Харчування при сечокам’яній хворобі

8-1-2021

Камені можуть утворюватися з солей сечової кислоти (урати), щавлевої кислоти (оксалати), фосфорної кислоти (фосфати). Бувають і камені змішаного складу.

Лікувальне харчування при сечокам’яній хворобі ставить своїм завданням обмежити в раціоні кількість харчових речовин, з яких утворюється осад або з’являються камені в сечових шляхах. При складанні дієтичних рекомендацій лікуючий лікар враховує і супутні захворювання. Так, при захворюваннях серцево-судинної системи не слід вживати в рясному кількості рідини, що бажано при сечокам’яній хворобі. При надмірній масі тіла треба прагнути перш за все до її нормалізації. Якщо в якості супутнього захворювання виступає виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки, то в цьому випадку першочерговими є правила противиразкової дієтотерапії. Більш докладно читайте за посиланням диета при песке в почках.

При утворенні в нирках або сечових шляхах уратів в організмі накопичується в надмірній кількості сечова кислота, утворенню якої сприяють пуринові речовини продуктів. У дієті обмежують вживання продуктів, багатих пуринами, таких як м’ясо, м’ясні субпродукти, риба, а також гриби і бобові.

Бідні пуринами молочні продукти, хліб, крупи, яйця, більшість овочів і фруктів.

При варінні м’яса і риби значна частина пуринів переходить в бульйон, тому в раціоні використовують переважно відварені м’ясо і рибу, повністю виключають наваристі бульйони. При відсутності протипоказань корисно багато пити (2-2,5 л). Показані молочні, овочеві та фруктові розвантажувальні дні. Наприклад, яблучний день-5 разів на день по 300 г стиглих сирих або печених яблук, всього 1,5 кг в день. Овочевий день-5 разів на день по 200 – 300 г різних овочів без солі, заправлених рослинною олією, всього до 1,5 кг в день.

Таким чином, при сечокам’яній хворобі, що супроводжується утворенням каменів з солей сечової кислоти (уратів), можна рекомендувати дієту № 6, тобто ту ж, що і при подагрі. Можна скористатися і дієтою № 5, обмежуючи в раціоні м’ясо і рибу, а також застосовуючи 2 рази в тиждень Вегетаріанське харчування (дієти з вегетаріанської спрямованістю). При цьому кількість вільної рідини в дієті № 5 (включаючи чай, компоти, соки) підвищують до 1,5 – 2,2 л.

Життя – це те, що люди найбільше прагнуть зберегти і найменше бережуть. Ж. ЛАБРЮЙЕР( 1645-1696), французький письменник

Якщо сечокам’яна хвороба поєднується з ожирінням, в дієті № 6 або № 5 зменшують кількість цукру і солодощів, знижуючи таким чином загальну калорійність раціону.

У тих випадках, коли камені в нирках і сечових шляхах складаються з солей щавлевої кислоти (оксалатів), порушений обмін щавлевої кислоти і спостерігається оксалурія – стійке виділення з сечею кристалів оксалату кальцію, з раціону необхідно виключити продукти, багаті щавлевою кислотою і її солями: щавель, шпинат, ревінь, інжир, портулак, какао, шоколад.

Щавлева кислота міститься в помірній кількості в буряку, картоплі, моркви, томатах, цибулі, чорній смородині, чорниці. Вживання цих продуктів дещо обмежують, але не виключають їх з раціону зовсім. У більшості інших овочів, фруктів, ягід щавлевої кислоти мало.

Виведенню солей щавлевої кислоти з організму сприяють яблука, груші, сливи, виноград.

У раціоні харчування обмежують вживання желатину (що входить в холодці, заливні), що сприяє утворенню в організмі щавлевої кислоти.

При наявності оксалатних каменів можна використовувати дієту № 5, обмеживши в ній солодощі, збільшивши кількість вільної рідини до 2 – 2,2 л, застосовуючи також періодично розвантажувальні дні (яблучний, овочевий).

При порушенні обміну фосфору і співвідношення в сечі кальцію і фосфору можуть утворюватися камені з солей фосфорної кислоти (фосфати). Фосфатурія характеризується порушенням кислотно-лужної рівноваги і випаданням в сечових шляхах малорозчинного фосфату кальцію. Фосфати кальцію нерозчинні в сечі, що має лужну реакцію. Лікування при фосфатурії направлено на підкислення сечі і обмеження продуктів, багатих кальцієм. Рекомендується дієта з обмеженням кількості рослинної і молочної їжі, переважанням м’ясної їжі і борошняних страв.

У раціон включають продукти, що сприяють підвищенню кислої реакції сечі: м’ясо, рибу, яйця, крупи, борошняні вироби.

Обмежують вживання більшості овочів, фруктів, ягід, а також молочних продуктів (але не виключають повністю).

Включають в раціон харчування ті сорти зелені і овочів, які бідні кальцієм і лужними утвореннями: горох, брюссельську капусту, гарбуз. З ягід і фруктів корисні брусниця, червона смородина, яблука кислих сортів. Показані рясне пиття, а також достатнє надходження в організм вітаміну А.

Обмеження кількості молочної та рослинної їжі призначається лікарем лише на нетривалий термін. Тривале обмеження вживання в раціоні молочних продуктів, а також різноманітних овочів і фруктів, небезпечно для стану здоров’я, а тому неприпустимо.