Чайний дрвб став дуже популярним і має широке застосування в рецептах народної медицини. Про те, що медузоміцет (так називається офіційно чайний гриб), є в кожній третій родині, нас не дивує. Багато з нас пам’ятають цей смак. Він нагадує газований напій, з тією відмінністю, що дуже корисний і дітям і дорослим при багатьох захворюваннях.

Чайний гриб відомий з давніх часів, але про час виникнення його на землі руській, точно вам ніхто не скаже. Є різні легенди про це чудодійний грибі. Наприклад, що в 400 році до нашої ери стародавній лікар з допомогою гриба вилікував хворобу шлунка у японського імператора. Але достеменно відомо, що він прийшов у Європу з Азії. Приїжджі туристи розповідали, що чайний гриб продається в аптеках сучасної Європи. Він все так само, як і раніше популярний і у нас в країні. Відкриємо вам секрет, що за старовинним повір’ям гриб володіє здатністю виконувати бажання. Для цього, при сході сонця, звертаєтеся до нього з проханням вголос, приблизно 7-9 днів.

Що таке чайний гриб? Корисні властивості

Це оцтовокислі бактерії і дріжджові грибки, що утворюють колонії — ось з чого фактично складається цей гриб. Він живиться готовими органічними речовинами. Тому його «селять жити» у розчин з чайної заварки і цукру. Речовини, що входять до складу гриба:

  • спирт етиловий;
  • моносахариди, дисахариди;
  • хлорофіл, ксантофилл;
  • кислоти: оцтова, щавлева, глюкуронова, лимонна, фосфорна, молочна;
  • вітаміни: аскорбінка, тіамін;
  • ферменти: каталаза, ліпаза, протеаза, сахараза, амілаза.

Вміст цих речовин в грибі призводить до знищення шкідливих бактерій у кишечнику, виводить токсини з наших забруднених організмів, допомагає при хворобах суглобів(у тому числі хрящової тканини), при проблемах зі слизової шлунка. Налагоджується обмін речовин, завдяки тому, що йде розщеплення білків, жирів, крохмалю. При правильному засвоєнні вітамінів, мінеральних солей, вуглеводів і білків, звичайно — ж, помітно міцніє захисна (тобто. імунна система організму.

Гриб допомагає лікувати ангіну, тонзиліт, риніт, простудні захворювання, дисбактеріоз, дизентерію, діарею, запори, ячмінь, обмороження, кропив’янку, стоматит, пародонтоз, неприємний запах з рота, атеросклероз, гіпертонію, гіпотонію, безліч інших недуг.

Уявіть собі, гриб навіть знімає похмільний синдром. Він нейтралізує токсини, що утворюються при розпаді алкогольних сполук. Напій з настою цього прекрасного гриба смачний, корисний і недорогий (якщо орієнтуватися на сьогоднішні ціни).

Як вирощувати чайний гриб

Якщо ви захотіли тримати і вирощувати у себе цей унікальний, в повному розумінні цього слова, гриб, Рецепти здоров’я розкажуть вам, як правильно це робити. Є особливості в змісті гриба.

  • Для приготування розчину (житла) для гриба потрібна використана чайна заварка. Її залити окропом, остудити, процідити і на 1 літр рідини додати 100-150 гр. цукру. Цукор розчинити повністю і ніяк інакше. І ніколи не насипайте цукор прямо на гриб. Він просто отримає опіки й не виживе.
  • Щоб ваш новий вихованець добре ріс, його підгодовуйте слабеньким розчином чаю і 10% цукру, приблизно один раз в 3 дні.
  • Гриб невибагливий в утриманні, він добре витримує зміну температури і несприятливі впливи на нього. При нагоді, якщо про гриб, чомусь забули, і вода випарувалася, то, як тільки його залити розчином чаю та цукру, він оживе.
  • Але є кілька «але». Гриб не можна накривати щільною кришкою, так як. це живий організм і він дихає киснем. Накрийте серветкою або марлею. Напевно краще трилітрової банки (добре дві, для пересадки, коли він стає дуже великим) ви не знайдете для нього житла. Але пряме сонячне світло не бажано. Улюблена температура +25. Менше +18 шкідливо, він погано розвивається. Періодично, раз в місяць купайте гриб в охолодженій кип’яченій воді.

    Готовий настій потрібно зливати в окремий посуд через 2-3 дні. У холодну погоду через 5-6 днів. Настій зберігати в прохолоді.

    Розмноження чайного гриба

    Настав час його розділити для переселення в другу банку. Акуратно відокремте від основного гриба дочірню плівку (а не половину гриба) і перенесіть її в чисту банку з тепленькою водичкою. Поки він приживається, накрийте горло банки марлею і поставте в тепле місце. Коли плівка осяде на дно, пересадити її в новий розчин чаю і цукру. Чай, між іншим, можна заливати не тільки чорний, але і зелений (він його більше любить). Можна додавати кропиви, мати-й-мачуху, бергамот, подорожник, суниці, шипшина.

    Як приймати настій

    А тепер про те, що у всьому повинна бути міра. Все добре і корисне без надлишку. Тому напій краще приймати через 2-3 години після їжі, це для того, щоб їжа не забродила в кишечнику, а встигла перетравитися. У великих кількостях не слід пити напій людям з підвищеною кислотністю, виразкою шлунка і зовсім не можна хворим на діабет. Перед виїздом водіям не рекомендую пити настій, тому що він, як і квас, містить трохи спирту.

    А в іншому – будьте здорові!!!