Розторопша плямиста – це колюча трав’яниста рослина родини Айстрових, народна назва Мар’їн татарник або чортополох. Висота розторопші близько двох метрів, вона покрита колючками, і її верхівки прикрашені головками фіолетового кольору. Найбільш часто її застосовують для лікування печінки.

Зловживання смаженими стравами, алкогольними напоями, стресові ситуації роблять негативний вплив на печінку. У початковій стадії це загрожує різкими перепадами настрою, емоційністю і депресією. Пізніше приєднується біль у правому підребер’ї, нудота, металевий присмак у роті. Ці симптоми можуть виникнути не тільки у дорослих, але і у дітей. І тоді на допомогу приходить розторопша.

Склад і корисні властивості розторопші плямистої

  • Силімарин.
  • Цинк.
  • Селен.
  • Йод.
  • Марганець.
  • Вітаміни групи В.
  • Вітаміни А, D. K.
  • Розторопша допомагає оновлювати клітини печінки, захищає її від токсинів і відновлює мембрани.

    Надає позитивний вплив на судини і нормалізує обмін речовин.

    Також розторопша плямиста позитивно впливає на травлення і є жовчогінним засобом.

    Вона знижує рівень глюкози в крові, позбавляє організм від шлаків і токсинів і активно сприяє схудненню.

    Є допоміжним засобом при гінекологічних захворюваннях.

    До складу відомих лікарських препаратів таких, як Силібор, Карсил, Гепабене, Легалон входить екстракт насіння розторопші.

    Протипоказання

    Застосовувати розторопшу не рекомендується людям з психічними захворюваннями, епілепсією тим, хто перебуває у важкій депресії. Не рекомендується використовувати для лікування людей із захворюванням серця і судин, і задишкою, так як у складі рослини є велика кількість фосфору і калію. При наявності каменів у нирках і жовчному міхурі до початку лікування потрібно обов’язково порадитися з лікарем, так як розторопша може спровокувати їх рух.

    В якому вигляді можна застосовувати розторопшу

    Використовувати цю рослину можна у вигляді:

    • Спиртової настоянки. Для приготування використовують сімдесяти процентний медичний спирт.
    • Шроту. Це подрібнені в порошок насіння розторопші.
    • Відвару.
    • Олії розторопші.
    • Розторопші можна додавати у випічку або кашу.

    Відвар з насіння розторопші

    Для приготування використовують насіння розторопші. Відвар приймають при гастриті, холециститі, будь-яких захворюваннях печінки і для схуднення.

    Тридцять грам насіння розторопші подрібнити за допомогою кавомолки й залити водою, якої потрібно п’ятсот мілілітрів. Поставити на парову баню і нагрівати, поки кількість не зменшиться на половину. Потім відвар потрібно процідити.

    Щогодини потрібно приймати по ложці кошти, але не більше восьми ложок за день. Лікування слід продовжувати протягом місяця. Якщо необхідно, то курс можна повторювати після десятиденного перерви.

    Відвар з коренів розторопші

    Його застосовують при радикуліті, судомах і у вигляді полоскання при зубному болю. Також відвар використовують для нормалізації стільця.

    Столову ложку коренів розторопші ретельно подрібнити і залити двомастами мл гарячої води. Відвар потрібно тримати півгодини на водяній бані в щільно закритій ємності. Відразу ж процідити, віджати і долити до початкового об’єму кип’ятком.

    Приймати по двадцять мілілітрів до чотирьох разів за добу. Курс лікування десять днів. При зубному болю полоскати кожні дві години.

    Чай з насіння розторопші

    Його вживають при запальних захворюваннях ШКТ, каменях у жовчному міхурі, і варикозному розширенні вен.

    Чайну ложечку насіння розторопші залити окропом, якого потрібно один стакан, і дати настоятися чверть години. В чай можна додати трохи м’яти.

    Пити його потрібно гарячим, невеликими ковтками. Такий чай потрібно приймають вранці та ввечері.

    Шрот розторопші

    Придбати його можна в аптеці або супермаркеті. Застосовують його при захворюваннях печінки, при проблемах з шлунково-кишковим трактом, для лікування дерматологічних захворювань, варикозного розширення вен і підвищеній кількості цукру в крові. Також шрот використовують для виведення з печінки алкоголю.

    Можна зробити шрот самостійно в домашніх умовах. Для цього насіння розторопші потрібно подрібнити в кавомолці. При цьому потрібно пам’ятати, що домашній шрот швидко втрачає лікарські властивості, тому готувати його треба безпосередньо перед прийомом.

    Приймати шрот потрібно по чайній ложечці, за півгодини до прийому їжі. Його потрібно запивати невеликою кількістю води. Смак у нього нейтральний. На курс лікування знадобиться чотириста грам шроту розторопші.

    Розторопшу слід приймати курсами, які повторюють кожні півроку. У проміжках можна приймати шрот по чайній ложці на добу. Також це можна його вживати перед застіллям або після вживання важкої їжі.

    Настій трави та коренів розторопші

    Його вживають для виведення токсинів з організму, при отруєннях і в період реабілітації після хіміотерапії.
    Змішати насіння і коріння розторопші. Половиною літра окропу потрібно залити дві ложки суміші. Настій помістити в термос і залишити на ніч. Вранці процідити і вжити за день, розділивши на три прийоми. Курс лікування один місяць.

    Сік з розторопші

    Для лікування печінки і жовчного міхура.
    Його готують із свіжого листя, які потрібно зірвати, перед тим як рослина почне цвісти. Зривають зазвичай найбільші листи. З них потрібно вичавити сік за допомогою соковижималки. Можна подрібнити листя в блендері і віджати через марлю.

    Приймати його треба по двадцять мілілітрів до чотирьох разів на добу. Для того, щоб сік розторопші зберігався довше в нього слід додати медичний спирт. Знадобитися п’ятдесят мілілітрів спирту на один літр соку. Зберігати такий засіб потрібно в холодильнику.

    Настоянка розторопші

    Покращує загальний стан і обмін речовин.
    П’ятдесят грам розторопші потрібно залити спиртом 500 мл. Настоювати в темному місці два тижні, не забуваючи періодично струшувати. Процідити і приймати по двадцять крапель до п’яти разів на день, протягом місяця.

    Листя розторопші

    Їх використовують зовнішньо при ранах, трофічних виразках, дерматологічних захворювань, саднах, порізах.

    З рослини потрібно зрізати нижні листки, видалити з них колючки і ретельно промити. Потім їх подрібнити в кашку, яку прикладають до рани. Зверху її потрібно зафіксувати пов’язкою. Міняти пов’язку потрібно двічі на день.

    Олія розторопші

    Використовують для лікування дисбактеріозу, опіків, обморожень, ран. Також олією лікують гінекологічні захворювання.

    Половину літра оливкової олії поставити на парову баню і довести до кипіння. У нього потрібно додати три столові ложки насіння розторопші і настоювати протягом півгодини. Після того як вона охолоне, процідити.

    Зовнішньо масло застосовують два-три рази в день. Всередину по чайній ложечці тричі на день перед їжею. Курс лікування залежить від захворювання.

    Розторопша при надмірній вазі

    Для схуднення можна вживати олію розторопші. Приймати його треба по столовій ложці за тридцять хвилин до вживання їжі. Вживати його потрібно тривалий період, так як спочатку організм очиститься від токсинів і шлаків, а потім покращиться обмін речовин. Побічних ефектів від прийому практично немає, тому такий метод підійде багатьом людям.