Щоб ваш жовчний міхур був здоровим і справно виконував свої функції з накопичення і розподілу виробленої печінкою жовчі, фахівці рекомендують вести активний спосіб життя, займатися спортом і приділити увагу своєму харчуванню. В першу чергу слід відмовитися від вживання будь-яких газованих і алкогольних напоїв, нікотину, жирної, гострої, солоної і пережареної їжі, наповненої концентратами і канцерогенами.

Корисні для жовчного міхура продукти

Людина, яка має проблеми з жовчним міхуром (або якщо цей орган видалений) часто скаржиться на закрепи, активну боротьбу з якими ведуть продукти, насичені клітковиною. Наприклад, неочищений рис. На відміну від звичного нам білого рису, він містить вітаміни, мікроелементи і достатню кількість клітковини. Їжа, у складі якої присутні харчові волокна, корисна всім, особливо тим, хто часто відчуває постійний дискомфорт в правому підребер’ї (в області печінки і жовчного міхура).

Натуральний овес – прекрасне джерело клітковини, необхідної для нормалізації роботи травної системи. Систематичне вживання відвару вівса покращує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, використовується при лікуванні наступних захворювань: гастрит, дуоденіт, панкреатит, гепатит, виразкова хвороба. Ефективні очисні якості вівса благотворно впливають на роботу печінки, з організму виводяться шкідливі хімічні сполуки, отрути і шлаки, накопичені роками, оновлюються клітини і віддаляється «шкідливий» холестерин (низької щільності).

Морква, багата на бета-каротин, покращує не тільки роботу органів зору, але і позитивно впливає на стан жовчного міхура. Людям з проблемами цього органу рекомендується включати в свій щоденний раціон моркву або свіжий морквяний сік, оскільки він якісно очищає жовчний від токсинів. Крім каротину морква містить вітаміни групи В, аскорбінову і фолієву кислоти, Е, К, РР і Р, мінеральні складові (йод, залізо, кобальт, мідь, магній, кальцій, натрій, калій тощо), антиоксиданти, фруктозу, ферменти, білки, амінокислоти, клітковину, крохмаль, незамінні амінокислоти. Морква включають в лікувально-профілактичне харчування хворих, страждаючих такими захворюваннями: серця, печінки, нирок, судин, очей, підшлункової залози, а також при різних запальних процесах, порушеннях водно-сольового обміну, підвищеної кислотності в шлунку, ожирінні.

Також корисний буряковий сік, ефективно знижує рівень запалення і очищаючий жовчний міхур. Фільтруючі властивості буряка чудово впливають на процеси утворення жовчі.

Болгарський перець, особливо жовтий, червоний і оранжевей його сорту, а також гарбуз, багаті на каротин, який в організмі синтезується в ретинол (вітамін А), поліпшує функціонування жовчного міхура.

Капуста білоголова. Вона насичена клітковиною і речовинами, здатними зв’язувати і виводити токсини з кишечника. Цей сорт капусти приймає безпосередню участь у забезпеченні нормальної роботи жовчного міхура і в освіті жовчі.

Морська капуста, у складі якої є органічний йод у великих кількостях, з успіхом використовується в якості допоміжного лікувально-профілактичний засіб від багатьох захворювань ендокринної системи (щитовидної залози). Також регулярне вживання морської капусти є профілактикою від різних захворювань желчнного міхура.

Сухофрукти, багаті калієм (хурма, курага, урюк, родзинки, фініки), необхідним для забезпечення оптимального тонусу в стінках жовчного міхура, в невеликих кількостях необхідно додавати в свій раціон.

Настій і відвар ягід шипшини, який містить рекордну кількість вітаміну С, грає одну з головних ролей у життєзабезпеченні жовчного міхура.

Продукти, вкрай шкідливі для жовчного міхура

  • Наваристі овочеві, рибні, м’ясні та грибні бульйони. У них містяться речовини, які активують процес утворення каменів.
  • Гірчиця, часник, хрін, редис, редька викликають стійке роздратування стінок органу.
  • Будь-які алкогольні напої сприяють спазму жовчних проток, що неминуче веде до застою жовчі.
  • Смажене м’ясо, а особливо жирних сортів (свинина і баранина), створює серйозне навантаження на орган, так як для їх розщеплення потрібно величезні кількості жовчі.

При виникненні проблем у ШКТ, насамперед, зверніться до лікаря, який після обстеження поставить діагноз, призначити лікування і уточнить всі тонкощі і нюанси необхідної саме у вашому випадку дієти!

Міла Набогова