Петрушка – вітамінний джерело в одній рослині. Це улюблена зелена добавка в домашній кулінарії. Своїми смаковими якостями надає першим і м’ясним стравам особливий витончений смак.

Зелена петрушка корисна свіжа, засолена, засушенная, заморожена. У весняно час, вживаючи її в їжу, людський організм поповнює дефіцит мінералів і вітамінів.

Вона використовується не тільки як добавка до продуктів харчування, але і як лекарский помічник. У лікувальних цілях у рослини використовують всі частини: корінь, стебло, листя і навіть сік.

Корисні і лікувальні властивості

Петрушку можна зарахувати до лікарських рослин. Вона містить ефірні олії, деякі кислоти: фолієва (помічник в утворенні гемоглобіну) і аскорбінова (вітамін С), набір всіляких вітамінів і велику кількість елементів з таблиці Менделєєва.

Насіння сприяють кращому засвоєнню їжі, відвар і настій із свіжої петрушки, допомагають від ожиріння. Вона містить хлорофіл, завдяки чому нормалізується робота щитовидної залози. Петрушка відмінно виводить надлишки сечі з організму, підтримує кровоносні судини, не дає можливості організму затримувати в собі отруйні речовини, веде боротьбу з раком, підтримує ослаблений зір, відбілює зуби.

У косметиці використовується, як помічниця для підтримки молодості і краси.
Зелень петрушки бажано вживати цілий рік. Вона не втратить своїх якостей в будь-якому вигляді при обробці. У деяких випадках необхідно приготувати відвар і настій з листя, коріння, насіння.кустик петрушки

Відвар з петрушки і його застосування

  • Використовують відвар петрушки з давнини, застосовуючи його в народній медицині:
  • при статевих розладах у жінок (коренева система);
  • при порушенні менструального циклу (нормалізує процес листя і корінь);
  • при маткових кровотечах (втрата заліза в організмі та порушення балансу – допоможе коренева система);
  • при метеоризмі (корінь допомагає прибрати коліки і дисбаланс);
  • при циститі (корінь та листя знімають запальний процес);
  • в сечостатевій системі, як сечогінний (зелене листя і насіння);
  • інфекції порожнини рота (корінь);
  • при кон’юнктивіті (листя).

Лікування відваром з петрушки

Дрібно нарізають зелене листя, заздалегідь вимиту, висушену і подрібнену кореневу систему петрушки. Береться один з необхідних компонентів і заливається підлозі – літром киплячої води. Кипить десять хвилин, після охолодження проціджують. Потім одна столова ложка приймається за двадцять хвилин до їжі. У день необхідно випити відвар чотири рази.

Як схуднути на петрушці

Використовуючи сечогінну властивість петрушки, її відвар дається допомогу в боротьбі з надлишковою вагою. Відвар готується дуже просто: дрібно нарізається столова ложка зелені петрушки, яку необхідно розтерти для утворення соку. Заливається окропом (1,5 склянки) і проварюється десять хвилин. Відвар остигає і проціджують. Приймається до їжі три рази за добу. Необхідність проходження процедури становить чотирнадцять днів.

Відвар сприяє притуплення бажання надмірного вживання їжі. Йде набряклість, і людина значно худне. Тим не менш, необхідно дотримуватися порад дієтологів. Бажано прибрати з ужитку жирну і солодку їжу, зменшити вживання мучного і солі, включити в меню більше продуктів з низькою калорійністю.

Допоможе утримати втрачену вагу, і навіть зменшити його, настій з листя петрушки. Нарізати дрібно дві чайні ложки зелені і заливається склянкою закипілої води. Залишається на невеликий час під кришкою. Вранці, на голодний шлунок, вживається 1 склянку (до трьох тижнів).

Догляд за обличчям відваром петрушки

маска из петрушки

Всі вади на шкірному покриві прибираються відваром з частин петрушки.

Прибрати веснянки

Робиться відвар: у склянку киплячої води засипається одна столова ложка подрібненої петрушки, через хвилину відвар готовий. Процідженим відваром протирають шкіра на обличчі.
Якщо є бажання залишити веснянки, але злегка їх освітлити, то потрібно використовувати корінь петрушки. Необхідний відвар (дві столові ложки роздробленого кореневища, заливають склянкою киплячої води), коли охолоне, додають вичавлений сік лимона і виходить лосьйон.

Допомогти сухій шкірі обличчя можна протираючи її відваром із свіжих дрібно порізаних листя петрушки (1/3 склянки) і закипілої води (250 грам), підігрівають близько десяти хвилин на повільному вогні.

Якщо ж шкіра жирна, то у відвар додають добре збитий з вівсяним борошном курячий білок. Використовується в якості очисної маски.

Використання свіжого соку петрушки

Він дуже корисний для підтримки серця, судинної системи. Зазвичай його змішують з іншими соками. Денна потреба становить не більше тридцяти грамів. Дія соку дає велике навантаження на організм, тому необхідно дотримуватися зазначеної норми. У профілактичних цілях його можна вживати при захворюванні очей, простатиті, лор-захворюваннях.

Відвар з кореня петрушки

Дані різні поради щодо застосування відвару. При різних захворюваннях у рецептурі використовують засушені або сирі коріння у відварах. Стандартний рецепт. На повільному вогні кипить (0,5 склянки води), що додається роздроблений корінь (чайну ложку), після фільтрації вживається за три прийоми на день.

Застосування насіння петрушки

При поширених зараз хворобах шлунково-кишкового тракту, циститі, простатиті, гінекологічних захворюваннях користуються насінням петрушки, роблячи відвари.

Висохлі насіння (одна ложка) заливають крутим окропом (один стакан) і залишають на одну хвилину на вогні. Через півгодини можна почати прийом відвару по одній ложці до вживання їжі.

Протипоказання до застосування

Скільки б не пропонувалося рецептів щодо застосування відвару, настоянки з насіння, коріння і зелені, необхідно дуже обережно ставитися до їх застосування. Для кожної людини повинен бути підібраний свій рецепт, щоб не нашкодити. А деяким категоріям людей протипоказано застосування петрушки:

  • жінкам, що чекають дитину;
  • епілептикам;
  • якщо в організмі відбулося порушення кісткової тканини (кальцієвий обмін).

Рецептами Здоров’я ділився Полинский Олексій