Сучасний ритм життя диктує нам свої умови. Як же посилити мозкову активність, допомогти організму справитися зі стресом і при цьому засвоювати великі обсяги інформації? Існує ряд продуктів, регулярне вживання яких, сприяє розумовій діяльності.

Що корисно їсти для нормальної роботи мозку

Щоб мозок активно функціонував, йому необхідні поживні речовини. Ось перелік продуктів, регулярно вживаючи які, ви зможете значно поліпшити свою розумову продуктивність.

Журавлина

Ця червона ягода очолює список. Крім високого вмісту аскорбінової кислоти, яка є природним антиоксидантом, в журавлині присутні і інші антиоксиданти. Вони виводять з організму вільні радикали кисню, які руйнують клітини і прискорюють розвиток хвороб і старіння. Вживання ягід покращує пам’ять і гостроту сприйняття, сприяє гармонізації роботи опорно-рухового апарату, знімає запальні процеси в нирках і несе потужний оздоровчий ефект для всього організму. При посиленій розумовій роботі, наприклад під час сесій або авралів на роботі, для додаткової стимуляції мозку, вживайте джем і варення, журавлинний морс, свіжі ягоди, перетерті з цукром (додатковим джерелом глюкози, корисною при інтелектуальних навантаженнях).

Чорниця

Володіє тими ж властивостями, що і журавлина. Крім цього, в чорних ягодах містяться речовини, що надають цілющу дію на органи зору. Якщо вам доводиться проводити багато часу за комп’ютером або виконувати точну, дрібну роботу, що вимагає постійного напруження зорового нерва, то вживання свіжих або сушених ягід допоможе зняти втому очей і поліпшити концентрацію уваги.

Лимон

Чай з лимоном – відмінний засіб для розслаблення і зміцнення нервової системи. Лимонний сік, потрапляючи в організм, бере участь у виробництві речовин, що поліпшують мозкові процеси, а конкретніше, керуючі м’язовими нервами. Крім цього з’їдена з цукром часточка лимона піднімає настрій, стимулює пам’ять і гостроту уваги. Цими властивостями лимон зобов’язаний кремнію, наявному у складі плода в біодоступність формі. А вітамін С зміцнює імунітет і чудово впливає на психічний стан людини.

Горіхи і насіння

Для мозку корисні всі види горіхів і насіння, незважаючи на існуючу думку про користь тільки волоських горіхів. Всі вони багаті кислотами омега-3 і 6, вітамін Е, фолієву кислоту і вітаміни групи В. Ця комбінація активних речовин веде до ясності мислення, прискоренню запам’ятовування і засвоєння потрібної інформації, і виконує роль природних антидепресантів. Наприклад, гіркий мигдаль має властивість заспокоювати нервову систему. Наявність у складі горіхів магнію і тіаміну допомагає поліпшити пам’ять і живлення клітин головного мозку. Насіння і горіхи багаті фосфором, особливо ядра мигдалю, який зміцнює органи зору і активізує розумові процеси.

Зелені листові овочі

Капуста та шпинат – джерело корисних речовин. Вживаючи регулярно ці продукти, ми значною мірою допомагаємо ясності свого мислення і пам’яті. Дуже часто необхідно згадати минулі події у дрібницях, і саме висока концентрація фолієвої кислоти і вітамінів В12 і В6, необхідних для нормальної роботи мозку, допомагає в цьому. Високий в шпинаті і капусті і рівень вмісту заліза, недолік якого веде в організмі не тільки до анемії, але і до зниження когнітивних функцій. Листові овочі постачають поживні речовини для нервової системи, сповільнюючи прояви проблем, викликаних старінням організму. Шпинат допомагає на належному рівні підтримувати пізнавальні та дослідницькі здібності нашого розуму.

Жирні сорти риб

Лосось, скумбрія, сардини, оселедець дуже багаті жирними кислотами, корисними для живлення нервової системи і головного мозку. Вони допомагають у розщепленні шкідливих ферментів, які руйнують когнітивні функції, ведуть до забудькуватості і, надалі, до хвороби Альцгеймера. Крім цього, кислоти омега-3 допомагають краще постачати мозок киснем і сприяють посиленню передачі нейронних сигналів. Наявність у складі риби жиророзчинних вітамінів А і Е, селену, магнію, фосфору і заліза робить цей продукт незамінним для повноцінного живлення клітин мозку.

При посиленій розумовій діяльності краще утриматися від вживання кофеиновых напоїв, так як вони зневоднюють організм і веде до посилення дратівливості. Зелений чай, настій шипшини або трав набагато ефективніше допоможе бути в тонусі. Пам’ятайте про необхідність вживання чистої води (не менше 8 склянок на день). Мозок-на 85% складається з води, особливо гостро реагує на її недостатність: сповільнюються реакції і відразу погіршуються інтелектуальні здібності.

Організму потрібен повноцінний відпочинок. Сон, тривалістю менше 7-8 годин, несприятливо впливає на мозкову діяльність. Для максимального розслаблення нервової системи, перед сном рекомендується прийняти теплу ванну з заспокійливими екстрактами і випити чашку настою м’яти, валеріани або меліси. Відпочилий і насичений корисними речовинами мозок з вдячністю буде працювати на вашу користь.

Міла Набогова