В організмі людини процес старіння відбувається безперервно. Це складна ланцюгова реакція окислення органічних речовин з утворенням вільних радикалів – нестійких сполук, легко вступають в реакції з корисними речовинами в людському організмі, які повільно його руйнують. Частково вільні радикали виробляються самим організмом, інша частина надходить із зовнішнього середовища.

Антиоксиданти уповільнюють старіння

Джерелами вільних радикалів ззовні є тютюновий дим, алкоголь, хімічні речовини, вихлопи газів. Але є речовини, здатні уповільнити старіння в тій чи іншій мірі. Таким речовинам дано назву – антиоксиданти. Частина їх виробляється організмом в противагу вільним радикалам, частина надходить з їжею. До речовин з антиокислювальними властивостями відносять вітаміни (С, Е), селен, сірку, каротини і флавоноїди – групи речовин переважно рослинного походження.

Продукти з багатим вмістом антиоксидантів

  • Вітамін С (кислота аскорбінова) – надзвичайно важливе живильна речовина, яка відновлює стінки клітин і сполучної тканини. Він незамінний для кровоносних судин, шкіри, зв’язок і сухожиль, ясен і хряща, сприяє засвоєнню заліза, потрібний для імунної системи, має антивірусну дію. Вітамін С містять свіжі фрукти, червоні і чорні ягоди, овочі. Рекомендована норма в день – 30 мг.
  • Вітамін Е (токоферол) відновлює мембрани в клітинах, оздоровлює кров, волосся, шкіру, допомагає боротися зі старінням та інфекціями. Вітамін Е містять багато продукти харчування і його недолік в організмі вкрай рідкісний. Якщо все-таки вітаміну Е в організмі недостатньо, це позначається на шкірі та волоссі, у вагітних жінок викликає викидень, у чоловіків – розростання передміхурової залози. Рекомендована норма в день – 10 мг.
  • Сірка незамінна для метаболізму найважливіших амінокислот, для вироблення протеїнів. Це важливий компонент деяких тканин – шкіри, зубів, кісток, нігтів, Велика кількість сірки міститься в яйцях, печінці, бобових, цибулі, часнику, рибі, молочних продуктах, пивних дріжджах. Рекомендована денна норма не встановлена.
  • Селен в присутності з вітаміном Е діє як потужний антиоксидант. Недолік селену позначається на серце і кровообіг, може викликати анемію. Недолік цього мінералу досить поширене явище. Селен є в злаках, яєчному жовтку, нирках, печінці, молюсках, часнику і дріжджах. Рекомендована норма в день 0,2 мг.
  • Каротини – це молекули з каротиноїдами – жовтими, оранжевими, червоними пігментами, які знаходяться в рослинах (морква, цитрусових, кураги, помідорів, болгарського перцю, зелених листових овочів, буряках, батате), і в деяких тканинах тваринного походження – жовтки яєць, жиру і молока. Каротини – потужні антиоксиданти, що їх присутність в організмі призупиняє передчасне старіння, зміцнює імунітет.
  • Флавоноїди – рослинні пігменти багатьох фруктів і ягід, овочів і квіток (є в чорницях, чорній смородині, чорному винограді, вишні, ожини, чорної квасолі, баклажанах, червоній капусті, зеленому чаї, чорносливі). Вони здатні руйнувати вільні радикали, що володіють протизапальними, протиалергічними, антивірусними і противоонкологическими властивостями.

Вживання в їжу достатньої кількості овочів і фруктів гарантує забезпеченість організму в каротинах і флавоноїди. Але при прийомі Бадів, які містять антиоксиданти, потрібно слідувати рекомендаціям лікаря і суворо дотримуватися дозу і термін прийому цих засобів.