Солодкий ароматний мед споконвіку застосовувався не тільки в ролі десерту, але і як засіб для підтримки і зміцнення здоров’я. Корисний тільки натуральний продукт високої якості. Купуючи мед на ринку можна «нарватися» на, м’яко кажучи, несумлінних продавців або бджолярів, які вдаються до різних хитрощів, щоб обдурити наївного покупця і «всучити» йому підробку. Сегедня ми навчимо вас, як вибрати правильний, якісний мед і як правильно його зберігати і застосовувати для лікування різних захворювань.

Як вибрати якісний мед

Якщо бджоляр ставить перед вуликами ємності з розведеним цукром, то бджоли переробляють не пилок квітковий нектар, а цукор. На виході виходить мед вкрай низької якості, який, природно, не принесе у ваш організм і десятої частини корисних речовин, присутніх у «правильному» продукті.

Визначити якість такого меду можна тільки лабораторним шляхом. А ось відрізнити «підробку-саморобку» від натурального продукту цілком можливо самостійно.

  • Розітріть краплю меду між пальцями. і якщо він вбрався в шкіру – це означає, що продукт натуральний, якщо скатався в липкі грудочки – підробка.

Тому намагайтеся купувати мед тільки у перевірених постачальників, знайомих або на пасіках. Вибираючи мед в магазині, перевірте маркування. На етикетці має бути напис «ГОСТ 19792», яка і вказує на натуральний мед.

Засахарившийся мед

Зовсім не показник того, що він спочатку був недоброякісним. Зовсім навпаки, кристалізація говорить про те, що в продукті була невелика частина води і відсутні сторонні домішки. В’язкість, густина і поява солодких кристалів на корисні властивості меду ніяк не впливають.

Правильне зберігання

При зберіганні меду необхідно оберігати його від попадання рідини і вологи. Найоптимальніша посуд для зберігання меду – скляний або емальований, з щільно закривається кришкою. Дерев’яні діжки з липи, вільхи і тополі також підходять для цих цілей.

Ніколи не додавайте мед в окріп. Часто його кладуть у гарячий чай замість цукру або при лікуванні простудних захворювань. Слід знати, що корисні властивості меду, нагрітого понад 40 градусів, значно зменшуються. У ньому частково руйнуються протимікробні складові і вітаміни. Ви можете їсти мед з ложечки і запивати її чаєм – тоді ваш організм отримає весь спектр корисних речовин.

Цілющі властивості

За допомогою меду можна привести в норму кислотність шлункового соку. При зниженій кислотності безпосередньо перед їжею вживається велика ложка меду, розведеного в склянці холодної води. При гастриті з підвищеною кислотністю мед приймають за годину-півтора до їжі, і розводять його теплою водою.

Мед – досить калорійний продукт. Однак, з його допомогою можна ефективно боротися з надмірною вагою. За 10 хвилин до їжі випивається пів склянки води з чайною ложкою меду. Це призводить до підвищення вмісту цукру в крові, і, відповідно, зниження апетиту. В результаті такої нехитрої маніпуляції, ви сядете за стіл з приглушеним апетитом, і не будете поглинати все підряд в нерозумних кількостях.

Темні сорти меду славляться високим вмістом заліза. При лікуванні анемії гречаний, цикорієвий, вересковий, сурепковый мед вважається відмінним натуральним допоміжним засобом. Регулярне вживання меду темних сортів виявляється ефективною профілактикою недокрів’я та інших захворювань крові.

Мед допомагає поліпшити колір обличчя. Щоранку запивайте склянкою ромашкового чаю маленьку ложку меду.

За допомогою меду успішно борються з безсонням. Велика ложка меду, з’їдена перед сном, допоможе швидше заснути і краще виспатися. Ефект посилюється, якщо ще й випити склянку теплого незбираного молока.

Хвойно-медові ванни володіють заспокійливим впливом на нервову систему і є чудовою профілактикою простудних захворювань. Хвойний екстракт або мішечок з ялинової хвоєю додати в наповнену теплою водою ванну, а потім розчинити в ній пів склянки натурального меду. Процедура займає близько 20 хвилин. Якщо приймати таку ванну безпосередньо перед сном, то безсоння вам буде не страшна.

Застереження та протипоказання

Не забувайте після вживання меду ретельно полоскати рот. Мед залишається на зубах довше, ніж цукор. Не варто давати додаткові шанси карієсу.

Мед – небажаний продукт для дітей, молодших 2 років. Деякі суперечки бактерій можуть бути небезпечні для травної системи крихіток. У дітей старшого віку і у дорослих людей в шлунку присутні речовини, що нейтралізують ці бактерії.

Протипоказаний мед і людям, що страждають діабетом.

Відзначаються випадки, коли вживання меду викликає алергічні реакції, які можуть проявитися шкірними висипаннями, почервонінням, блюванням або набряками.

Читайте також

Цілющі властивості маточного молочка

Як лікуватися бджолиним підмором