Біль у лівому підребер’ї? Можливо у вас панкреатит. Як розпізнати у себе запалення підшлункової залози, які домашні засоби швидкої допомоги допоможуть при нападі, ніж лікувати захворювання і які рекомендації дієтологів. Про все це поговоримо в цій статті. Але про все по порядку.

В здійсненні процесу травлення велика роль відводиться підшлунковій залозі. Тому запальні процеси, що протікають в ній, негативно позначаються на всьому організмі в цілому. Захворювання може спостерігатися у формі: гострої і хронічної. Бути самостійною патологією, або супроводжувати іншим захворюванням травної системи.

Коли виникає запалення поджелудки і як розпізнати за характерними симптомами

Провокуючим фактором, що викликає напад панкреатиту, є недотримання правил харчування — рясна і жирна, смажена, м’ясна їжа, алкоголь, а також стреси і спадкова схильність, ведуть до появи симптомів запалення цього органу.

Напад панкреатиту супроводжується ниючими і давлять болями під лівими ребрами, які можуть віддавати в спину, ліву лопатку, область серця. Болі можуть носити оперізуючий характер і супроводжуватися диспепсичними явищами (нудотою, блювотою, метеоризмом). При тривалому періоді загострення людина втрачає вагу, стілець стає рясним, з жирним блиском. Шкірні покриви втрачають еластичність і пружність, стають сухими, з’являються «заїди» в куточках рота.

Виникнення панкреатиту сприяють:

  • надмірне вживання алкогольних напоїв;
  • травми живота;
  • супутні захворювання органів травлення;
  • інфекційні захворювання;
  • недотримання режиму харчування;
  • спадкова схильність;
  • прийом деяких груп ліків (антибіотики, гормони, НПЗЗ);
  • діабет;
  • цироз печінки;
  • паразитарні інвазії.

Діагностика та лікування

Спеціаліст для правильної постановки діагнозу призначає наступні методи дослідження: копрограма, загальний і біохімічний аналізи крові, УЗД органів травлення, або комп’ютерна томографія.

Для купірування нападу панкреатиту призначається відповідна терапія, що включає в себе: протизапальні препарати (антибіотики широкого спектру дії), ферментні препарати, анальгетики та спазмолітики. Проводиться дезінтоксикаційна терапія. Фізіопроцедури. Спільно з традиційними методами лікування рекомендуються і фитосборы. Корисна стаття на Рецептах Здоров’я Відновлення підшлункової залози народними засобами.

Настої трав в домашніх умовах

1. У рівних обсягах змішати подрібнені трави полину гіркого і ірису. Двадцять грам суміші заварити кухлем тільки що скипіла води. Витримати протягом шістдесяти хвилин. Після проціджування випивати по третині гуртки хвилин за двадцять до прийому продуктів.

2. Приготувати фітозбір: по двадцять грамів коренів — оману й лопуха, квіток — ромашки та календули, трави череди і сухоцвіту, хвоща польового і звіробою, а також трави шавлії. Подрібнені компоненти взяти в обсязі сорока грамів і залити в ємності двома гуртками тільки що скипіла води. Настояти в термосі близько чотирьох годин і потім процідити. Випивати по третині гуртки до прийому їжі тричі за світловий день. Курс — доки не закінчитися фітозбір.

3. Листя високого ясена заливають окропом. Наполягають хвилин тридцять і після проціджування випивають по десять мілілітрів.

4. Настій з трави золотисячника: двадцять грам сировини заливають трьомастами мл киплячої води. Після настоювання і охолодження, випивають невеликими порціями протягом світлового дня.

Відвари:

1. Квітки безсмертника в обсязі двадцяти грам (подрібнених) заливають кухлем окропу, потім закип’ятити на малому вогні (тридцять хвилин). Після переливання у іншу місткість через тканину, випивають по сто мілілітрів відвару в теплому вигляді, до того, як прийняти їжу, тричі в день.

2. Ягоди чорниці з розрахунку двадцять грам на кухоль окропу, проварити хвилин п’ять. Приготований відвар приймається по дві — три склянки на добу.

3. Шістдесят грамів подрібнених коренів лопуха заливають в емальованому посуді літром тільки що скипіла води. Настояти години чотири. Потім на малому вогні проварити хвилин п’ятнадцять. Після проціджування випивати по сто мілілітрів на голодний шлунок, кілька разів в добу.

4. Двадцять грам подрібненого аїру (кореневища) заливають кухлем тільки що скипіла води. Після охолодження і проціджування, випивають за кілька прийомів протягом світлового дня.

5. Допомога надасть відвар вівса: двісті грам заварюють літром тільки що скипіла води в термосі на темний час доби. Вранці перелити через марлю і випивати по сто мілілітрів двічі за день.

6. Змішати В рівних обсягах: кукурудзяні рильця, ромашку, календулу і м’яту перцеву, а також подорожник. Взяти десять грам фітосбори і додати вісімсот мілілітрів тільки що скипіла води. Варити на паровій бані хвилин п’ятнадцять. Вистояти відвар близько сорока хвилин. Після проціджування рекомендується зберігати на стінці холодильника. Прийом по чверті гуртки не менше трьох разів за світловий день до прийому продуктів. Відвар розбавляють перед вживанням теплою водою.

Настоянки:

1. Залити літром горілки сто грам подрібненого барбарису. Настояти кілька тижнів. Випивати по десять мілілітрів, поки не скінчиться настоянка.

2. Користь принесуть настоянки календули, ехінацеї або елеутерококу, випиваються за десять мілілітрів три рази за світловий день.

3. Сто грам коренів барбарису заливають півтора літрами спирту. Витримати десять діб, періодично струшуючи. Після проціджування через сито, випивають по десять мілілітрів перед кожним прийомом продуктів харчування.

Соколікування — поради дієтологів

  • Щодня випивати в ранковий і вечірній час сік по половині гуртки, натщесерце, вичавленого із свіжої картоплі. Хвилин через п’ять, випити свіжий кефір. Курс — п’ятнадцять днів. З перервою у дванадцять днів курс повторюють. Цикл становить три-чотири курсу.
  • Сік брюссельської капусти, випитий натщесерце, тричі в день. Протягом тридцяти днів.
  • Вичавити половину лимона в кухоль, влити туди ж сирий яєчний білок, перемішати і випити натщесерце.