне харчування і схильності до постійних стресів. Однак потрібно пам’ятати, що нерідко призводять до непрохідності кишечнику і більш серйозні хвороби: запальні пухлини, заворот кишок, спайки, інвагінації, защемлення грижі, закупорка кишок аскаридами або чужорідним тілом.

Лікування поганої роботи кишечника потрібно проводити під контролем гастроентеролога. Насамперед, слід встановити причину порушення прохідності. Поряд з призначеннями лікаря можна скористатися і народними засобами, які в комплексі швидше допоможуть вирішити або істотно поліпшити цю делікатну проблему.

Чому кишечник стає непрохідним?

Кишкова непрохідність виникає, коли перистальтика зупиняється. Перистальтика це хвилеподібні скорочення, які допомагають штовхати їжу через товсту кишки і тонку кишки.

Кишкова непрохідність обумовлена пошкодженням нервів, що стимулюють його роботу. Часто це трапляється після операції під наркозом, інфекції, порушень кровообігу, травми, вживання ліків або зміни мікрофлори.

Фактори, які підвищують ризик захворювання непрохідністю кишечника включають:

  • черевна або хребетна хірургічна операція;
  • пошкодження кишечника або травми;
  • черевна кровотеча;
  • інфекції, такі як: перитоніт , апендицит , ниркова інфекція, і дивертикуліт
  • пневмонія;
  • важкі генералізовані інфекції, такі як сепсис;
  • серцевий напад або інсульт;
  • дисбаланс електролітів, особливо калію і кальцію;
  • порушення, які впливають на функції м’язів;
  • використання деяких ліків, таких як наркотичні знеболюючі препарати, що знижують тиск, або хіміотерапія;
  • сімейна історія непрохідності, спадковість

Симптоми кишкової непрохідності легко діагностуються

І насамперед це:

  • здуття живота
  • біль
  • блювота
  • судоми
  • гикавка
  • неможливість дефекації або виведення газів

Як вилікувати непрохідність кишечника — рецепти народної медицини

1. При запорі, який був пов’язаний з поганою прохідністю атонією кишечника і його м’язів, стародавні знахарі рекомендували вживати висівки. Щоранку слід запарити окропом дві повні столові ложки даного борошномельного продукту. Для цього достатньо взяти одну склянку окропу. Настояти. Коли вода охолоне, її потрібно злити, а осілі гущу з’їсти, ретельно пережовуючи. Вже через 5 днів відчується значне поліпшення стану, налагодиться травлення і випорожнення.

2. Цей народний рецепт здавна застосовувався при атонічному запорі. Беруть ложку (ст.) кори крушини (з молодого дерева) і заварюють її чашкою окропу. Дають настоятися і п’ють замість чаю. Напій надасть м’яке проносне дію без побічної дії.

3. Нормалізує прохідність кишечника і усуне хронічні запори звичайний настій з насіння льону. Його потрібно вживати регулярно незадовго до сну. 1маленькую ложечку сировини запарюють склянкою окропу, закутують рушником і ставлять у тепле місце настоюватися до ранку. Вранці засіб випивають разом з насінням. Це прекрасне проносне і протизапальний засіб.

4. Рекомендують робити лікувальні очисні та протизапальні клізми, приготовані з льняного насіння. На склянку окропу потрібно брати одну столову ложку рослинної сировини. Через годину беруть у відфільтровану від насіння рідину і використовують за призначенням.

5. Проносну, протизапальну засобом у всі часи вважали рецепт з осоки і звіробою. Цих рослинних інгредієнтів потрібно 50 і 40 грам відповідно. Їх змішують і висипають в термос, додавши півлітра окропу, залишають настоятися на всю ніч. Вранці і перед сном потрібно випивати по склянці такого цілющого зілля.

6. При поганої прохідності калових мас необхідно варити сливи і пити компот з них. На склянку злив потрібно взяти 1,5 літра окропу.

7. Прекрасним натуральним проносним засобом є настій з листя ожини. Потрібно взяти одну столову ложку рослини, залити склянкою окропу і дати настоятися в термосі 4 години. Приймають зілля ? склянки перед їжею протягом дня.

8. При порушенні моторики і спазмах мускулатури кишечника можна порекомендувати желе, приготоване з чорних плодів бузини. Це чудове старовинне народне протизапальну, спазмолітичну і послаблюючий засіб. Воно готується просто. Ягоди розминають ступкою, вичавлюють сік і проварюють 5 хвилин на вогні. На одну чашку желе знадобиться три чашки ягід. У сік слід додавати 15 грамів пектину. Цукор кидати не слід. А мед – вітається. Для лікування необхідно приймати таке желе по 2 ложки двічі на день.

9. А це народний рецепт застосовують навіть при перших ознаках завороту кишок. Це засіб примусить працювати кишечник. Беруть кілограм очищених коренеплодів червоного буряка. Ріжуть на шматочки і кладуть в каструлю. Заливають овоч п’ятьма літрами окропу і дають настоятися 1 годину. По закінченню часу додають в ємність з буряком дріжджі (1 чайну ложку сухих або 20 грам свіжих), цукор (100 грам). Через 2 дні буряковий напій можна пити. Обмежень у прийомі немає.

10. Допоможе такий кисіль з вівса. Потрібно взяти літрову банку, всипати туди півсклянки вівсяних пластівців (геркулеса) і залити окропом. Достатньо 300 мілілітрів. Також слід покласти в банку невеликий шматочок житнього хліба. Потім закрити кришкою і витримати суміш 2 дні в прохолодному місці. Після цього хліб потрібно прибрати і розмішати геркулес, подрібнюючи при цьому пластівці. Потім всю рідину проціджують через марлю, гарненько віджимаючи овес. Настій потрібно прокип’ятити на плиті. У готовий кисіль можна додати трохи солі. Сюди ж вливають дві повні ложки будь-якого рослинного масла. Випивати напій треба в теплому вигляді перед сном.

11. При слабкому тонусі м’язів кишечника, запорах і болях застосовують чорну редьку. З неї готують сік і приймають по одній столовій ложці 4 рази на день.

Слід пам’ятати, що для нормалізації прохідності кишечника важливо включати в свій раціон більше продуктів харчування з великою кількістю харчових волокон: овочів, фруктів, хліба з висівками, каш. Необхідно пити більше рідини. Вода допомагає розбухати харчової клітковини і тим самим сприяє поліпшенню перистальтики. Не забувайте і про гімнастику. Фізичні вправи налагоджують роботу кишечника. Почніть займатися пробіжками або танцями. Якщо запори не піддаються домашньому лікування, потрібно звернутися до лікаря.