У яких продуктах найбільше кальцію? Завдяки саме цього хімічного елемента у людей міцні кістки, зуби, нігті. У добу людині необхідно споживати до 1200 мг кальцію. Все залежить від віку, стану людини. Так, кальцій дуже важливий для вагітних жінок. Адже його нестача може призвести до захворювань в період виношування дитини (наприклад, симфизиту), із-за чого жінці доведеться робити кесарів розтин. Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, слід купувати кальцій у вітамінах і їсти їжу, багату цим елементом.

Продукти, багаті кальцієм

Серед продуктів, найбільш насичених кальцієм, слід зазначити (у розрахунку на 100 г):

  • горіхи (наприклад, в мигдалі і фісташках міститься 250 мг, у фундуку – близько 170 мг, у волоських горіхах – 89 мг),
  • насіння (мак – до 1500 мг, кунжут – 800 мг.),
  • бобові (боби – 200 мг, квасолі – 150 мг, в горосі – 115 мг.);
  • зелень, серед яких лідером є крес-салат, який містить близько 214 мг.

У горіхах, крім кальцію, багато білка, зелень багата безліччю вітамінів і є відмінною смаковою добавкою до їжі в будь-який час року.

Незаперечним фактом є те, що одним з головних джерел цього елемента є продукти з молока. Їх завжди легко знайти в магазині, визначити потрібний відсоток жирності і споживати стільки, скільки захочеться. Найбільша кількість кальцію включає свіже молоко, сир і сир. Наприклад, у сир пармезан 1200 мг кальцію, у плавлених сирах міститься до 1005 мг, у бринзі 630 мг. В молоці до 120 мг, у йогурті до 130 мг, в сирі близько 164 мг, у сметані до 120 мг. В м’ясі, овочах, злаках, хліб і рибу навпаки практично немає кальцію.

Продукти, що сприяють засвоєнню кальцію

Щоб кальцій швидше засвоївся організмом, його треба поєднувати з продуктами, що мають високий коефіцієнт вітаміну D, аскорбінової кислоти, магнію, фосфору. Необхідно це для того, щоб кальцій не випарувався з сечею і не відклався у нирках. Отже, продукти, багаті вітаміном D: вершкове масло, молочні продукти, жовток, нежирна риба. Аскорбінова кислота міститься в овочах. Магній в хлібі грубого помелу і в горіхах. Багато фосфору міститься в рибі.

У деяких продуктах, таких як яловича печінка печінка риб, містяться відразу три елементи: вітамін D, фосфор і кальцій. Так що печінка дуже корисна для здоров’я.

Ось так просто можна наситити свій організм кальцієм. Тепер треба навчитися найголовнішому – поєднувати всі запропоновані продукти, щоб не було надлишку або нестачі кальцію, і тоді організм здоровим.