З давніх пір плоди шипшини вважаються джерелом корисних речовин. Традиційно настій шипшини прописується докторами, як полівітамінний, загальнозміцнюючий засіб. Багатьом відомо, що шипшина є визнаним лідером за вмістом вітаміну С. А чи знаєте ви, що за змістом цього вітаміну, шипшина в 8 разів перекриває чорну смородину і в 45 разів лимон?

Склад шипшини

Плоди шипшини багаті дубильними і мінеральними речовинами. Найбільше в його складі міститься марганцю, калію і кальцію. Вітаміни Е, В1, В2, РР, ДО, альфа-каротин, антиоксиданти, залізо, глюкоза, ксилоза, органічні кислоти, пектини, мікроелементи (кобальт, фосфор, нікель, молібден), флавоноїди, стероїди доповнюють перелік корисних для людського організму речовин, які присутні у складі цих унікальних червоних ягід.

Лікування плодами шиаповника

В першу чергу, плоди шипшини використовуються для зміцнення імунітету. Міцна імунна система – основа здоров’я і нормальної життєдіяльності всіх органів і систем людини. Всім відомо, що люди з гарним імунітетом набагато рідше хворіють на інфекційні, вірусні та алергічними хворобами. Завдяки своєму унікальному складу, шипшина по праву вважається імуномодулятором, який допомагає організму справлятися з інфекціями і зміцнювати його захисні сили.

  • Для цих цілей готують відвар з сухих плодів – 1-3столовых ложки подрібнених ягід заливається літром окропу, кип’ятять на малому вогні 20 хвилин. Можна робити і настій – ту саму пропорцію настоювати в термосі 8-12 годин. При вживанні рідину можна підсолодити чайною ложкою меду. Відвар і настій володіють тонізуючими властивостями.

Шипшина знайшов широке застосування для нормалізації обміну речовин і зміцнення стінок судин і капілярів, за рахунок присутності вітаміну Р. Плоди сприяють поліпшенню кровообігу і зниження рівня «поганого» холестерину в крові. Вживання шипшини підвищує згортання крові. Його призначають при атеросклерозі і недокрів’ї. Шипшина корисна для гіпертоніків, завдяки своїм сечогінним властивостям.

Крім цього регулярне застосування настою або відвару плодів підсилює жовчовиділення, сприяє прискоренню епітелізації ран, лікуванню опіків і обморожень, посилює регенерацію тканин. Шипшина має легку послаблюючу ефектом, допомагає припиняти кровотечі, має властивість знижувати ризик появи нервових розладів.

Відвар і настій шипшини з успіхом доповнює основне медикаментозне лікування при захворюваннях печінки, селезінки, жовчного міхура, підшлункової залози, нирок. Систематичне включення в раціон настою шипшини допоможе поліпшити зір, впоратися з сезонними вірусними хворобами, оптимізувати настрій і стимулювати роботу головного мозку.

Протипоказання

Протипоказанням до застосування плодів є виразкова хвороба, гастрит у стадії загострення, із-за присутності кислот у великих кількостях. Небажано пити настій страждають астмою, тромбоз та тромбофлебіт, так як шипшина має властивість згущувати кров. Для гіпотоніків шипшина протипоказаний, у зв’язку з його здатністю до зниження тиску. Якщо вам хочеться застосовувати шипшина, як загальнозміцнюючий засіб, то попередньо проконсультуйтеся з лікарем. Бувають випадки індивідуальної непереносимості і алергії на цю рослину.

Найкращий час для прийому відварів і настоїв із шипшини – це зима. Вони подарують вашому організму бадьорість, захист від хвороб і сонячний настрій.