Правильне харчування

8-20-2021


Їжа-перші ліки: що вилікує правильне харчування? Множинні дослідження останніх років доводять: їжа – це не тільки спосіб підтримувати життєдіяльність організму і заповнювати дефіцит якихось елементів живлення (нутрієтів). За допомогою режиму і раціону харчування дійсно можна надавати терапевтичний вплив на організм і позбавлятися від ряду захворювань. Як же можна вилікуватися за допомогою їжі? Більш докладно дізнавайтеся за посиланням на сайті.


Їжа-перші ліки


Стародавні китайці вважали їжу першими ліками. Тільки в тому випадку, якщо їжа не допомагала хворому одужувати, служителям медицини дозволялося вдаватися до допомоги препаратів. У сучасній медицині збалансований раціон також вважається частиною терапії захворювань. Розроблено різні дієти для заповнення лікування за допомогою харчових раціонів.
Збереження здоров’я засноване на адаптації нашого організму до зовнішнього середовища, здатності знижувати вплив негативних факторів. Але навантаження зростають, а можливості тіла не безмежні. Зв’язок харчування і здоров’я очевидна, і підвищенню резервних можливостей і стійкості організму допомагає збалансований раціон, насичений усіма необхідними нутрієнтами. І навпаки, спотворення в харчуванні, в режимі, в складі їжі призводять до порушень адаптаційного потенціалу і мальадаптаціонних патологій – станів, при яких стійкість до впливу різних негативних факторів знижується, і розвиваються різні хвороби.

Варто пам’ятати, що навіть прекрасно збалансований раціон, багатий усіма нутрієнтами, не забезпечить здоров’я, якщо в їжі будуть міститися несприятливі фактори (біологічні, хімічні, фізичні), що викликають харчові отруєння, інтоксикації через накопичення небезпечних речовин і т.д. ВООЗ сьогодні закликає приділяти особливу увагу не тільки складу раціону, але і безпеки харчових компонентів.
Зв’язок порушень харчування і розвитку хвороб
Дисбаланс поживних речовин, вітамінів і мінералів в складі раціону призводить до порушень харчування і подальшим патологій.
Білкова недостатність викликає розпад білків з власних запасів організму, що призводить до ферментних порушень, гормональних дисфункцій, ураження систем травлення і кровотворення, а також зниженого імунного статусу.
Надмірне споживання білків підвищує кількість токсичних проміжних продуктів метаболізму, збільшує навантаження на систему виділення, а також підвищує ризики розвитку онкологічних патологій.
Недостатність жирів в раціоні в першу чергу проявляється у вигляді авітамінозів, що призводить до затримок росту і розвитку, диспепсичних розладів, а також гормональних дисфункцій.
Підвищена кількість жирів в їжі, особливо насиченого типу, викликає ожиріння, підвищує ризики розвитку пухлин, хвороб серцево-судинної системи.
Вуглеводна недостатність викликає посилений розпад жирів і білків, а значить, зростання рівня токсинів в результаті їх катаболізму. Наслідком обмеження кількості вуглеводів в їжі є і білкова недостатність, так як організм намагається заповнити запаси енергії за рахунок інших речовин.
Надлишок вуглеводів сприяє ожирінню і метаболічним порушень, наприклад, розвитку діабету.
Дефіцит мікроелементів сьогодні стає все більш актуальною проблемою, в тому числі і в Росії. Серед найбільш поширених дефіцитів виділяють:
кальцієвий, особливо в літньому віці, що призводить до остеопорозу і ламкості кісток;
залізодефіцити, анемії, особливо серед вагітних і грудних дітей;
йододефіцит, що викликає порушення розвитку центральної нервової системи і зниження розумових здібностей;
дефіцит фтору, що викликає патології формування кісткової тканини, в тому числі порушення здоров’я зубів;
недостатність цинку, що впливає на реалізацію статевої функції, нормальну роботу імунної системи і т. д.
Лікувальні дієти класичних прикладів виражених авітамінозів і дефіцитів сьогодні в Росії небагато, фахівці говорять про тривожному зростанні «субнорми» – зниженої достатності мікроелементів. Патологічні процеси при цьому протікають на рівні клітинного обміну, викликаючи захворювання до появи клінічної симптоматики дефіциту. Тобто стан організму-близьке до дефіцитарного, але ознак явної недостатності ще немає.
Ризики подібної “субнормальной” ситуації з харчуванням – в зниженій опірності організму до різних небезпечних захворювань, в тому числі онкологічним і серцево-судинним. Розвивається даний стан на тлі умовно-повноцінного харчування, в якому, Тим не менш, немає достатньої кількості необхідних речовин. Фахівці радять звертати увагу на заповнення дефіцитів за допомогою спеціально збалансованих сумішей для здорового раціону.


Поширені хвороби, що вимагають терапії харчуванням


Атеросклероз
Атеросклероз-одне з найпоширеніших захворювань. При ураженні артерій втрачається їх еластичність, починається процес закупорки кровоносних судин через накопичення холестерину на їх стінках. Приплив крові до коронарних судин знижується, розвивається картина хронічної кисневої недостатності.
До основних проявів хвороби відносять головний біль, прискорений ритм серцебиття, явища стенокардії, серцевої недостатності, що провокує інфаркт, інсульт. У більшості випадків причиною стає порушення харчування, надлишок жирної м’ясної їжі, смажених страв.
Раніше атеросклероз відносили до категорії вікових захворювань, так, порушення пам’яті називали (і називають) «склерозом», маючи на увазі вплив даної хвороби на когнітивні функції. Однак в останні десятиліття захворювання різко “помолодшало”, і атеросклероз може діагностуватися навіть у двадцятирічних пацієнтів. Причина-скажений ритм життя, при якому часу на нормальне харчування не залишається, і прийоми їжі часто замінюються перекусами і фастфудом.

Знижують прояви атеросклерозу в першу чергу за допомогою зміни раціону харчування. Важливо не просто, як вважалося раніше, вилучити з меню всі продукти з холестерином, але правильно збалансувати кількість білка, корисних жирних кислот, клітковини. І все це-на тлі все того ж ритму життя. Чи Легко слідувати правилам дієти і зберігати автономію ділової людини, не прив’язаного до розрахунку складу кожної страви? Фахівці радять звертати увагу на спеціальні поживні суміші, наприклад, на білково-енергетичний коктейль Resource ® Optimum (Nestle), який допомагає в доступній формі забезпечити всі потреби організму.
Гіпертонічна хвороба
Гіпертоніябільшість з нас вважає, що підвищений тиск – ознака пенсійного віку, ну а до цього моменту про нього можна не замислюватися. При цьому тим, кому доводиться все-таки купувати тонометр для постійного контролю симптомів, сьогодні все частіше не 60, а близько 30 років.
Після покупки тонометра і підтвердження діагнозу починається пошук препарату, який може знижувати прояви захворювання і покращувати самопочуття. При цьому основні фактори, що впливають на розвиток гіпертонії – це не Вік, а спосіб життя, наявність шкідливих звичок і, так, все те ж харчування. Наприклад, в країнах, де історично в їжу вживають менше жирної їжі і солі, гіпертонічна хвороба не часто зустрічається навіть у літніх.
Хвороби метаболізму
Порушення обміну речовин знаходяться сьогодні у фокусі уваги медиків. Кількість патологій зростає, наприклад, тільки діабет діагностують у кожного десятого дорослого європейця. І хвороби метаболізму не тільки порушують звичний стиль життя, а й сприяють появі ускладнень, стають факторами розвитку серцево-судинних патологій – однією з провідних причин смертності населення.

Більшість з нас їсть кілька разів на добу. І кожен прийом їжі впливає на процес обміну речовин. За допомогою зміни раціону харчування можна як прискорити метаболізм, так і уповільнити. Можна викликати глікемічний шок навіть у здорової людини або допомогти вивести діабет в стан стійкої ремісії. Вся справа – в правильному балансі харчових компонентів.
Шлунково-кишкові захворювання
Хвороб шлунково-кишкового тракту досить багато. Це гастрити, коліти, захворювання жовчного міхура, печінки, кишечника, аж до геморою. Абсолютно всі захворювання з цієї групи вимагають правильного харчування, але при цьому більшість пацієнтів дотримується особливого раціону тільки в період загострень. В інший час вони схильні прийняти таблетку від болю, печії, здуття, діареї, щоб з’їсти те, що хочеться, сьогодні і не страждати від ускладнень завтра.
Препарати від печії входять в категорію так званих «блокбастерів»: так в США називають ліки, які пацієнти особливо активно приймають, щоб прибрати симптоми, а не вилікуватися. Тим часом, більшість хвороб шлунково-кишкового тракту, особливо на ранніх стадіях, прекрасно лікуються поверненням до правильного харчування.
Режим харчування: корисний сніданок з’їж сам
Корисний хнідрак-основа гарного самопочуття!Згідно з результатами лонгітюдного дослідження, проведеного в США протягом більше 20 років, чоловіки, схильні пропускати сніданок, в три рази частіше страждають від серцевих нападів і вмирають від хвороб серця. А ті, хто при цьому ще й любив періодично здійснювати нічні «набіги на холодильник», страждали патологіями серцево-судинної системи в два рази частіше.
З’ясувалося, що пропуск ранкового прийому їжі призводить до збільшення маси тіла, підвищення рівня холестерину, зростання показників кров’яного тиску і діабету. І все це, в свою чергу, може спровокувати серцевий напад.
Таким чином, навіть при наявності спадкової схильності або при перших ознаках захворювання ризики можна зменшити.